Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Matka Googlu poprvé vyplatí dividendu, akcie letí vzhůru

Matka Googlu poprvé vyplatí dividendu, akcie letí vzhůru
Profimedia
 ČTK

Společnost Alphabet oznámila, že vyplatí svou historicky první dividendu. Zpráva povzbudila investory natolik, že akcie matky internetového vyhledávače Google přidávaly po uzavření burzy téměř 16 procent.

Reklama

Americká technologická společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 57 procent na 23,66 miliardy dolarů (zhruba 554 miliard korun). Firma ve výsledkové zprávě rovněž oznámila, že akcionářům poprvé ve své historii vyplatí dividendu. Akcie podniku na zprávu reagovaly výrazným růstem.

Celkové tržby společnosti Alphabet se meziročně zvýšily o 15 procent na 80,54 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle firmy LSEG odhadovali v průměru na 78,59 miliardy. Příjmy z reklamy vzrostly o 13 procent na 61,66 miliardy dolarů.

Společnost Alphabet oznámila, že akcionářům vyplatí dividendu 20 centů na akcii. Uvedla rovněž, že její vedení schválilo zpětný odkup akcií v hodnotě až 70 miliard dolarů (přes 1,6 bilionu korun).

Analytik XTB Tomáš Cverna uvedl, že tržby podniku překonaly očekávání díky růstu v klíčových segmentech, jako jsou reklamy a cloud. „Investoři mohou být spokojeni nejen s výsledky, ale i s oznámením programu zpětného odkupu akcií ve výši 70 miliard amerických dolarů a především historicky první dividendy,” dodal.

Google je největším internetovým vyhledávačem na světě a jedničkou na světovém trhu s internetovou reklamou.

CEO společností Google a Alphabet Sundar Pichai

Matka Googlu zvažuje koupi HubSpot. Má jí o její dosud největší akvizici

Matka Googlu, americká společnost Alphabet, chystá svojí dosud největší akvizici. Zvažuje koupi HubSpot, která je dodavatelem reklamního softwaru pro velké klienty.

Přečíst článek

Rapperka Sharlota
video

Jsem takový čertík, říká extravagantní zpěvačka Sharlota

Osobnost rapperky Sharloty Blakk (27) charakterizuje hudba, ale i nekonvenční outfity. Hudebnice je díky tomu také úspěšnou influencerkou a díky své kreativitě v oděvní tvorbě uvažuje i o módním návrhářství. Neodmyslitelně k ní patří také bezpočet tetování, která vnímá jako součást své osobnosti. 

Přečíst článek

Skotský ekonomický historik Niall Ferguson

Historik Niall Ferguson o AI: Tyto otázky určí, jak umělá inteligence změní svět

Skotský ekonomický historik Niall Ferguson je známý svými přesnými popisy technologických a ekonomických inovací. Pro agenturu Bloomberg nyní sepsal šestici klíčových otázek, jejichž odpovědi pomohou lépe chápat revoluci, již přináší současná vlna umělé inteligence. A také ukazuje limity, které první vlna generativní AI zatím má.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

ilustrační foto

Týden tradera: Burzy brzdí s tím, jak Fed krotí naděje na snížení sazeb

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme