Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tak to dopadne, když industriální památku koupí architekt. Ruiny se přemění na cenami ověnčené objekty

Kotelna v Libčicích nad Vltavou
Se svolením BoysPlayNice
Petra Jansová

Novodobá historie výrobního areálu Drátovny a Šroubárny v Libčicích nad Vltavou se začala psát díky architektovi Patrikovi Hoffmanovi. Ten nejprve dva nejstarší objekty někdejšího brownfieldu koupil a posléze i citlivě zrekonstruoval.

Reklama

Historie šroubáren v Libčicích nad Vltavou se začala psát v roce 1872. V dobách jejich největšího rozmachu zde pracovaly desítky tisíc lidí a výrobky odsud mířily do celé Evropy. Vždyť také Pražský spolek železných hutí, který je založil, našel skvělé místo hned na železniční trati Praha – Drážďany.

Osud areálu i dvěma výjimečným industriálním budovám, uhelnému mlýnu i bývalé kotelně, ale zpečetil rok 1989 a privatizace, budovy přestaly plnit svou funkci a začaly chátrat. Ještě tvrdší ránu jim pak zasadily povodně v roce 2002, budovy totiž stojí téměř u břehu Vltavy.

Výjimečné atmosféry si ale všiml architekt Patrik Hoffman, který jako první začal rekonstruovat budovy bývalého uhelného mlýna, posléze pak kotelny. „Naší snahou bylo objekty zachovat a očistit od nevhodných stavebních úprav z minulých let a vrátit jim jejich původní industriální podobu tak, aby i po rekonstrukci byla čitelná jejich původní funkce,“ přibližuje Hoffman.

Na výsledek jeho několikaleté práce se můžete podívat do následující galerie.

Oba jeho projekty se navíc dostaly do popředí zájmu odborné veřejnosti a získaly hned několik prestižních architektonických ocenění. Mimo jiné například cenu Grand Prix architektů.

Brownfield, ilustrační foto

Brownfieldy: Černé díry na mapě Česka. Dřímá v nich potenciál k výstavbě až 40 tisíc bytů

Přes 106 kilometrů čtverečních, což je zhruba rozloha Hradce Králové, do takové plochy se rozprostírají tuzemské brownfieldy. Téměř 30 procent z těchto ploch je vhodných k bydlení, dalších 39 procent pak lze využít pro komerční výstavbu, tvrdí analýza CzechInvestu.

Přečíst článek

Nedávno ještě ruina, na jaře galerie s díly Davida Černého. Smíchovská varna má kolaudaci

V bývalé varně Smíchovského lihovaru už za několik měsíců vznikne umělecká galerie, kavárna a vyhlídková terasa. Objekt po náročné rekonstrukci získal kolaudaci.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Přečíst článek
Loft na Hřebenkách od studia Formafatal

FOTOGALERIE: Bazén na střeše i koupelna se skleněnou zdí. Bydlení v loftech se v Česku rozmohlo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme