Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Válka na Ukrajině prodraží Čechům hypotéky. Úroky z nich půjdou až k šesti procentům

hypotéky, domeček, dětská kresba
iStock
Veronika Kudrnová
vku

Válka na Ukrajině prodraží Čechům úvěry na bydlení. Průměrná úroková sazba by se podle Fincentrum Hypoindexu mohla letos dostat až na šest procent.

Reklama

V březnu se průměrná nabídková sazba hypotečního úvěru měřená ukazatelem Fincentrum Hypoindex vyšplhala na 4,62 procenta. Výpočet indexu se proměnil, nově odráží aktuální podmínky na hypotečním trhu. Od ledna se průměrná sazba zvýšila o půl procentního bodu. A růst sazeb není podle expertů zdaleka u konce. Letos by se průměrný úrok u hypoték mohl přiblížit šesti procentům. 

V březnu došlo ke změně v metodice výpočtu Fincentrum Hypoindexu, která až doposud poskytovala pohled zpět, tedy pohled na hypotéky poskytnuté bankami za uplynulý měsíc. S ohledem na často dlouhý proces sjednávání hypotéky to však představovalo informaci o sazbách, které byly platné ve dvou až tříměsíční minulosti a neposkytovaly tak přesný obraz o aktuální situaci na hypotečním trhu.

„Fincentrum Hypoindex v novém pojetí se dívá vpřed a poskytuje informaci o podmínkách platných na hypotečním trhu nyní. Fincentrum Hypoindex je nově reprezentován číslem, které odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro LTV do 80 procent,“ vysvětlil Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Ceny bytů letí vzhůru, všude ve světě, ilustrační foto.

Analýza: Nejdelší fixace na hypotékách jsou nejlevnější. Ale pozor na ně

Na trhu je nový trend: Nejlevnější hypotéky jsou ty s fixací úrokové sazby na 10 či 15 let. U nich se lze u některých bank dostat i pod čtyři procenta. Ve skutečnosti však nejde o až tak výhodnou nabídku, jak by se mohlo zdát.

Přečíst článek

Banky v březnu nabízí hypoteční úvěry do 80 procent odhadní ceny nemovitosti s průměrnou úrokovou sazbou ve výši 4,62 procenta ročně. Jen za poslední měsíc vzrostla průměrná nabídková sazba hypoték o 10 bazických bodů. Oproti lednu ale došlo k nárůstu již o téměř půl procentního bodu.

Poptávku po úvěrech na bydlení nyní podle Vojtěcha Prokopa z hypotečního tržiště Zaloto pohánějí také ti zájemci o hypotéku, kteří ještě chtějí stihnout mírnější podmínky poskytování hypoték v oblasti ukazatelů LTV, DTI a DSTI, které se od dubna letošního roku zpřísní. Impulsem spěchat nyní na hypotéku bude především zpřísnění LTV, a tedy požadavek na větší část financování z vlastních zdrojů. 

„I proto zatím banky navzdory krokům ČNB spíše vyčkávají a sazby nijak výrazně nezvyšují. Vyčkávací taktika souvisí také s nejistým vývojem na Ukrajině a jeho dopadem na českou ekonomiku,” dodal Prokop. 

Nejnižší sazby jsou u hypoték s delší fixací, ale pozor na ně

Nejvyšší úrokové sazby u hypoték pro LTV do 80 procent nabízí v současné době banky u tříletých fixací, a to v průměru 4,83 procenta ročně. Jednoleté fixace můžete získat v průměru za 4,75 procenta, pětileté za 4,56 procenta a desetileté za 4,35 procenta ročně. Pokud jde o hypoteční úvěry na více než 80 procent zástavní hodnoty nemovitosti, jsou sazby u většiny fixací vyšší téměř půl procentního bodu.

Vzhledem k opětovnému zásahu ČNB, která v boji s rekordní inflaci poslala svoji základní úrokovou sazbu na neméně rekordních 4,5 %, je jisté, že nastolené tempo růstu sazeb hypotečních úvěrů nepoleví.

>>>>>> Zajímáte se o koupi nemovitosti jako invetici? Čtěte naši rubriku Reality <<<<<< 

peníze, ilustrační foto

Inflace se v únoru přiblížila 11 procentům, shodují se ekonomové

Meziroční inflace se v únoru dostala nad 10 procent, podle ekonomů stoupla na 10,3 až 10,6 procenta z lednových 9,9 procenta. V dalších měsících by podle analytiků měla dál růst. Oficiální odhad inflace zveřejní Český statistický úřad 10. března.

Přečíst článek

„Když budeme vycházet z prohlášení zástupců ČNB a z aktuální situace ve světě je jasné, že sazby nezačnou klesat dříve než na začátku příštího roku,“ dodal Sýkora s tím, že s ohledem na tato očekávání doporučuje volit fixace kratší, ideálně v délce tři roky. „Po této době lze předpokládat, že by úroková sazba v době obnovy hypotéky mohla být nižší než ta aktuálně sjednávaná,“ dodal.

ČNB bude opět rozhodovat o základních úrokových sazbách 31. března. Je pravděpodobné, že i vzhledem k válečnému konfliktu na Ukrajině a s tím souvisejícími inflačními tlaky základní sazby dále porostou. 

„Naše očekávání pro celý letošní rok je růst. Předpokládáme, že úrokové sazby hypotečních úvěrů se mohou vyšplhat až na hranici šest procent, a to zejména u kratších fixací kolem roku až dvou. Naopak svědky pomalejšího růstu budeme u sazeb pro fixace v délce sedm až 10 let,“ uzavřel Sýkora. 

Inflace, ilustrační foto

Válka zvýší v Česku inflaci a zpomalí růst, to je jisté, míní ekonomové

Míra ekonomického dopadu ruské invaze na Ukrajinu se bude odvíjet od rozsahu a doby trvání konfliktů. Další nárůst inflace a zpomalení růstu je ale podle oslovených analytiků jistý. „Pokud ale válka skončí do konce roku čeká nás růst, možná i přes čtyři procenta," míní analytik České spořitelny Michal Skořepa.

Přečíst článek

vysoké účty

Pět důvodů, proč letos citelně zdraží nájemné. A rada, jak u toho finančně nevykrvácet

Ceny nájemního bydlení letos citelně vzrostou napříč Českem. Zde je pět stěžejních důvodů, proč se tak stane. A na závěr nechybí rada, co s tím může nájemník dělat.

Přečíst článek

>>>>>> Vše k dění na Ukrajině čtěte zde <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Banky s úroky u hypoték příliš nehýbají. Průměrná sazba v dubnu nepatrně vzrostla na 6,3 procenta

Přečíst článek
Česká národní banka, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Centrální banky v uplynulém desetiletí roztočily kolotoč inflace, který teď nemohou zastavit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme