Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Chalupaření v Česku se mění: místo roubenky ve Špindlu, apartmán v Krušných horách nebo na Kapverdách

Krkonošská chalupa
Profimedia.cz
Petra Jansová

Pořídit si rekreační nemovitost v některých tuzemských lokalitách je téměř nereálné. Je jich málo a ceny se šplhají do astronomických výšin. Nová generace českých chatařů a chalupářů tak čím dál častěji míří za hranice.

Reklama

Celý realitní trh se loni zastavil a s propadem poptávky se potýkal i segment rekreačních nemovitostí. V méně atraktivních lokalitách jako je Děčínsko nebo Vysočina se sice „zlevňovalo“ dokonce takřka o polovinu, jinde ale ceny covidem vyšponované do astronomických výšin stagnovaly. Často i rostly.

„Chalupy, které jsme před pandemií prodávali za pět milionů korun se prodaly za sedm milionů korun a nemovitosti, které se nabízely za dva miliony korun se prodaly za čtyři miliony. Ceny v atraktivních regionech stouply a drží se stále,“ vzpomíná Radek Farkaš z liberecké kanceláře RE/MAX na pandemická léta.

Hovoří o takových lokalitách jako Špindlerův Mlýn nebo Pec pod Sněžkou, kde metr čtvereční v apartmánu je nyní vyjde i jednou tolik dráž než v Praze. Cenu významně ovlivňuje i omezená nabídka. Stavební pozemky v Krkonoších nebo Jizerských horách se prakticky nedají sehnat. Platí zde stavební uzávěry, omezení v rámci intravilánů obcí, územní plány a režim CHKO jen obtížně umožňuje výstavbu.

Krušné hory začínají válcovat Krkonoše

Do popředí zájmu se proto dostávají nové lokality, Třeba Dolní Morava v Kralickém Sněžníku nebo oblast Krušných hor. 

„Chtěl bych třeba zmínit jedno hodně odlehlé místo, Orlické Záhoří, které je dnes na velké vzestupu, díky nově realizované lanovce na severní straně Orlických hor, několikakilometrové osvětlené lyžařské trati, ale také blízkosti polského střediska Zieleniec,“ přibližuje ředitel realitní kanceláře Century 21 Tomáš Jelínek.

Řadový dům ve Španělsku.

Ředitel Century 21: Chata na Mácháči vyjde dráž než ve Španělsku

Nemovitosti v zahraničí lákají kvůli ceně čím dál více Čechů. Chaty a chalupy totiž vyjdou v některých tuzemských lokalitách dráž než ve Španělsku nebo Itálii. Levně si jde koupit rodinný dům i v některých tuzemských regionech. „Především na východě ČR, na hranicích se Slovenskem cena rodinných domů klesla o 20 procent,“ říká ředitel sítě realitních kanceláří Century 21 Tomáš Jelínek.

Přečíst článek

Od větších a dražších rekreačních nemovitostí se podle expertů zájem posunul k zahradám ve městech a blízkém okolí.

Rok 2024 vyhlíží experti optimisticky. Trh se stabilizuje. „I když reálné výsledky prodejů se zatím nedají s covidovými lety srovnávat – ani pokud jde o počty prodaných nemovitostí, ani v otázce dosažených cen,“ dodává Jiří Kučera, ředitele realitní agentury Luxent.

Vysoké ceny a nedostatečná nabídka pak žene zájemce často za hranice. „Kdo má zájem o rekreační nemovitost se spíše poohlíží v zahraničí například do Chorvatska nebo Španělska, kde mohou být ceny příznivější,“ přibližuje Farkaš z libereckého RE/MAX.

Výrazný nárůst poptávky po nemovitostech v zahraniční potvrzuje Jiří Kučera z Luxentu. „Nepředstavujme si ale, že se jeden zájemce rozmýšlí mezi pověstnou chatou na Slapech a chorvatským či španělským pobřežím. Jsou to odlišné skupiny lidí,“ dodává.

Kromě tradičních lokalit jako je Chorvatsko, Španělsko nebo Dubaj, začínají Češi objevovat například Kapverdy, Kostariku nebo Mauricius.

Na kolik vyjde apartmán na Kapverdách.

Na chatu do Afriky? Na Kapverdách se dá koupit apartmán za milion

Kapverdy nejsou jen synonymem pro luxusní dovolenou, ceny tamních nemovitostí přináší i zajímavé investiční příležitosti. Apartmány nebo vily tam začali kupovat i Češi. Vyjde je to totiž levněji než v Česku.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Chatku nad Sušicí navrhli architekti ze studia Byró.

Postavili si ji sami. Chata nad Sušicí z těch nejlevnějších materiálů zaujala i v zahraničí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme