Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Křetínský kupuje pětinu v německých ocelárnách Thyssenkrupp

Křetínský kupuje pětinu v německých ocelárnách Thyssenkrupp
Profimedia
Lukáš Kovanda

Miliardář Křetínský kupuje pětinu největší německé ocelárny Thyssenkrupp, podíl zřejmě navýší na polovinu. Thyssenkrupp čelí vážným potížím kvůli zelené agendě a drahým energiím, na nichž ale Křetínský rekordně vydělává, komentuje akvizici ekonom Lukáš Kovanda.

Reklama

Český miliardář Daniel Křetínský kupuje prostřednictvím své firmy EP Corporate Group 20 procent německé ocelárny Thyssenkrupp, jež v Duisburgu provozuje největší ocelářský závod Evropy. Drtí ji však drahé energie a zelené regulace, kvůli nimž plánuje výraznou redukci stavů zaměstnanců po tisících. A kvůli nimž se stává i kořistí právě třeba pro Křetínského, jehož energetický byznys z drahých energií profituje jako žádný jiný podnik či firma české historie. Svůj podíl v Thyssenkrupp Křetínský zřejmě navýší na 50 procent; nyní o tom jedná.

Největší německý výrobce oceli Thyssenkrupp omezí produkci v Duisburgu

Lukáš Kovanda: Thyssenkrupp bude masivně propouštět. Teď se to krajně nehodí

Největší německá ocelárna, Thyssenkrupp, plánuje masivní propouštění a snižování stavů po tisících. Na ikonický podnik dolehla zelená agenda.

Přečíst článek

Thyssenkrupp, největší výrobce oceli v Německu, chystá masivní propouštění a snižování stavů. Dotknout se má tisíců zaměstnanců jejího zmíněného největšího závodu v Duisburgu. Plánované opatření souvisí se zásadní restrukturalizací výroby v podniku, který je jednou z „vlajkových lodí“ německého průmyslnictví a jehož kořeny sahají do roku 1811. Restrukturalizace má vést ke snížení výrobní kapacity v Thyssenkrupp o 22 procent, jak podnik uvedl před dvěma týdny.

Zároveň hledá investora, který by mu pomohl těžké časy překlenout. Pro Křetínského z toho tedy „kouká“ potenciálně velmi výhodný obchod.

Klíčovými důvody potřeby restrukturalizace a s ní souvisejícího snižování stavů zaměstnanců Thyssenkrupp jsou vysoké ceny energií v Německu, nutnost uskutečňovat nákladné investice do ozeleňování produkce a levnější asijská konkurence.

Německo prochází náročnou transformací své energetiky, v jejímž rámci už povypínalo všechny své jaderné elektrárny. Přitom vsadilo na ruský plyn coby záložní zdroj za čisté, avšak nestabilní zdroje typu větrných a solárních elektráren. Po ruské invazi na Ukrajinu se však od ruského potrubního plynu odstřihlo, přičemž dodávky z velké části nahradilo dražším dovozem plynu ve zkapalněné podobě.

Thyssenkrupp je jednou z „vlajkových lodí“ německého průmyslnictví a jehož kořeny sahají do roku 1811.Profimedia

Zelená agenda ničí německý průmysl

Zelená agenda, jež z velké části motivuje onu zmíněnou transformaci německé energetiky – takzvanou Energiewende –, je tudíž jádrem současných problémů Thyssenkrupp, a potažmo celého německého průmyslu. Tyto problémy z německé ekonomiky činí „nemocného muže Evropy“, na což doplácí také Česko, pro nějž je jeho západní soused stěžejním obchodním partnerem.

Křetínský ale z vysokých cen energií naopak profituje. Jeho zmíněná energetická firma měla loni vyšší zisk než jakákoli tuzemská firma v historii, 184 miliard korun. Dějinného rekordu dosáhla firma EP Corporate Group navzdory poklesu cen energií na evropských burzách, jenž nastal v porovnání s rokem 2022.

Křetínský hasí průšvih v Casinu. Vyhazov dostane až 3300 lidí

Cesta z dluhů francouzského maloobchodního řetězce Casino vede přes masivní personální škrty. O práci přijdou tisíce lidí.

Přečíst článek

Jänschwalde

Uhlobaron Křetínský zelená. Nechal odstavit pět „uhelek“

Skupina EP Corporate Group (EPCG) miliardáře Daniela Křetínského, kterému byl často přisuzován také přídomek uhlobaron, ukončila na závěr března provoz pěti uhelných bloků na Slovensku a Německu. Z provozu vyřadila celkový instalovaný výkon 1910 megawattů (MW), což zhruba odpovídá výkonu jaderné elektrárny Temelín.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Největší německý výrobce oceli Thyssenkrupp omezí produkci v Duisburgu

Lukáš Kovanda: Thyssenkrupp bude masivně propouštět. Teď se to krajně nehodí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme