Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Německu zuří opravdová realitní krize. Ceny bytů a domů spadly na šedesátileté dno

Německo, Sasko
Tereza Zavadilová/Newstream
 nst
nst

Německý realitní trh prochází nelehkým obdobím. Ceny rezidenčních nemovitostí totiž zaznamenaly největší pokles za poslední desítky let. Poslední kvartál loňského roku však naznačuje obrat a ceny realit by se tak mohly začít znovu zvyšovat.

Reklama

Ceny německých rezidenčních nemovitostí zaznamenaly v roce 2023 nejprudší pokles za posledních 60 let. Podle Bloombergu vyšší náklady na financování a slábnoucí politická podpora odrazovaly potenciální kupce domů.

Zatímco ceny bytů a rodinných domů klesly o 9 a 11 procent, ceny vícegeneračních domů se oproti předchozímu roku propadly o pětinu, vyplývá z německého realitního indexu, který zveřejnil Kielský institut pro světovou ekonomiku.

Do cen nemovitostí promluvily také dopady energetické transformace. Na tu doplácejí i potenciální kupci, kterým se jednak kvůli růstu úrokových sazeb zdražily hypotéky, ale postihly je i končící státní dotace. Přísnější pravidla pro energetickou účinnost a vyšší ceny materiálů navíc ochladily poptávku po strarších nemovitostech, protože odhady nákladů na budoucí rekonstrukce je mnohem složitější.

Přesto podle Bloombergu čísla za čtvrté čtvrtletí ukazují, že pokles by mohl brzy dosáhnout svého dna. V posledním čtvrtletí roku 2023 ceny vícebytových domů již dokonce vzrostly o 5 procent, což naznačuje, že se zájem investorů o německé rezidenční nemovitosti vrací.

Německý realitní gigant zastavil projekty především na východě Německa.

Drahota dohnala i Němce. Developerský gigant Vonovia zastavil stavby

Cena výstavby se dostala mimo realitu nájmů, řekl manažer Vonovie. Německý realitní gigant zastavil projekty především na východě Německa.

Přečíst článek

Petr Michálek, šéf představenstva Skanska Residential

Chytří nakupují ve špatných časech. A horší časy pro bytový trh skončily, říká šéf Skansky Michálek

Ceny bytů půjdou nahoru, a to není jen domněnka developerů, říká Petr Michálek, šéf představenstva Skanska Residential. Nasvědčují tomu všechny parametry, ať už jde o malou nabídku nových bytů, ožívající se poptávka či stále vysoké ceny výstavby. Nejhorší je podle Michálka nelepšící se situace s povolovacím řízením staveb. To je nejen podle něj stále velmi zdlouhavé a komplikované, prodražuje výstavbu a způsobuje nedostatek nových bytů na trhu. „Nevidím světýlko na konci tunelu,“ říká Michálek.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ceny nemovitostí v Česku se stabilizují

Ceny nemovitostí v Česku se začínají stabilizovat. To si v Německu říci nemohou

Přečíst článek
Staré město v Mnichově

Probíhající krach německých komerčních nemovitostí začíná ohrožovat tamní bankovní sektor

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme