Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

realitní trh - informace o tématu

Krkonošská chalupa

Chalupaření v Česku se mění: místo roubenky ve Špindlu, apartmán v Krušných horách nebo na Kapverdách

Pořídit si rekreační nemovitost v některých tuzemských lokalitách je téměř nereálné. Je jich málo a ceny se šplhají do astronomických výšin. Nová generace českých chatařů a chalupářů tak čím dál častěji míří za hranice.

Přečíst článek
Byty v Praze meziročně zlevnily

Realitní trh táhnou nájmy. I díky nim Re/max utržil přes miliardu

Téměř 12 tisíc uskutečněných transakcí rovnoměrně rozdělených mezi prodeje a pronájmy přineslo realitní síti za loňský rok přes miliardu na tržbách.

Přečíst článek

Dnes je poslední den pro podání přiznání k dani z nemovitosti. Za pozdní podání jsou pokuty

Majitelé pozemků s novým stavebním povolením, zpevněnou plochou či vlastníci samostatných garáží by měli zbystřit a stejně tak i provozovatelé Airbnb. Novinky u daně z nemovitosti se totiž od roku 2024 týkají také většiny z nich. Spolu s nimi musí daňové přiznání do 31. ledna 2024 podat i ti, kdo cokoliv u svého pozemku či stavby změnili. Ostatní vlastníci přiznání podávat nemusí, stát jim výši nově vyměřené daně pošle sám. Zaplatit ji musí do 31. května 2024, upozorňuje v rozhovoru pro newstream.cz Jan Kotala, daňový poradce a šéf EKP Advisory.

Přečíst článek
ilustrační foto

Jan Sadil: Ani přes stabilizaci trhu pokles cen nemovitostí v roce 2024 nečekejme

Realitní trh čelil v poslední době několika výzvám, které ovlivnily jeho vývoj. Byly to především na naše poměry neobvykle vysoké úrokové sazby spojené s bohužel rekordním vývojem inflace. K tomu přidejme dlouhodobě šílenou situaci s komplikovaností a délkou povolovacích procesů a dostaneme nepříjemný koktejl, ve kterém se mísí nejistota se zhoršující se dostupností vlastnického bydlení.  

Přečíst článek
Firma Wienerberger v zimě nevyrobí jedinou cihlu či střešní tašku

Snížení DPH u stavebních prací nižší ceny bytů nepřinese, v oboru je moc nejistot

Snížení daně z přidané hodnoty u stavebních prací z 15 na 12 procent nebude mít výrazný vliv na cenu a odbyt stavebnin. Klíčový pro vývoj cen bude hlavně cena energií. Vyšší poptávka by mohla nastat ve druhé polovině roku, kdy by měly klesnout úrokové sazby u spotřebitelských a hypotečních úvěrů i inflace. Cena stavebních materiálů by v letošním roce měla spíše stagnovat, výkyvy cen by mohly v průběhu roku nastat maximálně v jednotkách procent a lišit se budou podle typu materiálu. Tvrdí to oslovení prodejci stavebnin. Kapacity obchodů jsou podle nich naplněné, trh by proto neměla ani nijak omezit pozastavená výroba ze strany některých českých cihlářů a ocelářů.

Přečíst článek
Sídliště, panelové domy

Českému realitnímu trhu letos vládnou kupující. Jaká je prognóza pro rok 2024?

Vysoké úrokové sazby úvěrů na bydlení, stále drahé nemovitosti, a tedy i horší koupěschopnost nakonec vedla v roce 2023 k utlumení trhu. Na něm navíc nyní vládnou hlavně kupující. Tak by se v kostce dal podle odborníků na nemovitosti shrnout realitní rok 2023 v Česku. Na koupi nemovitosti je i přesto teď podle nich ideální doba a nemělo by se s ní otálet. Rok 2024 totiž určitě nebude podle expertů ve znamení levných hypoték a všude dostupných skvělých a levných nemovitostí. Čeká se naopak růst cen nemovitostí i změna chování různých hráčů na rezidenčním trhu. Optimismus je tedy nutné brzdit.

Přečíst článek
Sídliště, panelové domy

Ceny starších bytů mají v příštím roce pravděpodobně stagnovat

Ceny starších bytů budou v příštím roce pravděpodobně stagnovat nebo mírně růst v řádech jednotek procent. Očekává se tak podobný vývoj jako ve druhé polovině letošního roku. Objem poskytnutých hypoték by měl mírně vzrůst, průměrné sazby by ale neměly klesnout pod čtyři procenta. Byty tak pro většinu lidí zůstanou hůře dostupné a poroste stále nedobrovolný zájem o nájemné bydlení. Ceny za pronájmy by proto v roce 2024 klesat neměly. Vyplývá to z predikcí odborníků z oblasti realit a bankovních úvěrů.

Přečíst článek

New York je stokrát větší nemovitostní trh než celé Česko, říká Martin Mucha. Přesto tu tvoří unikátní systém

Od roku 2012 působil Martin Mucha na newyorském nemovitostním trhu, zejména na Manhattanu. A to ve velmi prestižním postavení. „Měl jsem na starosti nákup a prodej velkých budov, mrakodrapů. Některé projekty byly také ve Washingtonu D.C. Měli jsme pod správou několik miliard dolarů, a k tomu deset až patnáct tisíc bytů,“ říká muž, který nyní stojí u zrodu úplně nové platformy pro obchodování s nemovitostmi v Česku.

Přečíst článek
Nedostavěné Centrum Palmovka u stejnojmenné křižovatky v pražské Libni 15.7.2022. Nedostavěná budova, kde měla sídlit radnice Prahy 8, bude dostavěna a měla by se do ní přestěhovat agentura Evropské unie pro vesmírný program EUSPA - European Union Agency For The Space Programme.

Oživení realitního trhu lze očekávat v druhé polovině příštího roku

Oživení českého realitního trhu lze očekávat v druhé polovině příštího roku. Záviset ale bude hlavně na snižování úrokových sazeb. Z vyjádření odborníků vyplývá, že lze očekávat meziroční zvýšení investic do nemovitostí do 15 procent. Nejvíce by se mohlo dařit odvětví maloobchodních a rezidenčních nemovitostí. Naopak pokles zájmu bude zřejmě na trhu s průmyslovými nemovitostmi a také kancelářemi, které se v Česku nyní dostavují.

Přečíst článek
Petr Škoch, Výkonný ředitel Creditas investiční společnosti

Škoch: Výnosy realitních fondů z 2022 se letos opakovat nebudou

Rok 2022 byl pro řadu nemovitostních fondů působících v České republice velmi úspěšný. Některým dokonce přinesl historicky nejvyšší zhodnocení. V průměru byl čistý výnos pro investory 8,5 procenta. Nemovitostnímu fondu od Creditas se vloni podařilo pro investory zajistit výnos téměř dvanáctiprocentní, tedy v čele žebříčku retailových nemovitostních fondů. Letos ale taková čísla asi žádnému fondu ani zdaleka nehrozí. S Petrem Škochem, šéfem loňské jedničky jsme se proto bavili o současném trhu a jeho dalším směrování.

Přečíst článek
Moody's zhoršila výhled úvěrového ratingu Číny ze stabilního na negativní

Čínské trable. Moody's zhoršila výhled úvěrového ratingu země ze stabilního na negativní

Americká ratingová agentura Moody's Investors Service zhoršila výhled ratingu Číny ze stabilního na negativní. To znamená, že by v dohledné době mohla snížit i samotný rating. Agentura odkazuje na nižší hospodářský růst Číny ve střednědobém výhledu a na problémy v sektoru nemovitostí. Hlavní rating agentura ponechala na stupni A1.

Přečíst článek
Reklama

News box

Italský antimonopolní úřad vyměřil americkému internetovému obchodu Amazon pokutu deset milionů eur 💶 (zhruba čtvrt miliardy korun) za nekalé obchodní praktiky. Amazon podle úřadu výrazně omezuje svobodu volby spotřebitelů. U řady produktů na svých italských webových stránkách totiž automaticky nastavuje volbu opakovaného nákupu místo nákupu jednorázového.
Česko má podle Indexu prosperity a finančního zdraví devátou nejvyšší společenskou solidaritu a důvěru v EU. K relativně dobrému výsledku přispěla ochota Čechů pomáhat. Podobného výsledku přitom dosáhlo Česko i v uplynulých letech. Integritu české společnosti naopak snižuje dlouhodobě nízká důvěra ve vládu a problém korupce. Ve zvládání korupce se Česko v evropské sedmadvacítce umístilo na 16. příčce. Index společně vytváří Česká spořitelna a datový portál Evropa v datech.
Americká prokuratura v úterý navrhla, aby zakladatel kryptoměnové burzy Binance Changpeng Zhao šel do vězení na 36 měsíců. Agentura Reuters připomíná, že podle pravidel americké komise pro vyměřování trestů (USSC), což je nezávislý soudní orgán zřízený Kongresem, mělo Zhaovi hrozit maximálně 18 měsíců vězení.
Francouzský maloobchodní řetězec Casino plánuje zrušit až 3267 pracovních míst. Propouštění je součástí transformačního plánu, jehož cílem je snížit dluh a zlepšit finanční situaci. Podnik, nad kterým převzalo kontrolu konsorcium firem kolem českého miliardáře Daniela Křetínského, má podle svých internetových stránek po celém světě 44 168 zaměstnanců. Číst více
Důvěra v českou ekonomiku je nejvyšší 💪 za posledních 12 měsíců. V dubnu souhrnný indikátor důvěry meziměsíčně vzrostl o 2,8 bodu na 97 bodů. Vyšší byl naposledy loni v dubnu, a to o půl bodu. Roste důvěra u podnikatelů i spotřebitelů. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
Švédský výrobce osobních automobilů Volvo Cars v prvním čtvrtletí meziročně zvýšil provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek o osm procent na 6,8 miliardy švédských korun (téměř 15 miliard korun). Výsledky podniku podpořily nižší materiálové náklady a vyšší objem prodeje, uvedla agentura Reuters.
Česká investiční skupina RSBC koupila rakouský zbrojařský podnik Steyr Arms, 100 procent společnosti přebírá od SMH Holding, který firmu kontroloval od roku 2007. Dnes o tom informovaly Hospodářské noviny (HN). Cenu obchodu ani jedna ze stran neuvedla, podle odhadů z trhu to jsou nižší miliardy korun, píše deník. Číst více
Čistý zisk amerického výrobce elektromobilů Tesla 🔌🚗 v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o 55 procent na 1,13 miliardy dolarů 💰 (26,6 miliardy korun) a tržby se snížily poprvé za čtyři roky. Vyplývá to z prohlášení zveřejněného v noci na dnešek. Automobilka však současně oznámila, že urychlí výrobu nových, cenově dostupnějších vozidel, což poslalo její akcie vzhůru. Číst více
Americký senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů 💰 (2,24 bilionu korun). Píší to zahraniční agentury. Zákon ještě musí podepsat americký prezident Joe Biden, který podle agentury Reuters oznámil, že tak učiní během dnešního dne. Číst více
Akcionáři Komerční banky budou dnes hlasovat o výši dividendy z loňského zisku. Představenstvo banky navrhuje vyplatit 82,66 koruny na akcii před zdaněním. Nárok na dividendu bude mít akcionář, který bude vlastnit akcie banky k 6. květnu 2024. Datum výplaty bylo určeno na 27. května 2024.
Reklama
Reklama
Doporučujeme