Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zuckerbergova Meta zaplatí miliardy za únik dat z Facebooku. Ale trvá na nevině

Zuckerbergova Meta zaplatí miliardy za únik dat z Facebooku. Ale trvá na nevině
ČTK / AP
 ČTK

Americká internetová společnost Meta Platforms se dohodla, že zaplatí 725 milionů dolarů (zhruba 16,5 miliardy korun) za urovnání hromadné žaloby, podle které umožňovala přístup k osobním údajům uživatelů třetím stranám, včetně výzkumné firmy Cambridge Analytica. Informovala o tom agentura Reuters. Meta je majitelem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp.

Reklama

Žaloba byla podána poté, co se v roce 2018 ukázalo, že britská firma Cambridge Analytica získala přístup k údajům až 87 milionů uživatelů sítě Facebook. Společnost Meta v rámci dohody o urovnání žaloby nepřiznala pochybení.

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

Další rána pro Facebook. Zuckerberg je stíhán v kauze Cambridge Analytica

Generální prokurátor federálního okrsku District of Columbia Karl Racine podal žalobu na šéfa technologické skupiny Meta Marka Zuckerberga, který podle něj svými rozhodnutími umožnil společnosti Cambridge Analytica získat osobní informace milionů uživatelů sociální sítě facebook a zneužít je pro účely politické reklamy. Informoval o tom list The Washingon Post, podle nějž Racine chce Zuckerberga dohnat k odpovědnosti za to, že klamal uživatele největší světové sociální sítě ohledně toho, jak chrání jejich soukromí.

Přečíst článek

Žaloba tvrdila, že firma porušila zákony, protože umožnila vývojářům aplikací a obchodním partnerům shromažďovat osobní údaje uživatelů bez jejich souhlasu. Dohodu ještě musí schválit soud.

Data pomáhala i Trumpovi

Společnost Meta uvedla, že dohoda je "v nejlepším zájmu naší komunity a akcionářů". "Během posledních tří let jsme upravili svůj přístup k soukromí uživatelů a zavedli komplexní program k jeho ochraně," dodala.

Společnost Cambridge Analytica v roce 2016 pomáhala při volební kampani bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. V roce 2018 se firma v důsledku skandálu kolem údajů uživatelů sítě Facebook rozhodla ukončit činnost.

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

Spletl jsem se, napsal Zuckerberg a propustil tisíce lidí

Ve stopách Twitteru Elona Muska kráčí i další z amerických miliardářů, Mark Zuckerberg. Ve společnosti Meta Platforms chystá obří propouštění. Matku Facebooku musí opustit 11 tisíc lidí, což představuje asi 13 procent její pracovní síly.

Přečíst článek

Společnost Facebook se v roce 2019 dohodla, že zaplatí pět miliard dolarů, aby ukončila vyšetřování svých praktik v oblasti ochrany soukromí uživatelů ze strany americké federální obchodní komise (FTC).

Zaplatila také 100 milionů dolarů za urovnaní obvinění ze strany americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC), podle kterého poskytovala investorům zavádějící informace ohledně zneužívání osobních údajů uživatelů.

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

Stanislav Šulc: Co dělá šéf Facebooku tak špatně, že přišel o 100 miliard dolarů?

Mark Zuckerberg letos již zchudnul o neuvěřitelných 100 miliard dolarů, což je mnohem víc než veškeré příjmy českého státu za rok 2022. Sázky na budování virtuálního světa Metaverse se však nechce vzdát. Co dělá šéf Facebooku špatně? 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme