Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČEZ. Energetické srdce republiky

ČEZ. Energetický gigant, ve kterém má stát podíl 70 procent a zásadně ovlivňuje cenu elektřiny pro tuzemské spotřebitele. Měl by jej stát vlastnit celý, jak plánuje premiér Petr Fiala? Vyplatí správnou dividendu na akcii, nebo tím vláda sleduje i jiné cíle? Jaké plány má na expanzi v zahraničí? A co na to vše říkají minoritní akcionáři jako například investor Michal Šnobr? ČEZ – energetické srdce republiky.

Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně na Šumpersku

Virtuální realita zavede návštěvníky elektrárny Dlouhé stráně na nepřístupná místa

Jak zatraktivnit exkurze ve vodní přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně? V ČEZ na to přišli. Odpovědí jsou brýle s virtuální realitou, které návštěvníky vezmou na místa, kam by se normálně nedostali. Elektrárnu na Šumpersku loni navštívilo přes 35 tisíc lidí.

Přečíst článek
ČEZ od dubna zlevní energie s fixací

Lidé ušetří. Zlevní energie s fixací, chystá to ČEZ i další dodavatelé

Energetická společnost ČEZ od dubna zlevní ceny elektřiny a plynu s fixací. Oproti dosavadnímu ceníku podle ní spotřebitelé ušetří stovky korun měsíčně. Energie letos postupně zlevňují i další dodavatelé, reagují na pokles velkoobchodních cen energií.

Přečíst článek
Pražská burza měla technické potíže, začátek obchodování se pozdržel

Pražská burza je nejsilnější za posledních víc než 15 let

Pražská burza ve středu uzavřela na nejvyšší hodnotě od konce června 2008, tedy za posledních víc než 15 a půl roku. Index PX hlavně díky růstu akcií energetické společnosti ČEZ posílil o 1,55 procenta na 1513,01 bodu.

Přečíst článek
Akcie ČEZ prudce klesly

Zhoršení výhledu ČEZ nemá dopad na akcie firmy

Trh s klidem přijal včerejší zprávu ratingové agentury Moody's, která zhoršila výhled hodnocení úvěrové spolehlivosti české energetické společnosti ČEZ ze stabilního na negativní. Není to kurzotvorná informace, hodnotí analytici.

Přečíst článek
Ziskovost ČEZ snižují zásahy státu. Letošní dividendu zachrání rezervy podniku

Ziskovost ČEZ snižují zásahy státu. Letošní dividendu zachrání rezervy podniku

Ziskovost energetického podniku ČEZ by měla letos a v příštím roce dosáhnout solidní úrovně, a to zejména díky nízkonákladové výrobě elektřiny v jaderných blocích a klesající uhlíkové zátěži. Uvádí to agentura Bloomberg ve své analýze vyhlídek ČEZ.

Přečíst článek
Čerpací stanice plynárenské společnosti GasNet

ČEZ posiluje na trhu s plynem. Koupil většinu ve společnosti GasNet

Polostátní energetická skupina ČEZ koupila 55,2 procenta podílu v české plynárenské společnosti GasNet, která provozuje v ČR distribuční síť.

Přečíst článek
video

Čistý zisk skupiny ČEZ loni meziročně klesl o více než 63 procent

Energetická skupina ČEZ v loňském roce vydělala 29,6 miliardy korun, čistý zisk společnosti tak meziročně klesl o více než 63 procent. Hlavní příčinou byly mimořádné daně a odvody, na kterých podnik odvedl kolem 40 miliard korun.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Proč Stanjura udržuje windfall tax? Možná aby snížil cenu akcií ČEZ

Ministr financí Zbyněk Stanjura včera na sociální sítí X uvedl, že je připraven ukončit účinnost daně z mimořádných zisků ke konci letoška, pokud se naplní předpoklad letošních příjmů z ní alespoň ve výši sedmnácti miliard korun. V takovém případě by podle něj příjmy z mimořádné daně za léta 2023 a 2024 pokryly souhrnné mimořádné výdaje.

Přečíst článek
Ministr financí Zbyněk Stanjura

Lukáš Kovanda: Stanjura rozhořčil menšinové akcionáře ČEZ, stát bude dál vybírat mimořádnou daň

Ještě loni ministr financí Zbyněk Stanjura říkal, že daň z mimořádných zisků zřejmě skončí už po roce trvání. Dávalo by to smysl. Ke konci loňska stát ukončil zastropování cen energií. Ty totiž na burze klesly tak nízko, že už není třeba, aby lidem od drahých energií ulevoval. Jestliže už není třeba těchto mimořádných dotací, které pochopitelně zatěžovaly státní kasu, proč nadále vybírat mimořádnou daň ze zisku zejména energetických společností – rozuměj hlavně ČEZ – a bank?

Přečíst článek

Kovanda: Akcie ČEZ čeká mimořádně těžký rok

Cena emisních povolenek EU nebývale padá. A i kvůli tomu také akcie ČEZ. Jejich „odraz ode dna“ analytici neočekávají. Akcie energetického podniku zůstanou desítky procent pod svými loňskými maximy.

Přečíst článek
Dukovany

Analytici: Konec Westinghouse v jaderném tendru by neměl zvýšit cenu

Snížení počtu soutěžících o dostavbu jaderných bloků v Dukovanech a případně i v Temelíně sice sníží konkurenci, odborníci ale nečekají, že by důsledkem byla vyšší nabízená cena.

Přečíst článek
Reklama

News box

Makroekonomická predikce ministerstva financí, která letos očekává zvýšení hrubého domácího produktu (HDP) o 1️⃣,4️⃣ procenta, je realistická. Shodli se na tom na dnešním jednání členové Výboru pro rozpočtové prognózy. Jako realistický hodnotí také ministerský odhad příjmů sektoru vládních institucí, který počítá se zvýšením inkasa většiny daní, s výjimkou daně z příjmu právnických osob. 
Kvůli ruské agresi na Ukrajině bude na oslavy 80. výročí vylodění v Normandii sice pozváno Rusko, ale  nikoli jeho prezident Vladimir Putin. Informoval o tom dnes deník Le Monde s odkazem na sdružení Mission Libération, které je zodpovědné za organizaci akce konající se na začátku června.
Díky české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu se již podařilo sehnat 5️⃣0️⃣0️⃣ tisíc kusů dělostřelecké munice a není důvod, proč by to do roka nemohl být další milion. V konzervativním americkém think tanku, Hudsonském institutu, to dnes řekl český premiér Petr Fiala, který je na dvoudenní návštěvě USA.
Společnost Dongfeng Motor jedná s Římem o tom, že by vyráběla vozy v Itálii. Čínská automobilka zvažuje v Itálii výstavbu závodu s kapacitou až 1️⃣0️⃣0️⃣ tisíc aut ročně. V rozhovoru s agenturou Bloomberg to dnes řekl Čchien Sie, který má v autovýrobci na starost aktivitu v Evropě. Italská vláda se do země snaží přilákat další automobilku.
Pražská burza druhý den po sobě ztrácela, index PX dnes odepsal 0️⃣,6️⃣8️⃣ procenta na 1546,99 bodu. Odevzdává tak část zisků z předchozích rekordních dnů, kdy index opakovaně zavíral nejsilnější od léta 2008. Burze dnes nepomohlo ani posílení akcií energetické společnosti ČEZ, většina titulů totiž skončila v červených číslech. 
Evropská centrální banka (ECB) brzy 📉 sníží úrokové sazby, pokud se neobjeví žádné velké překvapení. Řekla to v rozhovoru se zpravodajskou televizí CNBC šéfka ECB Christine Lagardeová.
Polský konzervativní prezident 👨 Andrzej Duda se tento týden sejde v New Yorku s někdejším šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem, který se v listopadových prezidentských volbách uchází o znovuzvolení. Dnes o tom informovala polská média a Trumpova kampaň, píše agentura Reuters.
Čínská automobilka Chery Automobile bude vyrábět 🚗 vozy ve Španělsku. Společnost dnes podepsala dohodu o společném podniku se španělským výrobcem EV Motors. Závod v Barceloně bude prvním výrobním závodem Chery v Evropě. Dohoda má být formálně stvrzena příští pátek, uvedla EV Motors. Číst více
Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes mírně zlepšil odhad letošního růstu světové ekonomiky. Podle jeho jarní prognózy se globální hrubý domácí produkt (HDP) v letošním roce zvýší o 3️⃣,2️⃣ procenta, zatímco v lednu fond letošní růst odhadoval na 3,1 procenta.
Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se v letošním roce 📈 zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to dnes ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond (MMF). 
Reklama
Reklama
Doporučujeme