Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Londýňané si zvolí nového starostu. Labourista Khan se těší, že konečně spojí síly se stejnobarevnou vládou

Sadiq Khan
ČTK
Karel Pučelík

K dalším čtyřem letům v čele Londýna míří labourista a dosavadní starosta Sadiq Khan. Proevropský umírněný sociální demokrat se chce zaměřit na řešení krize bydlení a chystá se pokračovat v rozčilování místních řidičů.

Reklama

Obyvatelé Londýna si příští týden ve čtvrtek vyberou, kdo povede britskou metropoli další čtyři roky. Za labouristy chce post obhájit Sadiq Khan, proti kterému konkurenční konzervativci postavili dlouholetou lokální političku Susan Hallovou. Týden před ostře sledovanými volbami, to vypadá, že třetí volební období úřadujícího starosty nikdo neohrozí. Přestože se Khanův náskok v závěru kampaně ztenčuje, stále má dvouciferný náskok.

Zatímco Khan je celonárodní politickou figurou, Hallová skoro není vidět. Jak ukázal nedávný průzkum agentury YouGov, více než polovina dotázaných osmašedesátiletou kandidátku a výraznou členku zastupitelstva vůbec nezná. Na tuto notu zahrál i starosta, když na jméno Hallové zareagoval: „Kdo?“, i když ji jistě dobře zná.

Spíše než na známou tvář a vizi do budoucna konzervativní kampaň cílí na odpor vůči Khanovi, který je vzhledem k svému mnohdy nekompromisnímu přístupu poměrně rozdělující postavou (přesto je v Londýně populárnějším než lídr labouristů Keir Starmer a premiér Rishi Sunak či Boris Johnson).

V posledních letech byl praktikující muslim Khan, jehož rodiče pocházejí z Pákistánu, terčem řady nevybíravých útoků. Hodně medializované bylo nedávné nařčení konzervativním poslancem Lee Andersonem, že Khana úkolují islamisté. Za nepodložené osočení mu vlastní strana nařídila, aby se starostovi omluvil, ale místo toho raději přešel k Farageově straně Reform UK, kde se s takovými výroky ztratí. Ironické na tom je, že Khan prý pravidelně dostává pohrůžky smrtí právě od radikálních muslimů.

Evropský parlament

Karel Pučelík: Bruselský magazín rozdal europoslanecké anticeny. A „bodoval“ i Čech

Už víte, komu to „hodíte“ v eurovolbách? Výběr magazínu Politico ukazuje, že se mezi schopnými politiky schovávají i poslanci evidentně nechápající smysl své práce či obyčejní flákači. Tak to v červnu raději neberte na lehkou váhu...

Přečíst článek

Postrach řidičů?

Hlavním tématem voleb je vedle bezpečnostních témat takzvaný „ULEZ“, tedy ultranízkoemisní zóny zavedené na území hlavního města. Auta, dodávky a motocykly nesplňující moderní ekologické standardy, musí za vjezd do města zaplatit. Ačkoli si Sadiq Khan rozšiřováním tohoto území až na hranice „velkého“ Londýna vytvořil množství kritiků, počátky plánu pochází ještě z doby starostování jeho předchůdce Borise Johnsona.

Susan Hallová ve svém programu slibuje, že v případě zvolení rozšíření ULEZ zruší hned první den ve funkci. Ačkoli jde o ono vymezování, aktuálně nepopulárním konzervativcům se může vyplatit, protože z odporu proti této politice určitě něco vytěžit lze. Vládní strana tuto strategii využila už loni v doplňovacích volbách v bývalém obvodu Borise Johnsona na severozápadě města, které jako jedny z mála vyhrála.

Kritikům se také nelíbí snížení rychlostního limitu na 20 mil za hodinu (32 km/h) v určitých částech Londýna. Khanovi vyčítají, že jeho samotného to nemusí zajímat, protože podle svých slov po městě auto vůbec neřídí (ostatně často tu cesta autem trvá déle než veřejnou dopravou...). Nicméně data ukazují, že počet nehod v těchto „pomalých“ úsecích klesl o čtvrtinu. Hallová ale i tak slibuje návrat k 30 mílím za hodinu.

„Pohřbívat“ Kaczyńského je ale předčasné

Karel Pučelík: Další bod pro Tuska. „Pohřbívat“ Kaczyńského je ale předčasné

Tuskova liberální vláda ustála první velký test. V komunálních volbách ovládla většinu regionů i velká města, Právo a spravedlnost však zůstává stále silným uskupením. Vláda musí být neustále ve střehu, protože návrat Jarosława Kaczyńského není nereálný.

Přečíst článek

Proevropský sociální demokrat

Khan samotný volí jiná témata, zejména pak řešení krize bydlení. V době, kdy na pořadníku na sociální byt čeká 300 tisíc domácností a bezdomovectví vrostlo o polovinu, by rád spustil „největší výstavbu obecních domů v této generaci“. Konkrétně má v plánu postavit do konce dekády 40 tisíc nových obecních bytů. K tomu má vzniknout bezplatné právní poradenství pro nájemníky ve sporu „bezskrupulózními“ nájemci.

Khan navíc výslovně spoléhá na to, že v nadcházejících parlamentních volbách vyhrají labouristé a konzervativní vlády už mu nebudou házet klacky pod nohy.

Zkušený třiapadesátiletý politik – bývalý poslanec a člen stínových kabinetů labouristů - se vyjadřuje i k celostátním tématům. Bývá označován za umírněného sociálního demokrata. Kromě toho je jedním z nejvíce proevropských politiků, což bylo vidět před několika dny, kdy Evropská komise nabídla Britům jistou formu volného pohybu pro mladé lidi. Konzervativní vláda to nepřekvapivě odmítla, ale rychlé „ne“ návrhu vyslovila i Labouristická strana – avšak vyjma Khana, který vstřícný krok Bruselu přivítal.

Radikálnější a kritičtější je Khan také v otázce konfliktu v Gaze. Na rozdíl od opatrného Starmera vyzval k pozastavení vývozu zbraní do Izraele. „Musíme počkat a uvidíme,“ odpověděl podle Financial Times na otázku, zda se nebojí, zda kvůli tomu přijde o hlasy.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme