Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Umění ve světě peněz

O které malíře, sochaře, literáty, zpěváky či muzikanty a která díla je největší zájem na aukcích a uměleckém trhu?

Svět umění propojený se světem financí a investic. O které malíře, sochaře, literáty, zpěváky či muzikanty a která díla je největší zájem na aukcích a uměleckém trhu? Warhol, Picasso, Kupka, Kubišta, Toyen, Filla, Sotheby´s, Christie´s, CryptoPunks. Kdo je nová hvězda na umělecké scéně a která díla kterých umělců neztrácejí hodnotu, ba naopak? Co přinese uměleckému světu fenomén nezaměnitelných tokenů neboli NFC? Umění a peníze, mocná kombinace.

Originál ilustrace z obálky prvního vydání knihy Harry Potter a kámen mudrců se dnes v newyorské aukci prodal za 1,9 milionu dolarů (44,3 milionu korun).

Čarodějův učeň láme milionové rekordy. Máte doma první vydání Harryho Pottera?

Originál ilustrace z obálky prvního vydání knihy Harry Potter a kámen mudrců se v newyorské aukci prodal za 1,9 milionu dolarů (44,3 milionu korun). Podle agentury DPA se tak stal nejdražším artiklem spojovaným se sérií o čarodějnickém učni, který se kdy vydražil.

Přečíst článek

Dvakrát ukradený obraz Tiziana jde do dražby. Prodat by se mohl i za tři čtvrtě miliardy

Přečíst článek
Na obchodní dům Máj v Praze dělníci přidělali druhého motýla od Černého

OBRAZEM: Tak už i druhý motýl. Obchodní dům Máj zdobí díla od výtvarníka Černého

Na fasádu obchodního domu Máj na pražské Národní třídě dělníci namontovali druhého několikametrového motýla od výtvarníka Davida Černého s trupem napodobujícím stíhačku spitfire.

Přečíst článek
Klubové setkání "Ženy jako investorky do krásy" - Newstream Business Club českých a slovenských žen

Lidé více hledají jistotu v umění, nákup uměleckých děl a šperků byl za covidu enormní, uvedly expertky

O investice do umění se zajímá stále více lidí, a to kultivuje i celou společnost. Obklopují-li vás umělecká díla, mění to i vaše osobní nastavení a prozáří to i váš vlastní život. Vše se projevuje pak i v době nejistot a krizí, kdy lidé hledají hmatatelná aktiva a kupují si více umělecká a designová díla, shodly se expertky na umění na klubovém setkání Newstream Business Clubu českých a slovenských žen, které se konalo v designovém obchodě Ones Concept Design Store na pražském Újezdě.

Přečíst článek

Znuděné opice za zlomek ceny. Hodnota známých NFT klesla za tři roky o 90 procent

Ještě před několika málo lety šlo o novou a atraktivní možnost investice. Nyní, po více než třech letech, je veškerá sláva skoro fuč. O čem že je řeč? O NFT kolekci Bored Ape Yacht Club, jedním z investičních hitů na poli digitálního umění roku 2021. Kusy, které v té době propagovaly celebrity jako Justin Bieber či Paris Hilton, a které se prodávaly v přepočtu za miliony, ztratily od té doby 90 procent své hodnoty.

Přečíst článek
Výstava Tima Burtona nabídne v Praze skoro 600 jeho skic, loutek nebo fotografií

OBRAZEM: Tim Burton po dekádě opět v Praze. Jeho výstava nabízí stovky děl, fotografií a skic

Téměř 600 skic, loutek, scénografií nebo fotografií z filmů Tima Burtona bude k vidění na výstavě v Obecním domě v Praze od 1. května do konce září.

Přečíst článek

Klimtův „ztracený“ obraz se vydražil za tři čtvrtě miliardy

Obraz Podobizna slečny Lieserové od Gustava Klimta, který byl dlouhou dobu považován za ztracený, se ve středu ve Vídni vydražil za 30 milionů eur (758 milionů korun). Informuje o tom agentura APA, podle níž se odhadní cena pohybovala mezi 30 a 50 miliony eur (až 1,26 miliardy korun). I tak aukce jasně překonala dosavadní rakouský rekord.

Přečíst článek
Nejdražším obrazem vydraženým v ČR je nově Kupkovo Početí za 126,5 milionů korun

Aukční rekord. Olejomalba od malíře Kupky se stala nejdražším obrazem v historii Česka

Olejomalba Františka Kupky nazvaná Conception/Danae (Početí) se v pražské aukci prodala za 115 milionů korun.

Přečíst článek
Toyen, Cirkus

Poptávka po dílech českých umělkyň na aukcích roste. Královnou zůstává Toyen

Zájem o výtvarná díla žen v sálových aukcích roste. Loni se prodala díla autorek za 44 milionů korun, meziročně byla suma o 65 procent vyšší. Před deseti lety to bylo za 9,1 milionu korun.

Přečíst článek
Ve věku 96 let dnes zemřela malířka Věra Nováková

Ve věku 96 let zemřela Věra Nováková, jedna z nejoriginálnějších českých malířek

Ve věku 96 let zemřela malířka Věra Nováková, informovala o tom její vnučka Justina Kletečková. Nováková patří k nejoriginálnějším českým malířkám 20. století. Vedle klasické malby se věnovala také sochařství a knižním ilustracím.

Přečíst článek
Jan Bejšovec

Jan Bejšovec: Doby, kdy jsem na aukcích soutěžil s Vladimírem Železným, jsou pryč

Ve dvaceti letech emigroval Jan Bejšovec do Švédska. A tam se mu podařilo nakoupit grafiky od věhlasných umělců typu Salvátora Dalího či Andyho Warhola. Tím vznikl základ sbírky, která je jeho celoživotní vášní. To ostatně pozná každý, kdo vstoupí do jeho bytu na Smíchově. Uvítá vás socha Jaroslava Róny, v hlavních pokojích pak jsou ve vrstvách desítky pláten především klasiků 20. století. Ale nejen jejich. „Rád si kupuji obrazy nevýznamných autorů, které považuji za významné. Třeba surrealistický obraz Mertlíka nebo Rambouska, od něhož mám expresivní malbu boxerů v ringu z 20. let 20. století. Také by si asi žádný ‚seriózní‘ sběratel nepověsil dílo Jaroslava Gruse, ale já tady mám jeho fantastické plátno z roku 1932,“ říká Jan Bejšovec, který část své sbírky a sbírky svého syna Johana představuje v galerii Magnus Art v sídle J&T Banky.

Přečíst článek

V severních Čechách vzniká unikátní kulturní platforma COZY STUDIO Liberec

Spojením několika projektů pod jednu střechu vzniká jedinečná umělecko-kulturní platforma, která si dává za cíl propojit interiérový design a umění s každodenním životem. Lukáš Šoltys a Jakub Šulc, kteří za projektem stojí, nápaditým propojením kreativního interiérového studia, showroomu a galerie současného výtvarného umění, vytváří zajímavé a inspirativní místo pro všechny zájemce o současný design, umění a kulturu obecně.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme