Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

regulace - informace o tématu

CEO společností Google a Alphabet Sundar Pichai

Matka Googlu zvažuje koupi HubSpot. Má jí o její dosud největší akvizici

Matka Googlu, americká společnost Alphabet, chystá svojí dosud největší akvizici. Zvažuje koupi HubSpot, která je dodavatelem reklamního softwaru pro velké klienty.

Přečíst článek

Kovanda: Bitcoin je rekordně drahý. Už i tradicionalista Trump uznal jeho legitimitu

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Praha se rozsekne na dvě města. Vzniknou Pražané první a druhé kategorie

Přečíst článek
Na kryptoměny nelze roubovat 10 let staré zákony. Regulace rozváže ruce velkým investorům, kteří už si na nové aktivum brousí zuby

Roman Valihrach: Na kryptoměny nelze roubovat deset let staré zákony. Regulace rozváže ruce velkým investorům

Přečíst článek
Nová unijní regulace kryptoaktiv favorizuje molochy na úkor inovátorů

Lukáš Kovanda: Nová unijní regulace kryptoaktiv favorizuje molochy na úkor inovátorů

Sociální sítě nyní baví vtípek stavějící na analýze vzájemného zápolení USA a Číny. Obsahuje totiž také graf zachycující segmenty, v nichž dominují Spojené státy a ve kterých naopak Čína. Čína vede například v 5G technologiích nebo ve výrobě komerčních dronů. Spojené státy mají navrch v kvantové výpočetní technice, ve fúzní energii nebo v produkci biofarmak. „Plichta“ je to pak mezi oběma zeměmi v rozvoji umělé inteligence, ve výrobě polovodičů nebo v hi-tech průmyslové výrobě. Jistý internetový vtipálek pak ke grafu přidělal Evropu. S tím, že dominuje ve jediné sféře – v regulacích.

Přečíst článek
bitcoin (ilustrační foto)

Svět kryptoměn volá po vlastní regulaci. Bez ní další investoři nepřijdou

Firmy z odvětví kryptoměn volají po jednotné globální regulaci, která by nahradila dosavadní přístup. Ten je podle nich nepromyšlený a podobá se spíš nahodilému hašení požárů. Někteří ze zástupců těchto firem to řekli na konferenci, kterou v Londýně pořádal list Financial Times.

Přečíst článek
Apple chystá novou funkcionalitu, která umožní dědit dědit emailové schránky nebo profily na sociálních sítích.

Brusel zpřísnil pravidla pro internetové obry. Musí víc dbát na soukromí uživatelů

Velké internetové firmy jako Google, Facebook, Amazon, Apple či Alibaba budou od srpna muset dodržovat přísnější pravidla ochrany práv a potřeb uživatelů. Evropská komise v úterý stanovila seznam 19 „velmi velkých internetových platforem“, na něž se budou vztahovat zvláštní podmínky v rámci loni schváleného aktu o digitálních službách (DSA). Společnosti ze seznamu budou muset více dbát na soukromí uživatelů či důsledněji postupovat proti nelegálnímu obsahu či dezinformacím.

Přečíst článek
bitcoin (ilustrační foto)

Co stojí za pádem bitcoinu v posledních dnech? Fed a úrokové sazby

Držitelé kryptoměn jakýkoli propad bitcoinu rádi připisují hrozbě regulací. Za propadem bitcoinu z posledních dní však může stát také rétorika Fedu.

Přečíst článek
Jack Ma na archivním snímku z roku 2019

Jack Ma je zpět v Číně. Uzavřel snad pakt s komunisty?

Zakladatel internetové společnosti Alibaba a dříve nejbohatší Číňan Jack Ma se vrátil do vlasti. Není ale jasné, jak dlouho v zemi zůstane. Na východě Číny navštívil školu ve městě Chang-čou, kterou založil, informoval list South China Morning Post. Agentura Bloomberg se k jeho definitivnímu návratu do země staví na základě svědectví zdrojů skepticky.

Přečíst článek
Peking kontroluje příliv zahraničního kapitálu. Západní peníze do země přesto proudí. Skrze daňové ráje.

Do Číny přes daňové ráje tečou obří sumy peněz ze Západu. Peking o tom nemá tušení

Zahraniční napojení na čínská aktiva je zřejmě mnohem větší, než zaznamenávají oficiální statistiky. Vyplývá to z průzkumu, na který upozornila agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Čína - ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Investičním ternem roku 2023 má být Čína. Skutečně?

Druhá nejsilnější ekonomika by mohla patřit k akciovým vítězům celého příštího roku. Pokud tedy Čína zvládne nezřízené promořování, do něhož se nyní nově pouští a které v rámci náhlé otočky nahrazuje drakonické covidové restrikce, komentuje ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
USB-C

Apple se podřídí, iPhony dostanou „evropský“ konektor

Americká společnost Apple bude muset splnit směrnici Evropské unie a u svých telefonů iPhone přejde na nabíječku typu USB-C. Uvedl to marketingový ředitel Greg Joswiak.

Přečíst článek
CEO BrikkApp Jan Večerka

Realitní crowdfunding dostane nová pravidla. Pro investory bude důvěryhodnější

V Evropě postupně začne platit regulace i pro obor realitních mikroinvestic, tedy takzvaného realitního crowdfundingu. Evropský parlament kvůli tomu schválil v roce 2020 speciální nařízení, které už vloni vstoupilo v platnost. Teď je přechodové období, kdy do příštího roku se musí všechny země EU připravit tak, aby regulace mohla fungovat a všechny platformy mohly stihnout požádat o licenci. To vše by mělo vnést do nového realitního byznysu větší jistotu a důvěru, říká ředitel realitní platformy BrikkApp Jan Večerka.

Přečíst článek
Vítkovice Steel

Kupka: Zavedení maximálních cen energií i pro velkoodběratele bylo nemožné

Stanovit maximální možnou výši cen energií pro všechny odběratele, tedy i pro průmysl a velké firmy, bylo nemožné, řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Podle něj vláda tuto možnost hledala, ale její dopad na státní rozpočet by byl až příliš velký. Česko bude podle ministra podporovat v EU prodloužení dočasného krizového rámce, který umožňuje okamžitě podpořit podnikatele v důsledku vysokých cen energií a protiruských sankcí.

Přečíst článek
Reklama

News box

Japonská automobilka Toyota Motor investuje 1,4 miliardy dolarů (32,8 miliardy korun) do svého druhého závodu na výrobu elektromobilů 🔌🚗 ve Spojených státech. Jejich výroba ve státě Indiana má začít v roce 2026, uvedla agentura Kjódó.
V prvních dvou měsících letošního roku evropské země vyčlenily na pomoc Ukrajině napadené ruskou armádou celkem asi šest miliard eur 💶 (přes 150 miliard korun), téměř celá suma se týká vojenského vybavení. Uvedl to výzkumný Kielský institut pro světové hospodářství. Suma přitom zdaleka nestačila na to, aby zaplnila mezeru, která vznikla kvůli výpadku americké podpory. Číst více
Americká technologická společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google 🌐, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk 💰 meziročně o 57 procent na 23,66 miliardy dolarů (zhruba 554 miliard korun). Firma také oznámila, že svým akcionářům poprvé ve své historii vyplatí dividendu. Akcie podniku na zprávu reagovaly výrazným růstem. Číst více
Microsoft ve třetím finančním čtvrtletí zvýšil 📈 čistý zisk 💰 meziročně o pětinu na 21,9 miliardy dolarů (zhruba 513 miliard korun). Tržby vzrostly o 17 procent na 61,9 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti LSEG odhadovali v průměru na 60,8 miliardy dolarů. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme