Reklama

Trh se staršími byty v Česku zamrzl. Kdo nemusí, ten neprodává, říká expert

Ceny starších bytů letí vzhůru, nejdráž je v Praze
Pixabay
Petra Jansová

Cena nemovitostí v Česku nepoklesne, i když by se to kvůli aktuálnímu stavu - nižší poptávce - dalo očekávat. Není z čeho brát. „Nové byty se staví méně, než by bylo třeba. Hlavně je ale slabý trh se staršími byty, který by měl tvořit základ trhu,“ říká v rozhovoru Jiří Pácal, ředitel realitní společnosti Central Europe Holding.

Reklama

Od 1. dubna se zpřísnila pravidla pro uzavření hypotéky, zároveň došlo i na další zvýšení úrokových sazeb ČNB. Klesne zájem Čechů o koupi nemovitostí?

Nebude klesat zájem o koupi nemovitosti, ale budou klesat počty zájemců s využitím úvěrování. Klesnou tak počty těch, kteří jsou schopni pořízení finančně zvládnout, případně klesnou maximální částky, které mohou zvládnout uhradit. Zájem vlastnit je v naší zemi velmi silný a s podílem domácností ve vlastním bydlení patříme spolu s dalšími státy východní Evropy ke špičce.

Investice do nemovitosti je možností, jak uchránit peníze před inflací. Kdo bude nemovitosti v Česku kupovat, když řada lidí na hypotéku nedosáhne?

Pouze ti, kteří na to budou mít. Není to žádná tragédie. Díky masivní privatizaci jsme nabyli dojmu, že pořízení bydlení do vlastnictví je pro každého. Byty byly relativně levné a dostupné, napomohly i levné úvěry od bank. Ekonomicky vyspělejší část Evropy klidně bydlí v nájmu a vlastnictví považují za nadstavbu. Chránit před inflací úvěrové peníze moc smysl nedává a těm, co mají vlastní, nikdo investovat nebrání.

Moskva, mrakodrapy

Blíží se krize? Ve světě to poznají podle mrakodrapů, v Česku podle chlebíčků na rautech

V Česku se používá ohňostrojový nebo chlebíčkový model hospodářské kondice státu. Američané, jejichž burza funguje nepřetržitě již staletí, mají ještě sofistikovanější modely. Prosperitu odvozují i podle spodního prádla mužů nebo podle délky sukní zaměstnaných žen, připomíná CNBC.

Přečíst článek

Nemovitosti se v Česku nezlevní

Klesne-li poptávka, zlevní se nemovitosti?

Bylo by to logické a odpovídající základním ekonomickým pravidlům. Přesto se tak asi nestane. Máme totiž prachmizernou nabídku. Nové byty se staví méně, než by bylo třeba. Hlavně je ale slabý trh se staršími byty, který by měl tvořit základ trhu. Dělal jsem si propočet, kolik bytů se ve vnitřní Praze za rok 2021 prodalo vzhledem k celkovému počtu jednotek v katastru. Ani v jednom z 12 katastrálních území v centru Prahy se neprodalo víc, než čtyři procenta z celku. Vlastníka tedy změní byt v centru Prahy v průměru za cca 25 až 30 let. To je velmi mělký trh, byť pořád čteme, jak je v bydlení rušno. Není. Lidé se obávají nemovitosti prodat, není moc co koupit. Tedy ani ceny nejspíš výrazně klesnout nemohou.

Zvýší to zájem o nájemní bydlení?

Určitě. Zájem o nájemní bydlení roste již několik let. Důvodem je menší ochota mladých lidí vázat se, brát si hypotéku a zůstávat na jednom místě. Také se zvyšuje počet jednočlenných domácností, což zájem o nájem také zvýšilo. Nejde ale o nic masivního. Nájemní bydlení je důležitá součást bytového trhu, což naši politici, hlavně ti komunální, velice podcenili. Podporovalo se pouze vlastnictví. Přitom nájem má řadu výhod a pro běžné období vychází i ekonomicky lépe. Vlastnictví ho však trumfovalo díky dlouhému růstu cen a také bohužel u majitelů bytů často podceňované potřebě spořit si do rezerv na budoucí opravy a rekonstrukce.

V Česku chybí nájemní bydlení

Je nájemního bydlení v Česku dostatek?

Dnes již ne. Vždy mě pobaví nějaký expert s tvrzením, že se lidé budou ve velkém přesouvat do nájmů a uvede řadu důvodů proč. Ovšem, kde by se ty nájemní byty najednou vzaly. Nejsou. Zbavili jsme se jich. Do konce devadesátých let jsme bydleli v nájmech a obchodovalo se tak pouze s nájemními smlouvami na černém trhu. Z bytů nájemních jsme udělali vlastnické a nové nájemní byty nikdo nestavěl. Komerčně se to nevyplatilo a programy podpory ze strany státu byly k ničemu. Jediný přínos pro nájemní byty paradoxně představují developerské společnosti a proklínaní investoři s tzv. investičními byty, kteří je následně poskytují k nájmu. Vždy mě nadzvedne, když čtu, že je třeba tyto investory ztrestat, zvednout jim daně apod. Já bych to spíš ocenil a podpořil.

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Objem hypoték v únoru spadl téměř o čtvrtinu, ukazují statistiky ČBA

Banky a stavební spořitelny poskytly v únoru hypoteční úvěry za 25,1 miliardy korun, což je proti lednu pokles o 23 procent. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Úrokové sazby dál rostly.

Přečíst článek

Jak se do trhu s nájemním bydlením propisuje příchod tisíců ukrajinských občanů, kteří prchají z oblastí zasažených válkou?

Zatím málo a co bude dál, se bude odvíjet od délky války a jejích důsledků. Volných bytů k pronájmu odhaduji v Česku okolo 30 tisíc. To určitě stačit nebude, budou se hledat rezervy a dá se předpokládat, že nabídka bytů bude klesat. Možná ale zjistíme, že na bytovém trhu ještě kapacity jsou, jen jsme je přehlíželi, zrychlí to renovace a snad i výstavbu.

Podobnou krizi bydlení Česko nezažilo 30 let

Nacházelo se Česko v podobné „bytové krizi“ už v minulosti?

Co si já pamatuji, za posledních 30 let jsme v podobné situaci nebyli. Ovšem já to určitě krizí nenazývám. Úroky u hypoték jsme zažili i vyšší než dnes a početně bytů na počet obyvatel není tak málo. Nejvíce se u nás bydlí v rodinných domcích a byty se týkají hlavně center měst. Pod mostem se u nás nebydlí. Méně mladých si pořídí byt do vlastnictví, nájmy nejspíše mírně vzrostou, více lidí bude byty sdílet.

Jak by měla krizi pomoct vyřešit česká vláda?

Vláda toho tolik nezvládne, důležitá je komunální sféra a pak parlament. Je až neuvěřitelné, že města i dnes ještě prodají více bytů, než postaví. Těžko pak mohou pomáhat potřebným. Tak alespoň by měla podpořit novou výstavbu a popohnat mnohdy zbytečně zdlouhavá stavební řízení. Důležitá je pak nová legislativa. Zajistit funkční systém sociálního bydlení a podpořit pronajímatele bytových nemovitostí. Je tady nemalá část bytů, které se jejich vlastníci bojí pronajmout, obávají se jejich zničení, finančních ztrát a jejich nedobytnosti. Nutit restrikcemi takové vlastníky k pronájmu je podle mě hanebnost. Namístě by bylo odstranění obav kvalitní legislativou, případnými garancemi apod. Tedy pozitivně.

hypotéky, domeček, dětská kresba

Válka na Ukrajině prodraží Čechům hypotéky. Úroky z nich půjdou až k šesti procentům

Válka na Ukrajině prodraží Čechům úvěry na bydlení. Průměrná úroková sazba by se podle Fincentrum Hypoindexu mohla letos dostat až na šest procent.

Přečíst článek

A jak by se mělo k nedostatku nájemního bydlení postavit vedení Prahy a dalších českých měst?

Vedení Prahy a velkých měst se vždy k problematice bydlení postaví „čelem“ pár měsíců před volbami. Bylo tomu tak u těch minulých a určitě bude řada nápadů i nyní. Nejspíše to bude nová výstavba, třeba družstevní atd. Nic proti tomu, ale to už tady dávno mělo být. Nejlépe by bylo, pokud nebudou sami stavět nic, ať podpoří ty, co to umí lépe. Třeba kvalitním metropolitním plánem, pozemky a hlavně zrychleným vydáváním potřebných povolení.  Dobrý nápad mi také přijde nabídnout pronajímatelům pronájem s garantovaným nájmem u volných bytů a jejich následné podpronajmutí potřebným. Bylo by to rychlé a určitě levnější než komunální development.

Jiří Pácal

Ředitel společnosti Central Europe Holding a člen správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí. Realitami se zabývá od konce 90. let. Podílel se na vzniku některých právních norem.

Bydlet se dá i na 20 metrech čtverečních.

Bydlet se dá i na 20 metrech. Radikální architektonické řešení vyšlo na 800 tisíc

I na dvaceti metrech čtverečních se dá plnohodnotně a stylově bydlet. Koncept architektonického studia Neuhäusl Hunal je toho důkazem. 

Přečíst článek

Multifunkční objekt Sara ve Švédsku

Do šířky i výšky. Ze dřeva se dá postavit všechno

Stejně jako v mnoha dalších oborech jsou i v architektuře dneška zcela zásadní otázky udržitelnosti. A možností, jak stavět s respektem k přírodě, je využití dřeva. Neustálé inovace stavebního procesu také umožňují využití tohoto materiálu i pro gigantické objekty, včetně společenských a kulturních budov.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Německo, Sasko

V Německu zuří opravdová realitní krize. Ceny bytů a domů spadly na šedesátileté dno

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme