Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

energie - informace o tématu

Levi Strauss končí s výrobou v Polsku. Evropa nemůže konkurovat levné Asii

Evropa nemůže konkurovat levné Asii. Levi Strauss končí s výrobou v Polsku

V Polsku i celé Evropě jsou drahé energie i pracovní síla. Lepší bude šít džíny v Asii. Po více než třiceti letech provozu ukončuje americký výrobce džínového oblečení výrobu v Polsku. O práci přijdou stovky lidí.

Přečíst článek
František Novosad

Český průmysl potřebuje ruský plyn, říká sklář František Novosad

České sklo má na kahánku. Skláře drtí zejména drahé energie, na projektu Green Deal nenechají nit suchou. Do toho přišel vládní balíček, který mimo jiné zvyšuje daňové odvody za využívání plynu pro tavení skla. Skláři se bouří, žádají po vládě nějaká opatření. Nicméně, síla českých sklářů už není co bývala. „Dobré rady“ vlády, aby šetřili na energiích, skláře rozpalují do běla. „Buď jedu na sto procent, a sklo roztavím, nebo jedu na nulu,“ říká František Novosad, jeden z posledních matadorů českého sklářského byznysu, kdysi světově proslulého. Novosad vlastní sklárnu v Harrachově, historicky nejstarší provoz v Česku založený v roce 1712. Aby ekonomicky přežil, založil před dvaceti lety jeden z prvních minipivovarů v Česku.

Přečíst článek
Regulovaná složka ceny elektřiny pro domácnosti stoupne méně, než jak zněl původní návrh

Neplaťte víc, než musíte. Jak si správně nastavit výši záloh na energie

Dodavatelé energií neúměrně zvyšují lidem zálohy. Neplaťte víc, než je třeba. Jak si správně nastavit výši záloh, radí energetický analytik z Ušetřeno.cz. Není důvod, abyste dodavateli poskytovali bezúročnou půjčku v podobě zbytečně vysokých záloh.

Přečíst článek
Čerpací jednotka a ropné tanky v Permské pánvi v Texasu

Staré texaské ropné ložisko chytá nový dech

V Permské pánvi na jihozápadě Texasu, která je významným zdrojem ropy a plynu, je rušno. K bohatství pod povrchem se zde snaží dostat energetičtí giganti, kteří jsou připraveni platit obří částky za převzetí menších konkurentů. Poslední takovou akvizicí je převzetí firmy Endeavor společností Diamondback Energy za 26 miliard dolarů.

Přečíst článek
Temelín

Český vývoz elektřiny loni klesl. I tak byl čtvrtý nejvyšší v EU

Česká republika zůstala i v loňském roce vývozcem elektřiny do zahraničí, podíl exportu se však snižuje. Celkem v roce 2023 exportovala devět terawatthodin (TWh) elektřiny, což je meziročně o pět TWh méně. I přesto bylo Česko loni čtvrtým největším exportérem elektřiny v EU. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti EGÚ Brno. Podíl exportu bude podle analýzy kvůli útlumu uhlí dál klesat, za několik let se tak ČR může stát dovozcem.

Přečíst článek
Rusové dávají průchod frustraci kvůli výpadkům dodávek tepla v mrazivých dnech

Na 149 tisíc Rusů je už několik dní bez dodávek tepla. Zabíjí nás mrazem, stěžují si

Tisíce Rusů jsou v mrazivém počasí bez dodávek tepla a v posledních dnech stále častěji dávají veřejně najevo svoji frustraci, napsal ve středu večer list The Moscow Times. V Podolsku, asi 30 kilometrů od Moskvy, si nemá kvůli havárii v kotelně už několik dní možnost zatopit asi 149 tisíc lidí, uvedl s odkazem na dřívější zprávu agentury TASS.

Přečíst článek
Maloobchodní tržby se v Česku v září propadly více, než se čekalo, a to meziročně o rovná čtyři procenta

Premiér slíbil zlevňování. Ve světě přitom opravdu klesají ceny potravin i energií

Komoditní index agentury Bloomberg v roce 2023 klesl o 12 procent. Neznamená to však, že klesaly ceny u všech komodit. Zdražilo například zlato či kakao. Naopak klesly ceny mnohých potravin a energetických komodit.

Přečíst článek
O víkendu  může napadnout až 30 centimetrů sněhu

Bez elektřiny. Silný vítr odpojil tisíce domácností

Kvůli větru a sněžení eviduje společnost E.GD 8100 odběrných míst bez elektřinyKvůli silnému větru a sněžení zůstává bez elektřiny 8100 odběrných míst klientů společnosti E.GD. Nejvíce jich je na jihu Čech, kde se jedná o 4300 odběratelů bez proudu. Vyplývá to z aktuální informace distribuční společnosti. Ráno bylo bez elektřin 41 tisíc odběrných míst.

Přečíst článek
Technogie firmy LOGeco dokáže recyklovat i dosud skládkovaný netříděný odpad

Lana z tankerů, či vrtule větrných elektráren. I to dokáží recyklovat české technologie

Tým vědců z firmy LOGeco deset let vyvíjel technologii na zpracování odpadu, aby se dal znovu využit, jako palivo pro agregáty, které vyrábějí elektřinu. Své jednotky na zpracování rozličného odpadu zatím technici využívají v kladenském provozu. Nyní podnik se svou modernizovanou recyklační jednotkou ERVOeco vstupuje do Bulharska.  

Přečíst článek

Stanjura: Zvažujeme návrh na insolvenci Liberty. Půjčka od státu je vyloučená

Stát jako věřitel hutní společnosti Liberty Ostrava, která má problémy platit své závazky, zvažuje i podání návrhu na insolvenci. Radiožurnálu to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Dodal, že situaci by to ale ztížilo. Zcela vyloučená je pak podle něj finanční pomoc od státu. Stanjura uvedl, že huť má pohledávky v rámci své skupiny sedm nebo osm miliard korun, pokud by tedy vlastník peníze nechal v Liberty Ostrava, žádný problém by nyní nenastal, podotkl. Firma patří od roku 2019 do Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. Českému státu dluží Liberty Ostrava 1,5 miliardy korun.

Přečíst článek

Liberty přijde o energie ve čtvrtek. Zaměstnance pošle na překážky

Hutní společnost Liberty Ostrava, která čelí poklesu poptávky a má problémy platit své závazky, přijímá nové objednávky a podle managementu má zajištěnou výrobu za asi 1,25 miliardy korun. Píší to dnešní Hospodářské noviny (HN), které mají k dispozici takzvaný sanační plán. Kompletní restrukturalizační plán chce Liberty předložit v březnu 2024. Veškeré závazky chce splatit do konce března 2025, ale bez úroků z prodlení, uvedly HN. Liberty Ostrava v úterý informovala, že svým hlavním partnerům podrobnosti plánu představila a plán získal podporu významného věřitele. Jeho jméno ale nesdělila. Věřitelem je i stát, kterému Liberty dluží 1,5 miliardy korun.

Přečíst článek
Reklama

News box

Elektromobily a digitální konektivita jsou hlavním tématem největšího čínského autosalonu, který začal v Pekingu. Přední světové automobilky a začínající výrobci 🚗 elektromobilů tam představují nové modely a koncepční vozy se zaměřením na přeměnu Číny v hlavní trh a výrobní základnu digitálně propojených elektromobilů, uvedla agentura AP.
Tržby dopravce RegioJet loni přesáhly 3,4 miliardy korun, což je meziročně o 600 milionů víc. Vlaky a autobusy převezly téměř 12 milionů cestujících, což je 📈 růst o víc než milion. Rekordní by měl být zisk před zdaněním. Podle předběžných neauditovaných výsledků se očekává, že přesáhne půl miliardy korun, sdělila mluvčí společnosti Alexandra Janoušek Kostřicová.
Skupina České dráhy (ČD) loni hospodařila se ziskem 3️⃣,8️⃣ miliardy korun. Oproti předchozímu roku je to výsledek o 3,4 miliardy korun lepší. Zároveň se jedná o nejlepší hospodářský výsledek skupiny od roku 2008. Zisková byla kromě nákladní dopravy loni po třech ztrátových letech také osobní doprava. 
Finanční ústav Deutsche Bank v prvním čtvrtletí 📈 zvýšil zisk po zdanění o osm procent na 1,3 miliardy eur (32,8 miliardy korun). Výsledky překonaly očekávání hlavně díky divizi investičního bankovnictví, uvedla dnes největší německá banka v tiskové zprávě.
Opoziční hnutí ANO napadlo u 👨‍⚖️ Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí vládního konsolidačního balíčku. Ustanovení jsou platná od začátku letošního roku. Straně vadí mimo jiné retroaktivní ustanovení u spoření, kdy se snížení příspěvku dotýká i smluv uzavřených před lednem 2024. 
Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat  demisi. Podrobnosti sdělí Langšádlová společně s předsedkyní strany Markétou Pekarovou Adamovou a prvním místopředsedou TOP 09 Vlastimilem Válkem na briefingu, který se uskuteční ve 13:30 v Poslanecké sněmovně. 
Americká společnost International Business Machines (IBM) koupí za 6️⃣,4️⃣ miliardy dolarů (150,8 miliardy korun) firmu HashiCorp, která se specializuje na vývoj nástrojů pro správu cloudové infrastruktury a automatizaci procesů. Informovala o tom společnost IBM v noci na dnešek. 
Čistý zisk Moneta Money Bank letos v prvním čtvrtletí vzrostl meziročně o 5,8 procenta na 1️⃣,3️⃣ miliardy korun. Výsledek je v souladu s očekáváním banky a byl ovlivněn především dobrým provozním ziskem a nižšími provozními náklady. Provozní zisk vzrostl v prvním čtvrtletí meziročně o 9,6 procenta na 3,1 miliardy korun a provozní náklady klesly o 3,8 procenta na 1,5 miliardy korun.
Americká internetová společnost Meta Platforms v prvním čtvrtletí více než 📈 zdvojnásobila čistý zisk na 12,4 miliardy dolarů (292,6 miliardy korun) ze 5,7 miliardy dolarů před rokem. Firma, která mimo jiné vlastní sociální sítě Facebook a Instagram či komunikační platformu WhatsApp dále oznámila, že letos očekává vyšší výdaje kvůli zavádění nových produktů umělé inteligence (AI) a posilování infrastruktury pro jejich podporu.
Čínská sociální síť pro sdílení krátkých videí TikTok  pozastaví v Evropské unii program odměn u své aplikace TikTok Lite. Firma o tom dnes informovala na síti X. V mezičase se provozovatel sociální sítě soustředí na připomínky od Bruselu, který si všímá dopadů aplikace na děti. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme