Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Blíží se krize? Ve světě to poznají podle mrakodrapů, v Česku podle chlebíčků na rautech

Moskva, mrakodrapy
ČTK
Stanislav Šulc
sta

V Česku se používá ohňostrojový nebo chlebíčkový model hospodářské kondice státu. Američané, jejichž burza funguje nepřetržitě již staletí, mají ještě sofistikovanější modely. Prosperitu odvozují i podle spodního prádla mužů nebo podle délky sukní zaměstnaných žen, připomíná CNBC.

Reklama

Úvaha to je vlastně na první pohled jednoduchá: čím více se ekonomice daří, tím více společnost utrácí za „přebytečné“ statky, tím více se baví a podle jedné zvlášť odvážné a dobově sexistické teorie se také tím spíš ženy touží provdat a lákají potenciální partnery odvážnějším oblečením - kratší sukní.

Stanice CNBC přišla s vyčerpávajícím výčtem těchto „alternativních“ ukazatelů nastupující ekonomické krize. Jednak se podívala na to, co o současnosti vypovídají a zda tedy jsou ve vztahu s tradičními finančními ukazateli, které blížící se krizi naznačují. Zároveň ale většinu těchto modelů kriticky autoři článku poměřili s vědeckými studiemi, které většinou zmíněné mýtické teorie vyvracejí. 

Brašnářství Tlustý

Místo luxusních pásků nyní Brašnářství Tlustý šije neprůstřelné vesty

Legendární pražské brašnářství zaměstnává Ukrajinky, které uprchly z války, šije vesty pro Post Bellum a pořádá sbírku na pomoc válkou zasažené země. „Jsme malá firma, od nápadu k uskutečnění myšlenky uběhl týden,“ prozradil jednatel brašnářství Ivan Petrův.

Přečíst článek

Mrakodrapový index 

Nejvyšší budovy světa vznikají v předvečer ekonomických krizí. S touto hypotézou přišel v roce 1999 britský ekonom Andrew Lawrence. Připomíná budování Empire State Building a Chrysler Building těsně před propuknutím velké hospodářské krize na přelomu dvacátých a třicátých let minulého století. Je dobré připomenout, že druhá nejvyšší budova světa, Merdeka 118 byla v Malajsii dokončena na konci loňského roku. 

Reklama

Index spodního prádla

S touto na první pohled divokou, na druhý pohled velmi sofistikovanou teorií přišel bývalý šéf Fedu Alan Greenspan. Podle něj muži nakupují spodní prádlo až na poslední chvíli. Pokud tedy propadnou prodeje mužského spodního prádla, znamená to, že muži odsouvají tento jinak povinný nákup kvůli nedostatku peněz. Krize je tudíž za rohem. 

Index délky sukní

Velmi dobová teorie vycházející zejména z příkladů konjunktur z 20. a 60. let minulého století, kdy se výrazně zkracovaly délky sukní. Interpretace tohoto fenoménu byly velmi divoké a ignorovaly dobovou podmíněnost post-válečné reality v USA v prvním případě stejně jako sexuální revoluce v případě druhém. Ostatně tato teorie se stala předmětem vědeckého bádání a došlo k jejímu vyvrácení. Výsledek: trend délky sukní se mění zhruba co tři roky. 

VinFast

Americká burza přivítá dalšího vyzyvatele Tesly. Je z Vietnamu

Tesla se dnes chystá oficiálně otevřít svoji texaskou továrnu, která je druhým závodem automobilky ve Spojených státech. Její menší rival, vietnamská VinFast, si pro svou první fabriku v USA vybrala Severní Karolínu. Ale ještě než začne stavět, chystá vstup na americkou burzu.

Přečíst článek

Rtěnkový index 

Po splasknutí dotkom bubliny přišel výkonný šéf Estee Lauder Leonar Lauder s rtěnkovým indexem. Ženy podle této teorie během krizí omezují velké nákupy, ale dělají si malé radosti v podobě právě třeba rtěnek. Tuto teorii potvrdily například obchodnice z Pařížské ulice v začátcích pandemie covidu, kdy si po prvních rozvolněních zákaznice sice nakupovaly levnější zboží (parfémy, kosmetiku), ale častěji. 

České specifikum: Chlebíčkový index 

Rauty nejsou specifikem české společnosti. Ale navázání jejich opulentnosti na fázi ekonomického cyklu je cosi příznačného. Na západ od našich hranic bývají rauty střídmé pořád, na východ jsou zase opulentní bez ohledu na cokoli. Tak si toho všimněte, až vyrazíte na nějakou společenskou událost. Tak poznáte, jestli se blíží krize, nebo jsme již z nejhoršího venku. 

Moskva, rubl, ukrajinská krize

Devadesátky. Nezaměstnanost v Rusku bude katastrofální jako po pádu SSSR

Ruskou ekonomiku čeká v nejbližší době další rána v podobě rekordní nezaměstnanosti. Ta podle prognóz agentury Bloomberg poprvé za deset let překročí devítiprocentní hranici. 

Přečíst článek

Temelín

Až se vyřeší plyn, musí se Evropa zbavit závislosti na ruském uranu. Česku by to trvalo roky

Ruské jaderné palivo bude dalším zásadním problémem pro evropskou energetiku, upozorňuje agentura Bloomberg. Podle oslovených expertů bude náhrada za ruský uran trvat tři až pět let, ale realističtější odhad je plných deset let. V tuto chvíli je přitom na Ruskem dodávaném palivu závislých 100 milionů Evropanů, včetně Čechů a Slováků.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme