Reklama

Nejdráž se expatům žije v Hongkongu, New Yorku a Ženevě. Praha se do žebříčku nedostala

Hongkong
Stanislav Šulc / Newstream
Dušan Kütner

Hongkong je podle nové studie nejdražším městem na světě pro život lidí žijících mimo rodnou zemi neboli expatů, a to již druhý rok po sobě. New York a Ženeva obsadily druhé a třetí místo v žebříčku. První pětku uzavírají Londýn a Tokio. Nejlevněji pro expaty je život v turecké Ankaře, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Vyšší ceny a silnější měna za poslední rok udržely asijské město bojující nyní s covidem i opatřeními Pekingu na vrcholu žebříčku sestaveného agenturou ECA International, která svůj výzkum provedla letos v březnu. Rostoucí náklady na pronájem byly jedním z důvodů, proč se Londýn a New York umístily v první pětce, přičemž nájemné v těchto městech vzrostlo o 20, respektive 12 procent, uvedl Bloomberg.

Kilo rajčat za 267 korun

Šálek kávy za 5,21 dolaru (zhruba 121 korun), litr benzínu za 3,04 dolaru (asi 70,5 koruny) a kilo rajčat za 11,51 dolaru (267 korun) byly jen některé z cen, které vynesly Hongkong na vrchol seznamu. „Ačkoli byl Hongkong v minulém roce ovlivněn rostoucí globální inflací méně než jiné regionální a globální lokality, přesto zůstává nejdražší lokalitou na světě,“ cituje zpráva regionálního ředitele ECA International pro Asii Lee Quanea.

Hongkong

Pětadvacet let pod čínskou správou není důvodem k oslavám. A bude hůř, říká rodák z Hongkongu

„Hongkong býval skvělým finančním centrem, ale tento titul nyní putuje do Singapuru, protože Peking zpřísňuje všechny aspekty života v bývalé kolonii,“ řekl byznysovému serveru newstream.cz rodák z Hongkongu Iain Leighton. Nadcházející výročí 25 let čínské správy nevnímá, stejně jako tisíce dalších, jako důvod k oslavám. 

Přečíst článek

„Byla to síla hongkongského dolaru, který je navázán na americký dolar, v posledním roce, který Hongkongu umožnil udržet si pozici nejdražšího místa na světě, protože ostatní měny oslabily,” dodal. 

Co se týče dalších asijských velkoměst, Singapur zůstal na 13. místě navzdory výraznému nárůstu nájemného, ​​cen benzínu a energií. To bylo kompenzováno oslabením singapurského dolaru vůči ostatním regionálním měnám během druhé části sledovaného období, uvedl ECA. Japonská města Tokio a Jokohama v žebříčku klesla, protože japonský jen oslabil, zatímco čínská města se prodrala vzhůru – se Šanghají a Kantonem na osmé a deváté pozici – kvůli silnějším jüanu. Čína je v Top 20 zastoupena ještě Šen-čenem a Pekingem.

tankování, čerpací stanice

Lukáš Kovanda: Evropě hrozí „dieselový“ hladomor. Zdražování pohonných hmot jen tak nepoleví

Zdražování paliv na burze v Rotterdamu zrcadlí obavu obchodníků z dopadu chystaného embarga EU na ruskou ropu.

Přečíst článek

Ruská města zůstávají navzdory západním sankcím stabilní v hodnocení. Ceny v Moskvě stouply o 17 procent, ale město se celosvětově propado o jedno místo na 62. místo kvůli slabému rublu, uvádí se ve studii.

A zase ten benzín...

Z průzkumu také vyplývá, že ceny benzinu vzrostly ve všech sledovaných městech v průměru o 37 procent ve srovnání s předchozím rokem. To ovšem není nic například proti Bejrútu, jeho obyvatelé zaznamenali nárůst o 1128 procent. Nejlevnější pohonné hmoty měli lidé v Teheránu – litr benzínu stál pouhých 0,09 dolaru, tedy něco přes dvě koruny.

ECA International analyzuje náklady na spotřební zboží a služby ve více než 490 lokalitách po celém světě, přičemž jsou zohledněny i údaje o ubytování. Zároveň srovnává náklady na pronájem v oblastech obvykle obývaných zahraničními zaměstnanci ve více než 410 lokalitách po celém světě. Nejnovější zpráva hodnotí 207 měst ve 120 zemích, Praha mezi nimi není. Nejlevnějším městem na světě pro expaty je turecká Ankara, která meziročně klesla o pět míst na poslední, 207. místo.

20 nejdražších míst světa pro expaty v březnu 2021 (v závorce umístění o rok dříve):

1. Hongkong (1.) 11. San Francisco (15.)
2. New York (4.) 12. Šen-čen (12.)
3. Ženeva (3.) 13. Singapur (13.)
4. Londýn (5.) 14. Peking (16.)
5. Tokio (2.) 15. Jeruzalém (18.)
6. Tel Aviv (7.) 16. Bern (17.)
7. Curych (6.) 17. Jokohama (11.)
8. Šanghaj (9.) 18. Kodaň (14.)
9. Kanton (10.) 19. Oslo (19.)
10. Soul (8.) 20. Tchaj-pej (21.)

pramen: ECA International

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Singapur

Singapurské finanční experimenty. Země začne testovat digitální měnu centrální banky

Přečíst článek

Americký jih. Kolébka někdejší hypoteční krize je nyní inflačním epicentrem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme