Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Brusel zpřísnil pravidla pro internetové obry. Musí víc dbát na soukromí uživatelů

Apple chystá novou funkcionalitu, která umožní dědit dědit emailové schránky nebo profily na sociálních sítích.
Stanislav Šulc / Newstream
 ČTK

Velké internetové firmy jako Google, Facebook, Amazon, Apple či Alibaba budou od srpna muset dodržovat přísnější pravidla ochrany práv a potřeb uživatelů. Evropská komise v úterý stanovila seznam 19 „velmi velkých internetových platforem“, na něž se budou vztahovat zvláštní podmínky v rámci loni schváleného aktu o digitálních službách (DSA). Společnosti ze seznamu budou muset více dbát na soukromí uživatelů či důsledněji postupovat proti nelegálnímu obsahu či dezinformacím.

Reklama

Mezi internetové platformy s globálním dopadem řadí Brusel vedle zmíněných také například Booking.com, Twitter, TikTok, Instagram, Wikipedii či Zalando. Kritériem pro zařazení do této kategorie je nejméně 45 milionů aktivních uživatelů měsíčně. Společnosti mají čtyři měsíce na to, aby se pravidlům přizpůsobily.

Ignoruješ? Zaplať. A ne málo 

Jejich provozovatelé budou mimo jiné nově muset dát lidem možnost upozorňovat na nelegální příspěvky. Jejich povinností bude také informovat uživatele o tom, proč jim doporučují některé příspěvky. Nebudou zároveň smět cílit konkrétní reklamu na děti, ani v osobně zaměřené inzerci vycházet z citlivých osobních dat, jako je etnický původ, sexuální orientace či politické postoje.

Čína, ilustrační foto

Čínský internet dostane pravidla, o kterých se Západu ani nesnilo

Regulace algoritmů se dotkne největších čínských internetových společností, jako jsou Bytedance (provozovatel sociální sítě TikTok), Tencent nebo Kuaishou Technology, uvádí agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Platformy budou zároveň muset mít nástroje, aby mohly účinně postupovat proti zveřejňování nelegálních příspěvků. Zároveň budou nuceny analyzovat, zda se jejich prostřednictvím nešíří dezinformace a případně situaci zlepšit, aniž by však omezovaly svobodu projevu.

Evropský blok přijal pravidla regulující provoz internetu loni s cílem posílit dohled nad překotně se vyvíjejícím virtuálním prostředím, zlepšit dodržování práv uživatelů a omezit vliv největších firem. Platformy z dnes stanoveného seznamu budou muset pravidelně dokládat, jak plní své povinnosti. Pokud pravidla dodržovat nebudou, hrozí jim pokuta ve výši až šesti procent globálního celoročního obratu.

Brusel znepokojuje fúze Amazonu a výrobce „špionážního“ vysavače

Evropská komise (EK) má v úmyslu prošetřit plán americké společnosti Amazon převzít za 1,7 miliardy dolarů (37,6 miliardy korun) firmu iRobot, která je výrobcem vysavače Roomba. Informoval o tom list Financial Times (FT). Odvolává se přitom na zdroje, podle nichž unijní exekutiva poslala Amazonu ohledně chystané transakce podrobný dotazník.

Přečíst článek

Zuckerbergova Meta zaplatí miliardy za únik dat z Facebooku. Ale trvá na nevině

Zuckerbergova Meta zaplatí miliardy za únik dat z Facebooku. Ale trvá na nevině

Americká internetová společnost Meta Platforms se dohodla, že zaplatí 725 milionů dolarů (zhruba 16,5 miliardy korun) za urovnání hromadné žaloby, podle které umožňovala přístup k osobním údajům uživatelů třetím stranám, včetně výzkumné firmy Cambridge Analytica. Informovala o tom agentura Reuters. Meta je majitelem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

akciová bublina, ilustrační foto

Technologické akcie zažily nejhorší týden za dvacet let. Hrozí prasknutí bubliny?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme