Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stane se z Liberce meka skvělé architektury? Rekonstrukce fary tomu napovídá

Rekonstrukce fary ve Vratislavicích
Se svolením Tomáše Součka
Petra Jansová

Nevyužívaný dům zachránili a přistavili k němu další, který zabalili do plechu. Projekt architektů ze studia atakarchitekti zaujal v prestižní architektonické soutěži a libereckou čtvrť posunul zas o kousek dál.

Reklama

Třípodlažní objekt s mansardovou střechou ve Vratislavicích nad Nisou měl v minulosti spoustu funkcí. Dům, který stojí v blízkosti radnice, školy, sídliště i zámeckého parku, postavili v 19. století jako faru. Pak v něm byl sirotčinec a posléze i učiliště.

Díky rekonstrukci pod taktovkou architektonického studia atakarchitekt se nevyužívaná budova proměnila na multifunkční centrum s knihovnou. A projekt poslala odborná porota architektonické soutěže Česká cena za architekturu do finále.

Na výsledek rekonstrukce se podívejte do následující galerie.

„Celý soubor je v nejlepším slova smyslu na svém místě, a to jak ve funkční skladbě, tak v měřítku a architektonickém řešení. Zástavba, která skutečně slouží obyvatelům. Místo, kde je dobré být,“ konstatovala porota soutěže.

Zbyly jen obvodové zdi, genius loci zůstal

Architekti citlivým vstupem dokázali zachránit historickou atmosféru místa, ač z budovy zbyly jen obvodové zdi a přetvořila se na moderní městský prostor. K budově fary, která nebyla prostorově schopna pojmout všechny požadované funkce, v západní části pozemku přibyla moderní budova s plechovou fasádou.

„Ten krásný dům, který ve Vratislavicích je, bohužel už je letitý a velmi dlouho nepoužívaný. Takže mu chceme vrátit krásu, kterou měl, když byl postaven na začátku 19. století," komentoval projekt starosta.

Městský obvod odkoupil faru od církve za 4,5 milionu. Přeměna vyšla na více než 64 milionů korun.

QARTA Architektura

Architekti: Lidé nemají respekt k hodnotám, i to prodlužuje výstavbu

Praha by se měla rozvíjet koncepčně, ideálně u klíčových dopravních uzlů nebo na brownfieldech. Není nutné „najíždět” jen do centra. Nejenom o tom, co Praze chybí a kde by se měla inspirovat jsme si povídali v rozhovoru s architekty Jiřím Řezákem (na fotce vlevo) a Davidem Wittasskem z ateliéru Qarta.

Přečíst článek

Ian Bogle

Architekt Bogle: Norman Foster mě naučil dívat se na věci jinak

Začínal u světově proslulého architekta Normana Fostera. V Česku projektoval budovu ELI Beamlines a v Singapuru největší školku na světě. Teď Ian Bogle pro českého developera UDI Group navrhuje novou čtvrť do bělehradského brownfieldu Duga. „Nové ‚plíce‘ města, které zelení propojí celé centrum s okolím, jsou skutečně velkým přínosem nejen pro Dugu, ale i pro širší kontext města,“ říká Bogle v rozhovoru pro Newstream.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

V Písku se promění plovárna.

Fotogalerie: Přes půl miliardy pošle vláda na obnovu brownfieldů. Nejvíc na Vysočinu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme