Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Průmysl v červnu stagnoval, stavební výroba zpomalila tempo

Stavba, ilustrační foto
Pixabay

Český průmysl v červnu i přes oživení v automobilové výrobě stagnoval, stavební výroba ale zpomalila své tempo, zejména kvůli nižší produkci budování infrastruktury. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle analytiků inženýrskému stavitelství dochází dech, důvodem je mimo jiné nárůst cen materiálů a s tím související rentabilita veřejných zakázek.

Reklama

Český průmysl v červnu meziročně stoupl o 1,7 procenta. K růstu pomohla posilující produkce v automobilové výrobě, v níž automobilky díky zlepšení dodávek některých dílů doháněly propad výroby z minulých měsíců. V jiných průmyslových odvětvích, například v hutnictví nebo dřevovýrobě, se naopak růst zastavil, uvedl ČSÚ. V meziměsíčním srovnání byla průmyslová výroba vyšší o půl procenta.

V dubnu se téměř čtyřapůlnásobně se zvýšila výroba aut.

Červnový matný výkon průmyslu předznamenává recesi druhé poloviny roku

Výkon českého průmyslu zaostal v červnu za očekáváním, i když jen mírně. Průmyslovou výrobu stále citelněji svírají drahé energie a obecně zdražování, které skrze slabší kupní sílu snižuje poptávku po průmyslovém zboží. Česko tak zřejmě míří k recesi, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

I přes zlepšení situace s dodávkami dílů pro automobily průmyslová produkce v červnu meziměsíčně stagnovala. V řadě odvětví se totiž růst, který jsme zaznamenávali v průběhu minulých měsíců, zastavil," řekl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Stavebnictví prudce brzdí

Stavební výroba v Česku v červnu dál zpomalila meziroční růst, když reálně stoupla o 0,8 procenta z květnových 3,3 procenta. Produkce byla mírně vyšší díky pozemnímu stavitelství, tedy stavbám budov, které se proti loňskému červnu zvýšilo o 3,1 procenta. Naopak produkce inženýrského stavitelství, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, byla meziročně nižší o 4,2 procenta, uvedl ČSÚ.

Úřad práce, ilustrační foto

Nezaměstnanost v červenci neobvykle stoupla. Práci hledalo čtvrt milionu Čechů

Nezaměstnanost v Česku v červenci stoupla na 3,3 procenta z červnových 3,1 procenta. Pracovní místo si na konci sedmého kalendářního měsíce hledalo prostřednictvím úřadů práce přes 240 tisíc lidí. Na jedno volné místo připadá v Česku v průměru 0,8 uchazeče. Údaje zveřejnil Úřad práce ČR, podle kterého je červencový nárůst nezaměstnanosti očekávaným sezonním výkyvem – obvykle totiž v létě kvůli nástupu sezónních prací nezaměstnanost klesá. Podle analytiků bude míra lidí bez práce stoupat a na konci roku atakovat čtyři procenta.

Přečíst článek

V meziměsíčním srovnání bylo stavebnictví nižší o 0,7 procenta. „Stavební produkce byla v červnu meziročně mírně vyšší zásluhou pozemního stavitelství. Loňská základna byla přitom poměrně vysoko, byl dokonce zaznamenán druhý nejvyšší růst v roce 2021. Meziměsíční pokles jde za inženýrským stavitelstvím," uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Stavitelství dochází dech

„Při pohledu na jednotlivé sektory stavebnictví je vidět, že inženýrskému stavitelství pozvolna dochází dech, i když stále jsou jeho výsledky podstatně příznivější než v případě pozemní výstavby,“ uvedl hlavní ekonom Creditas Petr Dufek. Důvody aktuálního zpomalování výstavby infrastruktury lze hledat v nákladech a lidech. 

palety palivového dřeva

Palivové dříví dvojnásobně zdražilo, lesníci i tak zažívají výrazně vyšší poptávku

Průměrná cena palivového dříví v druhém čtvrtletí meziročně stoupla na 1001 korun za metr krychlový, což je nárůst o 111 procent. Cena se zvyšuje od začátku roku. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Soukromé firmy i Lesy ČR pozorují výrazný nárůst poptávky po dřevu, lidé se zásobují nejen na zimu, ale i na další roky.

Přečíst článek

Růst cen stavebních materiálů totiž výrazně změnil rentabilitu veřejných zakázek, které se často staly neprůchodnými, v některých případech je nutné je znovu soutěžit, či rovnou odložit. Vedle toho se stále stavební firmy musejí potýkat s nedostatkem kvalifikovaných i pomocných pracovníků a často nestíhají,“ dodal.

Vše o inflaci čtete zde 

Pozemní výstavba zažívá příznivější časy a její produkce postupně narůstá a přibližuje se úrovni roku 2019. Ale i zde je otázkou, nakolik je tento trend udržitelný v situaci rostoucích nákladů, včetně těch úrokových. Signálem budoucího zpomalení mohou být slabší zakázky, které firmy v pozemní výstavbě ve druhém čtvrtletí uzavřely nebo slabší čísla z bytové výstavby.

Obchod (ilustrační foto)

Lidé dál šetří, tržby v maloobchodě v červnu meziročně klesly o šest procent

Lidé v červnu nakupovali méně potravin a výrobků pro domácnost včetně benzínu, naopak více utráceli v lékárnách a drogeriích. V celkovém výsledku v červnu meziročně klesly tržby maloobchodu o šest procent, oproti květnu ale stouply o 0,2 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme