Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu, říká Jan Kotala z EKP Advisory

Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu
ČTK
Věra Tůmová

Od 1.ledna 2024 vejde v účinnost většina daňových a účetních změn, které schválil Parlament v rámci konsolidačního balíčku vlády. Kabinet Petra Fialy jej navrhl primárně kvůli slibované konsolidaci veřejných rozpočtů. „Množství změn, které vstoupí v platnost, ovšem bude největší za posledních 14 let. Bude to taková daňová revoluce,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz o daňových novinkách Jan Kotala, jeden ze šéfů poradenské společnosti EKP Advisory, která se specializuje na daně a účetnictví.

Reklama

Jaké největší daňové a účetní změny nám tedy přináší Konsolidační balíček?

Rozhodně těch změn nebude v příštím roce málo. V zásadě se po 14 letech u nás chystá daňová revoluce, protože jde o největší změny v daních, které jsou srovnatelné s Kalouskovou reformou veřejných financí v roce 2009. Za největší změny, které se dotknou všech zaměstnanců, pak považujeme především následující čtyři.

Jednak jde o zavedení takzvaného benefitního paušálu 21 983 korun ročně na nepeněžní benefity – většina z těchto benefitů je do konce roku 2023 osvobozena od daně z příjmů ze závislé činnosti (daně z příjmů placené zaměstnanci). Současně po téměř 30ti letech končí monopol vydavatelů stravenek. Dojde tak ke srovnání daňového zvýhodnění stravenek se stravenkovými paušály. Dochází také k omezení slev na dani a nezdanitelných částí základu daně. Ruší se tak slevy na dani pro pracující studenty, ruší se i slevy na dani ve výši takzvaného školkovného a dochází k omezení i slevy na dani na manžela/manželku bez příjmů. Výraznou změnou také od 1.července 2024 bude i zavedení odvodů sociálního a zdravotního pojištění u dohod o provedení práce u více zaměstnavatelů, pokud celkové příjmy z těchto dohod přesáhnou částku 17 500 korun měsíčně.

Kolika oblastí se změny dotknou a které skupiny obyvatel pak nejvíce zasáhnou?

Hlavními dotčenými jsou podle mého názoru zaměstnanci. Těm se díky výše uvedeným změnám zvýší zdanění, protože dojde k odstranění daňových výjimek a osvobození, včetně těch nesystémových jako bylo například odstupné pro horníky, které až dosud bylo osvobozeno od daně z příjmů. Také je nutné podotknout, že v roce 2021 se zrušením takzvané superhrubé mzdy zaměstnancům významně odvody klesly a státní rozpočet tenkrát přišel o 90 miliard korun ročně. Nyní se, byť ve významně menší míře, zdanění mírně zvedne. Uvědomuji si aktuální stav veřejných financí a sám tak chápu potřebu zavedení takto razantního daňového balíčku jako reakci na nezodpovědnou hospodářkou politiku vlády v letech 2020 až 2022.

Hlavní oblasti změn jsou velmi přehledně sepsány přímo na webu ministerstva financí.

Největší změny pro zaměstnance a fyzické osoby jsme už zmínili. Která je ale ta nejvýznamnější změna u daní z příjmů pro právnické osoby v roce 2024?

Nepochybně to je podle mne zvýšení daně z příjmů právnických osob z 19 na 21 procent.

A co čeká OSVČ? Jak se jim změní odvody pojistného?

OSVČ v daňového balíčku vidíme jako vítěze. Sice se jim zvednou minimální odvody na zdravotní a sociální pojištění o 20% v roce 2024 a těm, kteří neplatí minimální odvody se zvednou odvody o 10 procent, ale ani tak nebudou zdaleka dosahovat takové míry zdanění, jako zaměstnanci.

Co se mění ohledně daně z přidané hodnoty, tedy DPH?

Tak toto je docela překvapivé. Žádnou velkou revoluci v DPH ozdravný balíček nepřinesl. Ano, došlo ke změně sazeb DPH z 15% na 12% a přeřazení některých položek, zejména potravin a restauračních služeb do jiných sazeb DPH. Jiné vážnější změny nás ale nyní nečekají. Hojně diskutované omezení odpočtu DPH u manažerských vozů bylo sice zajímavé, ale nakonec prosazená hodnota vozidel nad 2 miliony korun je spíše úsměvná podobně jako před 20 lety zavedení snížené sazby DPH na prodej a stavební úpravy sociálního bydlení u bytů nad 120 metrů čtverečních a domů nad 350 metrů čtverečních.

Oblast spotřebních a energetických daní se také promění. Co jsou ty nejvýznamnější změny u těchto daní?

Konečně se prolomila cigaretová lobby, kdy tabákové firmy léta vydělávaly na nesmyslně nízké spotřební dani. Z prodeje zahřívaného tabáku tak dojde k navýšení daně o 15 procent ročně každý rok mezi lety 2024 až 2027. V případě e-cigaret to bude o 2,5 koruny za mililitr náplně v každém roce mezi lety 2024-2027 a u nikotinových sáčků to bude každoročně o 0,4 koruny za gram v každém z let 2024 až 2026 a až o 0,5 koruny za gram v roce 2027.

Za zajímavé a přínosné považujeme stanovení vratek za takzvanou zelenou naftu podle normativů, čímž odpadne podnikatelům povinnost vést evidence skutečné spotřeby nafty a dojde tím ke snížení administrativy na straně zemědělců.

Neméně zásadní změny se ale dotknou také daně z nemovitých věcí. Navýšení daně má být až na 1,8násobku a k tomu se bude počítat ještě inflační koeficient...

Ano, očekávejte, že se daň z nemovitých věcí ročně téměř zdvojnásobí. A i tak ale bude ve srovnání se západní Evropou směšně nízká. Zbystřit by měli majitelé více nemovitostí a pozemků, protože kvůli navázání daně na katastr nemovitostí bude mít velká část majitelů nemovitostí povinnost podat daňové přiznání k dani z nemovitostí. Termín k podání přiznání pro rok 2024 je přitom už 31. ledna 2024. Podrobnosti je možné dohledat na webu Generálního finančního ředitelství.

Potraviny budou dál zdražovat, i když od nového roku klesne sazba DPH

Potraviny od ledna zdraží, přestože klesne sazba DPH. Ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) o tom informovali zástupci obchodních řetězců. Ministr to řekl po jednání se zástupci největších obchodníků a Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR). Prezident svazu Tomáš Prouza uvedl, že dodavatelé potravin obchodníkům už oznamují, že budou zvedat ceny o pět až deset procent. Potraviny budou od Nového roku v nové sjednocené sazbě DPH 12 procent, nyní jsou v první snížené sazbě 15 procent.

Přečíst článek

Češi jsou dobří dlužníci. Splácejí lépe než většina Evropanů, říká Michal Straka z agentury Ipsos

Češi jsou dobří dlužníci. Splácejí lépe než většina Evropanů, říká Michal Straka z agentury Ipsos

Češi jsou ve srovnání s ostatními zeměmi EU lepší dlužníci. Zatímco v ostatních zemích roste počet lidí, kteří se dostávají do problémů se splátkami svých dluhů, v Česku to je spíše naopak. Umí své půjčky lépe splácet, říká v rozhovoru pro newstream.cz Michal Straka z agentury Ipsos, která letos v listopadu realizovala k zadlužování výzkum pro Českou bankovní asociaci.  

Přečíst článek

Hezčí Vánoce udělají svým zaměstnancům dvě pětiny podniků. Vyplatí jim bonusy

Hezčí Vánoce udělají svým zaměstnancům dvě pětiny podniků. Vyplatí jim bonusy

Třináctý plat, vánoční prémie nebo odměnu v podobné výši jako loni vyplatí za letošní rok svým zaměstnancům meziročně stejně či mírně více firem. Odměny letos dostane přes 38 procent zaměstnanců v soukromé sféře. Vyplynulo z průzkumu Hospodářské komory mezi 444 podniky, který ve středu novinářům představil její prezident Zdeněk Zajíček.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu

Změny přichází. Projděte si základní přehled legislativních změn v daních v roce 2024

Přečíst článek
Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu

Od roku 2024 bude 23% daň z příjmu platit výrazně více lidí než dosud

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme