Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další rána pro Facebook. Zuckerberg je stíhán v kauze Cambridge Analytica

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku
ČTK

Generální prokurátor federálního okrsku District of Columbia Karl Racine podal žalobu na šéfa technologické skupiny Meta Marka Zuckerberga, který podle něj svými rozhodnutími umožnil společnosti Cambridge Analytica získat osobní informace milionů uživatelů sociální sítě facebook a zneužít je pro účely politické reklamy. Informoval o tom list The Washingon Post, podle nějž Racine chce Zuckerberga dohnat k odpovědnosti za to, že klamal uživatele největší světové sociální sítě ohledně toho, jak chrání jejich soukromí.

Reklama

„Tento bezprecedentní bezpečnostní únik odkryl osobní informace desítek milionů Američanů a firemní politika pana Zuckerberga umožnila několikaletou snahu o klamání uživatelů ohledně špatného počínání firmy Facebook,“ uvedl Racine v prohlášení. „Tato žaloba je nejen opodstatněná, ale také nutná a vysílá signál korporátním lídrům, včetně šéfů společností, že budou hnáni k odpovědnosti za svoje činy,“ dodal.

V roce 2018 vyšlo najevo, že společnost Cambridge Analytica se dostala podvodným způsobem k podrobným osobním informacích o asi 87 milionech uživatelů Facebooku, které následně využívala k zacílení velmi přesné politické reklamy.

Racine tvrdí, že únik dat byl důsledkem Zuckerbergova rozhodnutí otevřít platformu Facebooku cizím vývojářům. Šéf firmy přitom o možných rizicích sdílení dat uživatelů se třetími stranami věděl, nepodnikl však patřičné kroky, aby je eliminoval, tvrdí generální prokurátor.

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku, teď Meta

Facebook vydělal za první kvartál míň, jeho akcie ale posílily

Zisk společnosti Meta, majitele Facebooku, za první kvartál letošního sice do určité míry zaostávají za odhady analytiků, nadšení investorů to ale rozhodně nezmenšilo. Akcie společnosti po oznámení hospodářských výsledků posílily, píše server CNN.

Přečíst článek

Prokurátor již v roce 2018 obžaloval firmu Facebook za pochybení při nakládání s daty uživatelů a proces v této věci stále pokračuje. Nyní se však Racine snaží přimět soud, aby udělil pokutu přímo Zuckerbegovi, který má podle něj zásadní vliv na důležitá rozhodnutí firmy. Prokurátor se přitom opírá o stovky tisíc dokumentů a řadu svědectví bývalých zaměstnanců, k nimž jeho kancelář získala přístup až v posledních letech díky předchozímu vyšetřování Facebooku.

Racine se v poslední době opakovaně zaměřuje na velké technologické firmy, připojil se také například k žalobě na firmu Google, která čelí obvinění, že klamala uživatele ohledně ochrany jejich soukromí. Prokurátor okrsku kolem metropole Washingtonu v minulosti rovněž podal antimonopolní stížnost na společnost Amazon, kterou nicméně soudy zamítly.

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg: Asociál, který propojil svět

Během jediného dne přišel Mark Zuckerberg o 29 miliard dolarů, když akcie jeho sociální sítě Facebook odepsaly 26 procent. Poprvé od vstupu Facebooku na burzu tak Zuckerberg opustil prestižní klub deseti nejbohatších lidí planety. Zvládne stále ještě mladý podnikatel ustát tlak, který na jeho osobu nyní začne nyní doléhat ještě více než doposud? 

Přečíst článek

Virtuální hra společnosti Meta a Oculus Horizon Worlds

Zuckerberg a Meta otestují prodej virtuálního zboží v metaverse. Lidé jsou ochotni zaplatit miliony

Provozovatel Facebooku společnost Meta a její šéf Mark Zuckerberg otestují prodej virtuálního zboží a zážitků v budovaném světě metaverse. Využijí k tomu hru z virtuálního prostředí Horizon Worlds, kterou ve Spojených státech spustili v prosinci. Důvodem je i to, že podle odhadu Citi Bank může činit hodnota ekonomiky metaverza do roku 2030 až 13 bilionů dolarů, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Z britského vicepremiéra „ministrem zahraničí“ Facebooku. Jak vypadá neveřejná tvář Mety?

Z britského vicepremiéra „ministrem zahraničí“ Facebooku. Jak vypadá neveřejná tvář Mety?

Přečíst článek
Bývalá provozní ředitelka americké internetové společnosti Meta Platforms Sheryl Sandbergová (54)

Konec jednoho z šéfů. Sandbergová po dvanácti letech odchází ze správní rady firmy Meta

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme