Reklama

Český průmysl v srpnu zrychlil, stavební výroba zpomalila pokles

Škoda Auto, ilustrační foto
Škoda Auto

Český průmysl v srpnu zrychlil meziroční růst na 7,2 procenta z červencových revidovaných 0,9 procenta. Růst ovlivnilo hlavně snížení produkce v loňském srpnu. V meziměsíčním srovnání byla průmyslová produkce vyšší o 0,8 procenta. Stavební výroba v srpnu zmírnila meziroční pokles na 0,4 procenta. V červenci byla nižší o 2,7 procenta, předtím více než rok rostla, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Výhled do budoucna podle analytiků nevěští nic dobrého.

Reklama

„Vyšší tempo růstu průmyslové produkce v srpnu bylo ovlivněno zejména nízkou srovnávací základnou ve výrobě motorových vozidel. Pokud bychom od tohoto vlivu odhlédli, průmyslová produkce by podobně jako v minulých měsících vzrostla meziročně pouze mírně," uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

strojírenství, ilustrační foto

Čeští strojaři se děsí zimy, propouštění se mnozí nevyhnou

Nejistá situace na evropském exportním trhu a pokračující energetická krize napovídají, že české strojírenství má před sebou krušnou zimu. Firmy si uvědomují, že opatření státu, jako je zastropování cen za plyn a elektřinu nebo mimořádné kompenzace, nemusejí stačit. Některé podle Hospodářské komory plánují i propouštění.

Přečíst článek

Výroba motorových vozidel se v srpnu meziročně zvýšila téměř o polovinu, zatímco před rokem se o více než čtvrtinu meziročně propadla.

zdroj: ČSÚ

Stavebnictví brzdí ceny prací i materiálů

V pozemním stavitelství, tedy stavbách budov, se v srpnu ve srovnání se stejným měsícem minulého roku produkce o 0,1 procenta zvýšila, naopak v inženýrském stavitelství, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, o 1,4 procenta klesla. Meziměsíčně byla stavební produkce o 1,4 procenta vyšší.

Výroba Škoda Fabia v mladoboleslavském závodu

Obrat v autoprůmyslu. Srpnová výroba překonala předcovidový rok 2019

Výroba osobních aut za letošních osm měsíců meziročně vzrostla o 3,4 procenta na 801 774 vozů. Ještě v pololetí byla výroba proti loňsku o 8,5 procenta nižší. Uvedlo to Sdružení automobilového průmyslu. Za růstem stojí zlepšení situace v dodavatelsko-odběratelských řetězcích, ale také nízká srovnávací základna loňského roku. Loni od května produkci omezoval nedostatek čipů.

Přečíst článek

„Stavební produkce v srpnu po pěti měsících meziměsíčně vzrostla o 1,4 procenta a růst se odehrával v obou segmentech. Meziročně se udržela na loňské, poměrně slušné úrovni a klesla pouze o 0,4 procenta. Růst stavební produkce dále tlumí vysoké ceny stavebních prací i materiálů," uvedl Matějka.

Produkce ve stavebnictví až do července 14 měsíců v řadě rostla. Letos od března už ale výroba postupně zpomalovala. Ještě v únoru meziroční růst dosahoval téměř 17 procent, kdežto v březnu už jen méně než devět procent.

Nejistý výhled směr recese

„Tuzemskému průmyslu se v srpnu poměrně dařilo a jeho produkce se oproti červenci zvedla o 0,8 procenta. Tento pozitivní výsledek je docela v kontrastu s vyzněním soft ukazatelů, které už věstily počínající krizi tohoto největšího místního odvětví,“ uvedl hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek. „Pozitivní zprávou je, že se růst neomezoval pouze na jeden či dva silné obory, ale v černých číslech jich skončila většina. Slabší výsledky hlásily především výrobci kovů a oděvní firmy,“ dodal.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck

Berlín očekává, že energetická krize pošle německou ekonomiku do recese

Vláda v Berlíně očekává, že německá ekonomika se kvůli energetické krizi, rostoucím cenám a omezeným dodávkám příští rok propadne do recese a vykáže pokles o 0,4 procenta. S odvoláním na informované zdroje o tom informovala agentura Reuters. Mluvčí ministerstva hospodářství v reakci sdělil, že ministr Robert Habeck zveřejní aktualizované údaje příští týden.

Přečíst článek

Celkové výsledky průmyslu vyznívají podle Dufka pozitivně, avšak hlavní otázkou je, zda tomu tak bude i nadále. „Zda se firmám v extrémních nákladových podmínkách podaří získávat nové zakázky a udržet tak výrobu a zaměstnanost. Pozitivně v tomto směru vyčnívá automobilový průmysl, kterému po červencových dovolených opět jak domácí, tak zahraniční objednávky poskočily meziměsíčně nahoru,“ míní Dufek. Meziroční čísla jsou ale podle něj opět ovlivněna nízkým srovnávacím základem.

Vše o signálech blížící se recese čtěte zde

Vzhledem ke snížené vypovídací schopnosti údajů o nových zakázkách jsou vhodnějším měřítkem budoucího vývoje produkce ukazatele sentimentu, míní ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský. „A ty předjímají pro odvětví významný pokles. Je stále zřejmější, že průmysl v dalších měsících nepodrží ani výroba aut. Jedním z důvodů může být to, že kvůli chybějícím součástkám opět ruší směny minimálně největší tuzemský producent aut Škoda Auto,“ uvedl.

„Vedle toho budou na celé odvětví doléhat zvýšené náklady zejména v podobě prudkého nárůstu cen energií a také postupně slábnoucí poptávka. Ty se do odvětví budou promítat i po větší část příštího roku. Recese v průmyslu, stejně jako v celé ekonomice, klepe na dveře,“ dodal.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme