Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Umění ve světě peněz

O které malíře, sochaře, literáty, zpěváky či muzikanty a která díla je největší zájem na aukcích a uměleckém trhu?

Svět umění propojený se světem financí a investic. O které malíře, sochaře, literáty, zpěváky či muzikanty a která díla je největší zájem na aukcích a uměleckém trhu? Warhol, Picasso, Kupka, Kubišta, Toyen, Filla, Sotheby´s, Christie´s, CryptoPunks. Kdo je nová hvězda na umělecké scéně a která díla kterých umělců neztrácejí hodnotu, ba naopak? Co přinese uměleckému světu fenomén nezaměnitelných tokenů neboli NFC? Umění a peníze, mocná kombinace.

Klimtův „ztracený“ obraz se vydražil za tři čtvrtě miliardy

Obraz Podobizna slečny Lieserové od Gustava Klimta, který byl dlouhou dobu považován za ztracený, se ve středu ve Vídni vydražil za 30 milionů eur (758 milionů korun). Informuje o tom agentura APA, podle níž se odhadní cena pohybovala mezi 30 a 50 miliony eur (až 1,26 miliardy korun). I tak aukce jasně překonala dosavadní rakouský rekord.

Přečíst článek
Nejdražším obrazem vydraženým v ČR je nově Kupkovo Početí za 126,5 milionů korun

Aukční rekord. Olejomalba od malíře Kupky se stala nejdražším obrazem v historii Česka

Přečíst článek
Jan Bejšovec

Jan Bejšovec: Doby, kdy jsem na aukcích soutěžil s Vladimírem Železným, jsou pryč

Přečíst článek

V severních Čechách vzniká unikátní kulturní platforma COZY STUDIO Liberec

Spojením několika projektů pod jednu střechu vzniká jedinečná umělecko-kulturní platforma, která si dává za cíl propojit interiérový design a umění s každodenním životem. Lukáš Šoltys a Jakub Šulc, kteří za projektem stojí, nápaditým propojením kreativního interiérového studia, showroomu a galerie současného výtvarného umění, vytváří zajímavé a inspirativní místo pro všechny zájemce o současný design, umění a kulturu obecně.

Přečíst článek
Socha Boy od Matouše Háši se představuje v londýnské aukční síni Phillips

Ohromný úspěch. Mladý český sochař Matouš Háša vystavuje v Londýně po boku Mariny Abramović a dalších legend

Prestižní aukční síň Phillips v Londýně zahájila kolektivní výstavu děl Seeing Red řady uznávaných světových umělců včetně Mariny Abramović, Helen Beard, Justina Mortimera nebo Martina Edera. Na výstavě se představuje také mimořádně talentovaný český sochař Matouš Háša, který pracuje s mramorem. Jeho dílo stojí desítky tisíc liber.

Přečíst článek
Tatér Marek Slavík

Obyčejný byznys: Tetování již není tabu, zájem roste nejen u mladých

Tetování v České republice již dávno není tabuizovaná výsada kriminálního polosvěta. Barevnými motivy si tak nechávají trvale krášlit tělo lidé všech věkových i příjmových kategorií. Tetovací salóny si tak na nouzi nestěžují.

Přečíst článek
Roh činžáku na severu Londýna zdobí nový Banksy. Přiznal se

Roh činžáku na severu Londýna zdobí nový Banksy. Přiznal se

Je to Banksy, nebo není? Tak spekulovali pár hodin obyvatelé londýnské čtvrti Finsbury Park u ohromné nástěnné malby stromu ve výšce několika pater. Poté se k malbě Banksy „přiznal“ na svém Instagramu. Stejně jako vždy Banksyho tvorba vyvolala velký rozruch, a to nejen u místních. K muralu se seběhla celá čtvrť. 

Přečíst článek
Alexandra Bízková z fondu Pro arte v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS
video

Alexandra Bízková: Ve světě umění nyní praskají bubliny

Kupovat umění má smysl i za tisíce korun. Ta nejkvalitnější díla od nejvěhlasnějších autorů ale stojí vysoké částky, tak funguje trh, který naceňuje kvalitu, říká šéfka fondu Pro arte Alexandra Bízková v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek
Výstava Dominiky Psotkové v kulturním centru Artium
video

Levitující sochy z drátů. Kulturní centrum Artium zaplnily sochy Veroniky Psotkové

Nevšední tvorba Veroniky Psotkové je k vidění na Bořislavce v kulturním prostoru KKCG, které se nově jmenuje Artium. Psotková vytváří sochy z průmyslového materiálu a vznášejí se v místním prostoru. Výstava je k vidění zdarma do 22. května.

Přečíst článek
Britský zpěvák Elton John

Elton John se za miliony dolarů zbavuje své sbírky umění, jsou v ní i Sudkovy fotografie

Britský zpěvák Elton John se rozhodl rozprodat veškeré vybavení svého bytu v americké Atlantě, kterého se zbavil loni, a do dražby tak míří jeho úctyhodná umělecká sbírka, pódiové kostýmy nebo klavír.

Přečíst článek
Profesor Milan Knížák

Milan Knížák: Lidé chtějí žít v okovech. A v nich si hrát na individualismus

Byl prvním polistopadovým rektorem AVU, šéfoval Národní galerii a i dnes patří k nejkontroverznějším osobnostem české polistopadové společnosti. Profesor Milan Knížák přednedávnem představil svá nejnovější díla v galerii DSC. A dokázal, že jej osud člověka, společnosti i země stále zajímá. „Ve světě je hodně peněz, které chce společnost dát na své vlastní zkulturnění. Nechápe, že kultura není o penězích. Není to přímá ani nepřímá úměra,“ říká Milan Knížák v rozhovoru pro newstream.cz, v němž rekapituluje svou celoživotní dráhu a hodnotí současnou společnost.

Přečíst článek

AKTUALIZOVÁNO: Štyrského obraz Trauma zrození aukci v Paříži kupce nenašel

Surrealistický obraz českého malíře Jindřicha Štyrského Trauma zrození nenašel při středeční aukci v Paříži svého kupce. Aukční síň Sotheby´s odhadovala cenu díla na 3,5 až pět milionů eur. Zájemci však nabídli méně a dražba byla nakonec podle údajů na webových stránkách síně ukončena bez prodeje.

Přečíst článek

Florencie má nový turistický tahák. Tajnou skrýš Michelangela

Florencie po soše biblického Davida přichází s dalším turistickým lákadlem. A opět má jít o díla renesančního umělce Michelangela Buonarrotiho. Nově město na severu Itálie zpřístupní veřejnosti na první pohled obyčejný uhelný sklep. Až na to, že jeho zdi zdobí skici lidských postav, jejichž autorství je připisováno právě Michelangelovi.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tisíce lidí z celého Španělska dnes zamířily do Madridu na manifestaci na  podporu premiéra Pedra Sáncheze. Ten ve středu oznámil, že zvažuje rezignaci v souvislosti s vyšetřováním možného střetu zájmů své manželky. Informovala o tom agentura Reuters.
Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné 📜 sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.
Itálie si dnes předvolala ruského velvyslance v reakci na oznámení Moskvy, že ruskou pobočku firmy Ariston Thermo Group nyní převezme dceřiná společnost ruského 🏭 plynárenského podniku Gazprom. S odkazem na sdělení šéfa italské diplomacie Antonia Tajaniho to uvedla agentura AFP.
Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank si vytvoří rezervu až 1️⃣,3️⃣ miliardy eur (zhruba 33 miliard korun) na krytí nákladů souvisejících s vleklým právním sporem ohledně převzetí konkurenta Postbank. Banka dnes upozornila, že tento krok bude mít dopad na její výsledky za čtvrté čtvrtletí i za celý letošní rok.
Tchaj-wan dnes zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské ministerstvo obrany oznámilo, že 1️⃣2️⃣ čínských letadel překročilo střední linii dělící Tchajwanský průliv, kterou Tchaj-pej považuje za neoficiální hranici mezi oběma zeměmi. Zpráva přichází den poté, co americký ministr zahraničí Antony Blinken ukončil návštěvu Číny, upozornila agentura Reuters.
Důvodem nižšího než předpokládaného výběru daně z neočekávaných zisků od bank byly 📈 vyšší úroky vyplacené střadatelům. Uvedl to premiér Petr Fiala v odpovědi na písemnou interpelaci předsedkyně poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO a bývalé ministryně financí Aleny Schillerové. Stát na této dani od bank vybral asi 700 milionů korun, zatímco předpoklad byl asi 33 miliard.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se  ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatků od proruské sítě přijímal balíčky. Ve vyjádření, které dnes poskytl ČTK, Bystroň uvedl, že magazín se zapojil do kampaně, jejímž cílem je zdiskreditovat všechny strany usilující o ukončení vojenského konfliktu na Ukrajině, a ovlivnit tak volby do Evropského parlamentu.
Díky klesajícím cenám Češi podle prodejců letenek na jaře kupují letenky do vzdálenějších 🛬 destinací než loni. Ze vzdálených míst nejčastěji létají do Asie a Severní Ameriky. Oblíbený thajský Bangkok čeští turisté postupně mění za Japonsko. 
Plzeňská teplárenská, největší dodavatel tepla na západě Čech, prodala zatím v topné sezoně 2023/24 zhruba o pět procent 📉 méně tepla než v té předcházející. Jde o údaj za září 2023 až konec letošního března. Duben a květen však mohou tento výsledek ještě pozměnit, řekla Petra Siegerová, mluvčí podniku, který produkuje teplo a elektřinu z uhlí a biomasy. 
Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) ponechala rating Slovenska beze změny na úrovni A+ se 👍 stabilním výhledem. Její hodnocení úvěrové spolehlivosti Slovenska je tak o dva stupně vyšší než rating agentury Fitch Ratings a o stupeň vyšší než rating agentury Moody's. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme