Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čeští strojaři se děsí zimy, propouštění se mnozí nevyhnou

strojírenství, ilustrační foto
Shutterstock / poskytnuto agenturou Lesensky.cz
 nst
nst

Nejistá situace na evropském exportním trhu a pokračující energetická krize napovídají, že české strojírenství má před sebou krušnou zimu. Firmy si uvědomují, že opatření státu, jako je zastropování cen za plyn a elektřinu nebo mimořádné kompenzace, nemusejí stačit. Některé podle Hospodářské komory plánují i propouštění.

Reklama

Český průmysl zaznamenal v posledním roce zdražení výroby o více než čtvrtinu, jak vyplývá z aktuálních dat Českého statistického úřadu za srpen. U strojírenského odvětví bylo tempo zdražování pomalejší, i tak ovšem v meziročním srovnání dosahuje 12 procent.

Nejvíce růst nákladů pocítily energeticky náročnější provozy. „Strojírenské odvětví je růstem cen nepochybně velmi zasaženo. Pro strojaře je jen slabou útěchou, že aktuálně jsou na tom hutě, sklárny, porcelánky, keramické závody nebo třeba i pekárny v průměru ještě hůře,“ komentoval situaci v českém průmyslu ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory Ladislav Minčič.

Elektřina, ilustrační foto

Čekání na přímý úder. Ceny elektřiny a plynu má na příští rok zafixovány jen pětina firem

Na příští rok má zafixované ceny elektřiny asi pětina firem, u plynu má zajištěn kontrakt 22 procent společností. Přes dvě třetiny podniků zaznamenaly problémy při vyjednávání smluv na dodávku energie na příští rok. Řada firem dostala násobně vyšší cenovou nabídku, než na jakou byly dosud zvyklé. Ukázal to zářijový průzkum Svazu průmyslu a dopravy mezi 114 hlavně průmyslovými podniky. Už letos platily firmy za elektřinu i plyn průměrně více než dvojnásobek proti loňskému roku.

Přečíst článek

Propouštět se chystá čtvrtina zaměstnavatelů

Z průzkumu mezi zaměstnavateli, který si nechala Hospodářská komora zpracovat, vyplynulo, že 27 procent větších firem nad 500 zaměstnanců plánuje na podzim propouštět. Důvodem je opět enormní nárůst cen energií.

Vladimír Dlouhý, šéf Hospodářské komory

Tahle krize je horší než pandemie, pětina firem začne propouštět, říká šéf Hospodářské komory

Současná ekonomická krize je podle šéfa Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého horší než pandemie. Drahé energie mají fatální dopad na firmy a nelze podle něho vyloučit sociální nepokoje. Řešení vidí v zastropování cen, především plynu. Dával by přednost celoevropskému před národním řešením. Do konce roku bude hlavně kvůli vysokým cenám energií propouštět 18 procent firem, řekl Dlouhý novinářům.

Přečíst článek

Přitom byl rok 2022, co se týče objemu objednávek, pro české strojírenství po slabých covidových letech poměrně úspěšný. Výroba strojů vzrostla meziročně o necelých šest procent a výroba automobilů dokonce o téměř 16 procent. Stalo se tak však zejména díky obnovení dodávek nedostatkových komponentů, například čipů.

Podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče bude pro vývoj strojírenského sektoru v následujících měsících určující vývoj energetické krize a také situace na evropském exportním trhu. „Průzkumy o situaci ve zpracovatelském průmyslu v eurozóně v posledních měsících hlásí pokles objednávek a obecně pokles aktivity v tomto sektoru ekonomiky, což vysílá negativní signál pro tuzemské strojírenství, jež je z podstaty věci orientováno výrazně exportně,“ popsal.

Národná banka Slovenska

Slovenské ekonomice hrozí kolaps, žádá Brusel o podporu

Slovenské ekonomice hrozí kvůli prudce rostoucím nákladům na elektřinu kolaps, řekl britskému ekonomickému listu Financial Times (FT) slovenský premiér Eduard Heger. Obrovský nárůst cen po ruské invazi na Ukrajinu by podle něj mohl slovenskou ekonomiku zlikvidovat, pokud Bratislava nezíská z Bruselu podporu v řádu miliard eur.

Přečíst článek

Firmy hledají úspory

Komplexní obraz o situaci českého i evropského strojírenského odvětví ukáže už za několik dní Mezinárodní strojírenský veletrh, který v Brně začíná 4. října. Po pandemické přestávce akce hlásí vysoký zájem vystavovatelů, který kopíroval oživení strojírenského sektoru v první polovině letošního roku. Nyní však průmysl znatelně zpomaluje a oborové setkání bude pro řadu firem mimo jiné o hledání inspirace, jak zvládnout letošní zimu.

„Energetická krize postavila řadu firem do situace, kdy bojují o svoji existenci a jsou nuceny hledat úsporná řešení. Hlavními tématy veletrhu jsou letos průmyslová digitalizace a energetická udržitelnost, což jsou zároveň způsoby, jak šetřit výrobní náklady a účinně se popasovat s vysokými cenami energií. Věříme, že vystavovatelé letos najdou užitečná řešení, jak toto nelehké období překonat,“ řekl ředitel veletrhu Michalis Busios.

Karel Havlíček, místopředseda hnutí ANO

Karel Havlíček: Plyn nakonec bude, to si Německo pohlídá. Otázkou je za kolik

Rozhovor s Karlem Havlíčkem, místopředsedou sněmovny a korunním princem v ANO, jsme vedli v pátek velmi brzy ráno. Brzy proto, že Havlíček, jak známo, nikdy nespí. Jelikož je workoholikem. Debatovali jsme tedy ještě před volbami, ve kterých ANO nakonec solidně uspělo. Výsledek jsme samozřejmě v té brzké hodině ještě netušili. Věnovali jsme se energetice, Havlíček byl za minulé vlády vicepremiérem a měl na starost průmysl. Jak se následně při volbách ukázalo, ceny energií se staly klíčem k výsledku.

Přečíst článek

Na nutnost hledání úspor upozorňuje rovněž Hospodářská komora. Vláda sice kvůli vysokým cenám energií připravila kompenzační opatření a schválila cenový strop, ale spoléhání se na pomoc od státu by výrobním podnikům nemuselo stačit. „I samy firmy by měly intenzivně hledat cesty k úsporám a k takovým technologickým a organizačním změnám, které umožní efektivněji využívat drahé výrobní vstupy. A mnohé firmy tak v důsledku cenového tlaku již řadu měsíců postupují,“ doplnil Minčič.

Boom investic do ekologických zdrojů

Potvrzuje to například aktuální zkušenost společnosti Schwank CZ, která průmyslovým podnikům dodává systémy vytápění hal. „U řady z nich registrujeme snahu o přechod z plynu na alternativní zdroj energie, ať už se jedná o elektřinu, či propan. Mnoho firem ale u plynu chce zůstat, vždy záleží na konkrétním majiteli. Obecně lze říci, že podniky, které dlouho odkládaly investice do ekonomičtějších zdrojů, tak činí právě nyní,“ popsal jednatel společnosti Aleš Fukar.

Náklady na energie podle něj může výrazně snížit digitalizace, tedy pořízení centrálního řídicího systém, pod který spadá vytápění, svícení, větrání či pouštění strojů.

Na vládním řešení pomoci pro průmyslové podniky spolupracoval i Svaz průmyslu a dopravy ČR. Podle jeho ředitele Jaroslava Hanáka bude nyní zásadní rychlost, s jakou bude dočasný krizový rámec spuštěn. „Nesmí se stát, že by se podpora k firmám dostala až za několik dlouhých měsíců, jak jsme toho byli svědky během covidové pandemie. To by mnoho z nich nemuselo přežít,“ upozornil Jaroslav Hanák.

Závod Arcelor Mittalu v německém Eisenhüttenstadtu

Drahé energie devastují evropský průmysl. Továrny omezují výrobu, bojují o přežití

Výrobci skla, hutnických produktů, papíru, hnojiv a dalších, kteří jsou bytostně závislí na plynu a elektřině, oznámili utahování opasků, či spíše výrobních pásů. Největší producent užitého skla na světě, francouzská skupina Arc International, poslala třetinu zaměstnanců na dovolenou, německá společnost Hakle, jeden z největších výrobců toaletního papíru, oznámila, že se kvůli „historické energetické krizi“ dostala do platební neschopnosti. Takových případů je mnohem, mnohem víc, píše deník The New York Times.

Přečíst článek

průmyslová výroba, ilustrační foto

Bude rok 2022 horor? Je jistá šance, že ne, doufají šéfové průmyslu

Inflace, covid, drahé energie. A za stromem číhá jako pomyslný pohádkový vlk evropský klimatický výmysl Green Deal. Třetí rok už trvá boj českého průmyslu s nástrahami, které předtím neznal. Newstream se bavil s šéfy velkých českých firem o očekáváních roku 2022.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Úřad práce, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Rok 2023 přichází. Bude nejkrizovější za poslední tři dekády

Přečíst článek
Úřad práce, ilustrační foto
video

Lukáš Kovanda: K pokračující drahotě se příští rok přidá i vlna propouštění

Přečíst článek
Úřad práce, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Už to začíná. Průmyslové podniky propouštějí první lidi. Přichází čas vlků

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme