Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čína - informace o tématu

Čínský prezident Si Ťin-pching

Stanislav Šulc: Čínský prezident Česko tentokrát ignoruje. Slavit bychom to neměli

Čínský prezident po letech opět brázdí Evropou a slibuje hory i s horákyněmi. Zatím byl ve Francii, zastaví se také v Maďarsku a Srbsku, což logicky naznačuje, že půjde o otevírání dveří čínské invazi elektromobilů do Evropy. Na rozdíl od minulé spanilé jízdy Česko na seznamu chybí. Je to dobře? Ano, i ne.

Přečíst článek

Německo zřejmě upustí od prověřování čínských investic v zemi. Bojí se, že o ně přijde

Německá vláda kancléře Olafa Scholze zvažuje, že přehodnotí své záměry ohledně legislativy, která měla ustanovovat povinnost zevrubného prověřování čínských investic v zemi z bezpečnostního hlediska. Zprávu přináší Wall Street Journal.

Přečíst článek
Zisk Porsche ve čtvrtletí klesl o 30 procent

Porsche netáhne. Zisk automobilky klesl o 30 procent a na vině je i Čína

Provozní zisk německého výrobce luxusních vozů Porsche klesl v prvním čtvrtletí o 30 procent na 1,28 miliardy eur (32,2 miliardy korun). Na vině byla obměna modelů a slabá poptávka v Číně. Je to nejslabší výsledek od uvedení podniku na burzu v září 2022, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Kamenná prodejna společnosti Shein v Madridu

Shein čeká v EU víc kontrol. Nově patří mezi regulované platformy

Evropská unie zařadila čínského internetového prodejce oděvů Shein mezi velké internetové platformy, které podléhají přísnějším kontrolám podle unijního nařízení o digitálních službách (DSA). Důvodem je vysoký počet uživatelů, uvedla Evropská komise.

Přečíst článek
Aktivní uživatelé a tvůrci obsahu na TikTok protestují před budovou Kapitolu.

TikTok neprodáme, obvinění USA jsou absurdní, reagovala čínská ByteDance

Čínská společnost ByteDance navzdory tlaku ze Spojených států nemá v úmyslu prodat svoji videoaplikaci TikTok. Američané označují TikTok za bezpečnostní hrozbu, protože v Číně existuje relativně nový zákon, na základě něhož místní firmy mají povinnost sdílet data o svých uživatelích s místními úřady, potažmo vládou.

Přečíst článek
Aktivní uživatelé a tvůrci obsahu na TikTok protestují před budovou Kapitolu.

Stanislav Šulc: Zákaz TikToku v USA. Skvělé opatření, které nic nezmůže

Bezprecedentní opatření reagující na bezprecedentní událost. Tak by bylo možné vnímat zákaz čínské sociální sítě TikTok v USA. Kdyby ovšem digitální technologie nefungovaly tak, jak reálně fungují, tedy bez hranic. Přesto jde o velmi důležité opatření. Které ovšem opravdu nic nezmůže. I kdyby na konci čínská společnost ByteDance své americké aktivity prodala.

Přečíst článek
Německá strana Alternativa pro Německo (AfD)

Útok zevnitř na evropskou demokracii. Německá AfD měla mezi sebou čínského špióna

Německá policie zadržela v Drážďanech jednoho ze spolupracovníků Maximiliana Kraha, europoslance a lídra kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) pro volby do Evropského parlamentu. Dnes o tom informovala veřejnoprávní televize ARD. Spolkové státní zastupitelství následně bez upřesnění jména europoslance uvedlo, že zadrženého podezřívá z výzvědné činnosti pro Čínu, které předával informace o chodu europarlamentu a o činnosti čínské opozice.

Přečíst článek
Brusel zahájil další řízení s čínskou sítí TikTok. Bojí se závislosti uživatelů

Brusel zahájil další řízení s čínskou sítí TikTok. Bojí se závislosti uživatelů

Evropská komise (EK) zahájila další řízení s čínskou sociální sítí pro sdílení krátkých videí TikTok, a to v souvislosti se spuštěním její nové aplikace TikTok Lite ve Francii a Španělsku. Pohrozila zastavením jednoho z klíčových prvků této aplikace kvůli obavám z jeho negativních dopadů na duševní zdraví uživatelů.

Přečíst článek
Tesla zlevňuje, automobilce klesají prodeje

Tesla zlevňuje, automobilce klesají prodeje. V Česku se sleva týká jednoho modelu

Americký výrobce elektromobilů Tesla snížil ceny, například v USA, Číně a Německu. Automobilka zaznamenala v prvním kvartálu letošního roku prudký pokles dodávek svých vozů po celém světě. Cenová válka mezi výrobci elektromobilů se vyostřuje, obzvlášť tvrdou konkurencí jsou čínské automobilky. V Česku se zlevnění týká pouze Modelu 3.

Přečíst článek
Čínská města jsou ohrožená hmotností budov

Zrádné mrakodrapy. Velká města se propadají

Téměř polovina velkých čínských měst se propadá kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Některá města se propadají velmi rychle - každé šesté tempem rychlejším než jeden centimetr za rok, uvedli vědci, které citoval zpravodajský server BBC News.

Přečíst článek
Xiaomi SU7

Nadšení kolem elektromobilu Xiaomi SU7 neopadá. Prodej je až pětkrát vyšší, než se očekávalo

Prodej prvního elektromobilu čínského výrobce chytrých telefonů Xiaomi je třikrát až pětkrát vyšší, než se očekávalo. Podle agentury Reuters to řekl generální ředitel a zakladatel firmy Lej Ťün při živém vysílání na douyin, což je čínská obdoba sociální sítě TikTok.

Přečíst článek
Reklama

News box

Evropská komise povolila českému holdingu 🍞🍞🍞Agrofert získat kontrolu nad rumunskou společností East Grain, která obchoduje s obilím a olejninami. Transakce se týká především obchodu s obilovinami, olejnatými semeny, krmivy pro zvířata a minerálními hnojivy.

Americká softwarová společnost Microsoft plánuje vybudovat v americkém státě Wisconsin moderní 📊📊📊datové centrum za 3,3 miliardy dolarů. Informoval o tom Bílý dům s tím, že plány Microsoftu dnes při návštěvě Wisconsinu oznámí americký prezident Joe Biden. Datové centrum Microsoftu bude na stejném místě, kde tchajwanský výrobce elektroniky Foxconn plánoval postavit továrnu za deset miliard dolarů.
Německému výrobci luxusních 🚗🚗🚗automobilů BMW v prvním čtvrtletí klesl zisk před zdaněním o 18,9 procenta na 4,16 miliardy eur. Pokles způsobily vyšší náklady související mimo jiné s obměnou důležitého modelu řady 5 a vyšší podíl plně elektrických vozů, které zatím nejsou tak ziskové. 
Tribunál Soudního dvora Evropské unie zrušil verdikt Evropské komise o schválení státní pomoci německé✈️✈️✈️ letecké společnosti Condor. Ta pomoc získala po úpadku své mateřské firmy Thomas Cook. Soudci druhého nejvyššího soudu EU podle dnešního sdělení rozhodli, že EK měla před schválením zahájit oficiální vyšetřovací řízení. Proti rozhodnutí je možné se odvolat.
Zástupci členských států Evropské unie v Bruselu ✔️✔️✔️potvrdili shodu na konečné podobě migračního balíčku. Češi se podle informací ČTK zdrželi, proti bylo Maďarsko a Polsko. Dnes schválený postoj států bloku je definitivní, nová migrační a azylová pravidla už jen formálně schválí unijní ministři, konkrétně na jednání ministrů financí příští týden v úterý.
Rusko se stalo agresorem a rozpoutalo v Evropě válku, která si svojí ničivostí nijak nezadá s druhou světovou. Na pietním aktu k 79. výročí konce druhé světové války to řekl prezident Petr Pavel. Je hrdý na to, že Česko nepolevuje v pomoci Ukrajině napadené Ruskem. Její obránci si podle hlavy státu zaslouží respekt a veškerou pomoc. Ceremoniálu na pražském Vítkově se zúčastnili v hojném počtu politici například z vedení obou parlamentních komor. Historické události si na místě připomněli ale také zástupci církve, veteránských spolků i další desítky lidí.
Obnovitelné zdroje ⚡⚡⚡energie měly na celosvětové výrobě elektřiny loni rekordní podíl 30,3 procenta. To bylo o 0,9 procentního bodu více než v roce předchozím. Příčinou je zvýšení kapacit solárních a větrných elektráren, vyplývá ze zprávy, kterou zveřejnil institut Ember.
Americký skaut 👦👦👦(Boy Scouts of America, BSA) se přejmenoval. Nový název Scouting America už neodkazuje na to, že původně šlo pouze o chlapeckou organizaci. Informovala o tom agentura AP, podle níž jde o první změnu názvu ve 114leté historii amerického skautu. BSA se v posledních letech potýkal s bankrotem, který byl vyhlášen v důsledku desítek tisíc žalob týkajících se sexuálního zneužívání.
Nizozemské společnosti 🧺🧺🧺Ahold Delhaize, která v České republice provozuje obchody Albert, klesl v prvním čtvrtletí provozní zisk o 2,3 procenta na 803 milionů eur. Na výsledky měly negativní dopad náklady na reorganizaci belgické součásti. Čisté tržby se firmě zvýšily o 0,4 procenta na 21,7 miliardy eur.
Investice světových firem do umělé inteligence (AI) se budou letos dál zvyšovat a na konci roku mohou dosáhnout šesti bilionů korun, což se blíží hrubému domácímu produktu ČR. Ten loni činil 7,3 bilionu korun. Vyplývá to z analýzy investiční společnosti XTB. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme