Reklama

Stovky bytů, další technologický park. Areál Světovaru se mění

Hudba budoucnosti, takhle má vypadat areál Světovaru po rekonstrukci.
ČTK
 ČTK

Plzeň chce co nejdříve dokončit obnovu areálu bývalých kasáren a pivovaru Světovar, areál je na pěti hektarech. Plánuje tam stovky bytů, další technologický park a parkovací dům. Náměstek primátora Pavel Bosák (Piráti) řekl, že ve středu tam začal fungovat technologický park TechTower I za 780 milionů Kč a na polovinu března tam chystá městský dopravní podnik zprovoznění tramvajové vozovny za 1,7 miliardy.

Reklama

Naproti otevřenému TechToweru I jsou dvě opuštěné zchátralé budovy - kotelna s bývalým výdejním skladem vojáků a vila s kancelářemi. Obě jsou památkově chráněné a město je postupně opraví a přebuduje na TechTower II. „V zadní části by byl polygon pro testování robotů v podzemí a na povrchu, dále prototypové dílny, laboratoře a kanceláře,” řekl Luděk Šantora, šéf Správy informačních technologií města, která TechTower provozuje. Náklady odhadl na 300 milionů korun. Podle Bosáka by tam ještě bylo centrum kreativního průmyslu.

Rekonstrukce fary ve Vratislavicích

Stane se z Liberce meka skvělé architektury? Rekonstrukce fary tomu napovídá

Nevyužívaný dům zachránili a přistavili k němu další, který zabalili do plechu. Projekt architektů ze studia atakarchitekti zaujal v prestižní architektonické soutěži a libereckou čtvrť posunul zas o kousek dál.

Přečíst článek

Město bude shánět dotace na revitalizace brownfieldú. Příležitost určitě přijde. Je to zajímavé rozvojové území v souladu se všemi strategickým cíli města,” řekl Bosák. Podle něj jsou nové evropské i národní dotační tituly hodně zaměřené na inovativní projekty a podporu podnikání. „TechTower II už projektujeme. Spustili jsem tu zadní část. Vnitřní dispozice se zachovají s minimálními náklady,” řekl Šantora.

Kotelna v Libčicích nad Vltavou

Tak to dopadne, když industriální památku koupí architekt. Ruiny se přemění na cenami ověnčené objekty

Novodobá historie výrobního areálu Drátovny a Šroubárny v Libčicích nad Vltavou se začala psát díky architektovi Patrikovi Hoffmanovi. Ten nejprve dva nejstarší objekty někdejšího brownfieldu koupil a posléze i citlivě zrekonstruoval.

Přečíst článek

Podle Bosáka je novinkou připravovaná dokumentace na bytové i multifunkční domy, v rozpočtu města už jsou peníze na projekty. Minulé vedení radnice tam připravilo zastavovací studii na dva domy se 74 byty, celkem jich tam mají být podle Bosáka stovky. „Chceme stavět městské nájemní bydlení, z připravovaných bytových projektů je to teď ten největší. Zahajujeme fázi dokumentace pro územní rozhodnutí, která trvá měsíce,” řekl. Do dvou let by mohl být hotový projekt se stavebním povolením. „Budou to městské nájemní byty, ne nezbytně sociální, ale startovací pro rodiny s dětmi či pro důležité profese,” uvedl Bosák.

Vinný bar.

Místo skladu vinný bar. Znojemské vinařství prochází revitalizací

Výhled na západ i východ slunce nad vrchem Děvín a stylovou degustaci vína nově nabízí vinařství Reisen v Pavlově. Objekt, v němž vinařství sídlí, totiž prošel první fází přeměny.

Přečíst článek

Město musí co nejdřív vybudovat za své peníze parkovací dům s více než 300 místy, aby se uvolnila a upravila štěrková plocha před TechTower I směrem k depu, která teď slouží jako dočasné parkoviště. „Je to klíčová investice pro rozvoj tohoto území, pokusíme se najít zdroje v co nejbližší době,” uvedl Bosák. Stát by mělo asi 250 milionů korun.

Přestavba bývalých kasáren a pivovaru Světovar pokračuje. ČTK

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Krkonošská chalupa

Chalupaření v Česku se mění: místo roubenky ve Špindlu, apartmán v Krušných horách nebo na Kapverdách

Přečíst článek

New York je stokrát větší nemovitostní trh než celé Česko, říká Martin Mucha. Přesto tu tvoří unikátní systém

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme