Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Berlín očekává, že energetická krize pošle německou ekonomiku do recese

Německý ministr hospodářství Robert Habeck
ČTK
 ČTK

Vláda v Berlíně očekává, že německá ekonomika se kvůli energetické krizi, rostoucím cenám a omezeným dodávkám příští rok propadne do recese a vykáže pokles o 0,4 procenta. S odvoláním na informované zdroje o tom informovala agentura Reuters. Mluvčí ministerstva hospodářství v reakci sdělil, že ministr Robert Habeck zveřejní aktualizované údaje příští týden.

Reklama

Inflace zůstane vyšší

Vláda podle zdrojů zhoršila také výhled letošního růstu hrubého domácího produktu (HDP) a předpokládá, že hospodářství vzroste o 1,4 procenta. V dubnové projekci počítala s růstem o 2,2 procenta a na příští rok očekávala růst o 2,5 procenta.

Německá vláda rovněž odhaduje, že inflace zůstane ve vyšších jednociferných číslech - letos na úrovni 7,9 procenta a příští rok na osmi procentech, uvedly zdroje. Podle nich se tyto hodnoty mohou mírně změnit v závislosti na chystané regulaci cen plynu. Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Německu v září zrychlilo na deset procent ze srpnové hodnoty 7,9 procenta. Inflace v Německu je tak nejvyšší zhruba za 70 let.

K růstu se podle vlády největší evropská ekonomika vrátí v roce 2024. Na ten rok počítá podle zdrojů se zvýšením HDP o 2,3 procenta. „Zatím nejsou k dispozici žádné konečné hodnoty. Pokračují závěrečné práce,“  uvedl mluvčí ministerstva hospodářství.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck

Němcům dochází plyn. Domácnosti se musí uskrovnit, přiznal ministr Habeck

20 procent. Tolik plynu potřebuje Německo ušetřit, jinak mu reálně hrozí nedostatek dodávek, prohlásil německý ministr hospodářství Robert Habeck.

Přečíst článek

Čísla se shodují s instituty

Čísla se nicméně shodují s výhledem čtyř předních německých ekonomických institutů. Ty na konci září zmírnily prognózu hospodářského růstu na letošní rok a výhled na rok příští snížily z růstu 3,1 procenta na pokles o 0,4 procenta. Jejich prognóza počítá s návratem k hospodářskému růstu v roce 2024, kdy by ekonomika mohla vykázat vzestup o 1,9 procenta.

Německo podpoří stabilizaci cen energií zvláštním hospodářským fondem v objemu až 200 miliard eur (4,9 bilionu korun), oznámil minulý týden kancléř Olaf Scholz.

Spolkový kancléř Olaf Scholz

Scholz: Ceny energií musejí klesnout. My to podpoříme opatřeními za 200 miliard eur

Německo podpoří stabilizaci cen energií zvláštním hospodářským fondem o objemu až 200 miliard eur (až 4,94 bilionu korun). Oznámil to německý kancléř Olaf Scholz. Řekl také, že díky novému souboru opatření, který nazval obranným deštníkem, už nebude potřeba nový poplatek za obstarání plynu. Ten měl původně v Německu začít platit od soboty.

Přečíst článek

Závod Arcelor Mittalu v německém Eisenhüttenstadtu

Německý průmysl ztrácí zakázky, hrozí propad do recese

Zakázky německého průmyslu se v srpnu oproti červenci snížily o 2,4 procenta, což je více, než se čekalo. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů německého statistického úřadu. Největší evropské ekonomice čím dál víc hrozí propad do recese, napsala agentura Bloomberg. Analytici odhadovali, že se zakázky v srpnu sníží jen o 0,7 procenta.

Přečíst článek

Reklama

Související

Závod Arcelor Mittalu v německém Eisenhüttenstadtu

Špatná zpráva pro české firmy. Německá ekonomika ke konci roku překvapivě klesla, míří k recesi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme