Reklama

ČEZ rozšíří své větrné panství, v Německu postaví elektrárnu

větrná elektrárna, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Skupina ČEZ vybuduje v Německu takzvanou větrnou farmu o výkonu 11,4 MW, stavět se začne na začátku příštího roku. Podle harmonogramu má být větrný park připraven pro připojení do sítě na konci roku 2023. Projekt Datteln také získal v německé aukci větrných elektráren na pevnině provozní podporu 58,7 eura (asi 1440 korun) za megawatthodinu (MWh), uvedla mluvčí ČEZ Barbora Peterová. Cenu výstavby firma neuvedla.

Reklama

Větrná farma situovaná severně od Dortmundu na území spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko se bude skládat ze dvou turbín s průměrem rotoru 149 metrů, umístěných na 164 metrů vysokých věžích. Výroba větrné farmy pokryje roční spotřebu asi 6000 domácností.

V závislosti na skutečně použitém korekčním faktoru bude mít ČEZ zajištěný tarif 78 eur (asi 1910 korun) za MWh na 20 let od připojení. Korekční faktor se liší podle větrného potenciálu lokality výstavby, upravuje se podle něj zaručená minimální cena výroby.

Škoda JS

ČEZ převezme od Rusů Škodu JS. Válečnou akvizici povolil antimonopolní úřad

Antimonopolní úřad povolil společnosti ČEZ válečnou akvizici firmy Škoda JS. Výrobce zařízení pro jadernou energetiku byl kvůli jeho napojení na ruskou Gazprombanku v ohrožení protiruských sankcí.

Přečíst článek

"Zjednodušeně řečeno se dá říct, že projekty v blízkosti moře mají korekční faktor nižší, čím – z hlediska větrnosti – horší lokalita, tím vyšší je provozní podpora. Cílem tohoto systému je v ideálním případě zajistit rovnoměrné rozmístění větrných elektráren po celém Německu," řekl člen představenstva ČEZ Jan Kalina.

Projekt bude výdělečný, slibuje firma

"Vysoutěžená cena na úrovni horního aukčního limitu je konkurenceschopná, a díky tomu tak máme zajištěno, že projekt bude výdělečný," řekl Kalina. Větrný projekt Datteln je první větrnou farmou připravovanou ve spolupráci s německým developerem GP Joule.

ČEZ, sídlo

Akcie ČEZ reagují na zastropování cen energií růstem

V růstu cen akcií ČEZ se podle ekonomů odráží fakt, že stanovený strop energií je vysoko nad cenou, za kterou ČEZ svou produkci prodává. Negativní informací pro akcie ale může být podle některých analytiků zavedení mimořádné daně.

Přečíst článek

ČEZ v současné době provozuje dva větrné parky, a to větrné elektrárny Janov a Věžnice. Postavit větrnou elektrárnu je podle mluvčí ČEZ kvůli povolovací legislativě v ČR mnohem náročnější, než je tomu v případě fotovoltaik. Zatímco příprava a výstavba solárních elektráren se dá obvykle realizovat do pěti let, u větrných elektráren je to otázka deseti i více let.

"I z hlediska větrnosti na tom Česká republika na rozdíl od Německa není tak dobře, větrných oblastí u nás není tolik," uvedla Peterová. V případě větrných elektráren se vyplatí investovat pouze ve vybraných lokalitách několika krajů.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jaroslav Míl: Energetické firmy tvoří obří zisk na účet spotřebitelů

Jaroslav Míl: Energetické firmy tvoří obří zisk na účet spotřebitelů. Zavření jádra v Německu situaci nezmění

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme