Reklama

Umění ve světě peněz

O které malíře, sochaře, literáty, zpěváky či muzikanty a která díla je největší zájem na aukcích a uměleckém trhu?

Svět umění propojený se světem financí a investic. O které malíře, sochaře, literáty, zpěváky či muzikanty a která díla je největší zájem na aukcích a uměleckém trhu? Warhol, Picasso, Kupka, Kubišta, Toyen, Filla, Sotheby´s, Christie´s, CryptoPunks. Kdo je nová hvězda na umělecké scéně a která díla kterých umělců neztrácejí hodnotu, ba naopak? Co přinese uměleckému světu fenomén nezaměnitelných tokenů neboli NFC? Umění a peníze, mocná kombinace.

Roh činžáku na severu Londýna zdobí nový Banksy. Přiznal se

Roh činžáku na severu Londýna zdobí nový Banksy. Přiznal se

Je to Banksy, nebo není? Tak spekulovali pár hodin obyvatelé londýnské čtvrti Finsbury Park u ohromné nástěnné malby stromu ve výšce několika pater. Poté se k malbě Banksy „přiznal“ na svém Instagramu. Stejně jako vždy Banksyho tvorba vyvolala velký rozruch, a to nejen u místních. K muralu se seběhla celá čtvrť. 

Přečíst článek

Levitující sochy z drátů. Kulturní centrum Artium zaplnily sochy Veroniky Psotkové

Přečíst článek
Profesor Milan Knížák

Milan Knížák: Lidé chtějí žít v okovech. A v nich si hrát na individualismus

Přečíst článek

AKTUALIZOVÁNO: Štyrského obraz Trauma zrození aukci v Paříži kupce nenašel

Surrealistický obraz českého malíře Jindřicha Štyrského Trauma zrození nenašel při středeční aukci v Paříži svého kupce. Aukční síň Sotheby´s odhadovala cenu díla na 3,5 až pět milionů eur. Zájemci však nabídli méně a dražba byla nakonec podle údajů na webových stránkách síně ukončena bez prodeje.

Přečíst článek

Florencie má nový turistický tahák. Tajnou skrýš Michelangela

Florencie po soše biblického Davida přichází s dalším turistickým lákadlem. A opět má jít o díla renesančního umělce Michelangela Buonarrotiho. Nově město na severu Itálie zpřístupní veřejnosti na první pohled obyčejný uhelný sklep. Až na to, že jeho zdi zdobí skici lidských postav, jejichž autorství je připisováno právě Michelangelovi.

Přečíst článek
Monetův obraz z jeho série „Lekníny“ by se mohl v aukci prodat za 65 milionů dolarů

Unikátní obraz od Moneta by se v aukci mohl prodat za 65 milionů dolarů

Obraz slavného francouzského malíře Clauda Moneta z jeho série nazvané „Lekníny“, v rámci které umělec vytvořil přibližně 250 olejomaleb, by se mohl v listopadu v rámci aukce prodat za 65 milionů dolarů, tedy zhruba 1,5 miliardy korun.

Přečíst článek
Obchody s uměním by se neuživil. Berlusconiho sbírka kýčů děsí jeho dědice

Obchody s uměním by se miliardář neuživil. Berlusconiho sbírka kýčů děsí jeho dědice

Obří sbírka umění zemřelého italského expremiéra Silvia Berlusconiho se dočkala výsměchu od jednoho z předních uměleckých kritiků na Apeninském poloostrově Vittoria Sgarbiho. Podle něj je většina ze zhruba 25 tisíc obrazů a soch špatné kvality a nemá prakticky žádnou hodnotu. „Uměním" posedlý Berlusconi nakupoval nejen na aukcích, ale také prostřednictvím nočního teleshoppingu.

Přečíst článek
Obraz Emila Filly Podnos s ovocem a mandolína

V Praze se prodaly obrazy za desítky milionů. Nejdražším se stal Podnos s ovocem a mandolína

Za zhruba 11,4 milionu korun včetně aukční přirážky byl v aukci v Praze prodán obraz Emila Filly Podnos s ovocem a mandolína, uvedl Jiří Rybář ze společnosti 1. Art Consulting, která aukci pořádala. Nejedná se o rekordní cenu za obraz od Filly, za jeho díla zájemci v posledních letech zaplatili i několik desítek milionů korun. Celkem se v pražském Topičově salonu prodala díla za 66,5 milionu včetně přirážky.

Přečíst článek
Instalace V E K T R O S K O P △ v kostele sv. Mikuláše

Praha se po roce ponořila do světla. Začal Signal Festival, hvězdní umělci letos osvítí i okraj města

V pořadí již jedenáctý ročník audiovizuálního festivalu Signal osvítil pražská zákoutí, kanceláře, kostely i průmyslové budovy. Letos navíc přibyla i unikátní expozice pro děti a rozšíření festivalu až na samý okraj hlavního města.

Přečíst článek
Veronika Souralová hostí další ze setkání Newstream Business Club českých a slovenských žen

Umění přináší do života krásu. A ženy ji pomáhají objevovat, říká fotografka Veronika Souralová, která hostí klubové setkání žen

Newstream Business Club českých a slovenských žen pořádá další setkání. Hostitelské role se nyní ujala fotografka a ředitelka soutěže Czech Press Photo Veronika Souralová. Členky klubu a další pozvané ženy provede galerií a podělí se o svůj příběh, který by pro mnohé ženy mohl být inspirací.

Přečíst článek
Milan Knížák na zahájení výstavy v DSC Gallery

Milan Knížák ukázal nová díla v DSC Gallery. Pořád na to má

Displeje mobilních telefonů zakomponované do figurálních maleb, provokativní nápisy, odkazy na superhrdiny. I to najdou návštěvníci DSC Gallery v nejnovější tvorbě nestora českého výtvarného umění Milana Knížáka. Galerie novinky ukazuje v kontextu celoživotní Knížákovy tvorby. Výsledkem je zajímavá zpráva o vývoji umělce, který je žijící legendou.

Přečíst článek
Zima na trhu NFT je tuhá a vytrvalá, ne však nekonečná, míní analytička

Zima na trhu NFT je tuhá a vytrvalá, ne však nekonečná, míní analytička

Trh s NFT nadále ochlazuje. Důvod? Přesycení trhu, v jehož důsledku postupně klesá hodnota děl, která se dříve dražila za miliony. A taky padělatelé, kteří odradili investory. Zima na trhu NFT je dlouhá a tuhá, ale rozhodně to nemusí znamenat konec jednoho fenoménu, míní hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Olívia Lacenová.

Přečíst článek
Digitální umění se představuje v Praze

Vidět hudbu, slyšet barvy. Světové digitální umění se představuje v Praze

Výprava do neprobádaného světa připomínající počítačovou hru, která se neustále vytváří, plně digitální tanečník nebo trojrozměrné skulptury, které vidíte jen pomocí fotoaparátu svého mobilního telefonu. To je část děl unikátní výstavy nazvané Synesthetic Immersion, která v sídle KKCG na Bořislavce představuje díla z digitální sbírky OxCollection. Výstava vyvrcholí v průběhu Signal Festivalu v polovině října.

Přečíst článek
Reklama

News box

Ekologičtí aktivisté  obvinění z trestného činu poškození cizí věci se nemohou hájit svým politickým nebo filozofickým přesvědčením. S odkazem na rozhodnutí odvolacího soudu 👨‍⚖️ v Londýně o tom informovala agentura Reuters, podle které se tím zvyšuje pravděpodobnost, že bude odsouzeno více protestujících.
Elon Musk obhajuje své užívání ketaminu tím, že je to pro investory přínosné. Droga mu pomáhá zvládat "negativní chemický stav" podobný depresi, řekl šéf Tesly v dnes zveřejněném rozhovoru 🎤 s bývalým moderátorem CNN Donem Lemonem. 
Ministři zahraničí členských států EU dosáhli politické shody na nových sankcích vůči Rusku v reakci na nedávnou smrt ✝ ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného. Informoval o tom šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Detaily ohledně těchto sankcí mají být dojednány na pracovní úrovni a budou zveřejněny později.
Ve věku 93 let zemřel někdejší astronaut 🚀 americké NASA Thomas Stafford, který byl zapojený do programů Apollo a Gemini. Čtyřikrát letěl do vesmíru, z toho jednou na oběžnou dráhu Měsíce, a v roce 1975, v době vrcholící studené války, se ve vesmíru na palubách kosmických lodí Sojuz a Apollo 🤝 setkal se sovětskými kosmonauty. 
Komerční banka první den vyplatila 582 věřitelům Sberbank CZ prostřednictvím poboček 3,114 miliardy korun. 🏦 Drtivá většina zvolila osobní žádosti na pobočce před on-line žádostí, kde je nárok na celkovou výplatu do maximálně 100 000 korun. Číst více
Řecké úřady vyzvaly české cestovní kanceláře (CK) k registraci do systému kompenzací pro klienty, kteří se kvůli požárům museli loni v červenci evakuovat z ostrova Rhodos 🌅. Nyní CK čekají na další postup. Poškození turisté podle řecké vlády dostanou poukázku na sedmidenní pobyt na Rhodu mimo hlavní sezonu. Program by se v Česku mohl týkat zhruba 9️⃣0️⃣0️⃣ lidí.
Čistý zisk pojišťovny Uniqa v Česku a na Slovensku loni dosáhl 1,22 miliardy korun. ↘ Ve srovnání s předchozím rokem, kdy činil 1,45 miliardy korun, klesl o zhruba 230 milionů. Na pojistném vybrala pojišťovna v obou zemích přes dvacet miliard korun, o sedm procent víc než před rokem. 
Běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská přijede 23. března do Prahy. Zúčastní se konference běloruské diaspory, otevření Kanceláře Běloruských demokratických sil v Praze nebo promítání dokumentu na festivalu Jeden svět.🤝 Sejde se také s politickými představiteli. 
Členské státy EU odsouhlasily zvýšení Evropského mírového nástroje (EPF) o pět miliard eur 💶(126 miliard korun), které budou určeny na vojenskou pomoc Ukrajině. Na vytvoření zvláštního fondu na pomoc Ukrajině v rámci EPF se dnes na jednání v Bruselu definitivně shodli unijní ministři zahraničí.
Kraj Vysočina podá žádost o vyplacení peněz ze zkrachovalé Sberbank příští pondělí. Zatím dostane 95 procent své pohledávky, která je i s úroky přes 2️⃣,5️⃣ miliardy korun. Očekává, že peníze bude mít od podání žádosti k dispozici do několika dnů, rozdělí je na účty u čtyř bank. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme