Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Singapurské finanční experimenty. Země začne testovat digitální měnu centrální banky

Singapur
ČTK
 ČTK

Singapur plánuje v příštím roce v rámci pilotního programu vydat a používat velkoobchodní digitální měnu centrální banky (CBDC). Uvedl to podle zpravodajského serveru CNBC Ravi Menon, výkonný ředitel singapurského měnového úřadu (MAS), který zastává funkci centrální banky a finančního regulátora.

Reklama

Velkoobchodní CBDC je digitální měnou vydávanou centrální bankou, ale používají ji výhradně centrální banky, komerční banky nebo jiné finanční instituce k vypořádání mezibankovních transakcí velkých hodnot. Není určená jednotlivcům a podnikům ke každodenním transakcím.

„V příštím roce posuneme naše experimenty o krok dál,“ řekl Menon. „S potěšením oznamuji, že MAS bude pilotně vydávat velkoobchodní CBDC, aby okamžitě podpořila platby zdejších komerčních bank,“ dodal. Přesnější časový rámec však nezveřejnil.

Premiér Petr Fiala (ODS) a vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Tereza Zavadilová: Do důchodu později a s méně penězi? To se vládě zase povedlo

Vláda Petra Fialy má asi nejhorší marketéry na světě. Leda by cílem jejího konání v poslední době bylo získat v příštích parlamentních volbách co nejhorší možný výsledek. Nebo soutěží, kdo z ministrů umí lidi co nejvíce vystrašit? Zdravým rozumem se to totiž už jinak vysvětlit nedá. 

Přečíst článek

MAS od roku 2016 uskutečnil řadu experimentů týkajících CBDC s dalšími centrálními bankami a finančním průmyslem, aby prozkoumal využití velkoobchodních CBDC. V rámci pilotního projektu bude singapurská centrální banka ve spolupráci s místními bankami testovat využití velkoobchodní CBDC k usnadnění domácích plateb.

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Kristalina Georgievová tento týden vyzvala veřejný sektor, aby se nadále připravoval na zavedení CBDC a souvisejících platebních platforem.

Podle amerického institutu Atlantická rada (Atlantic Council) zkoumá zavedení CBDC 130 zemí, které představují 98 procent světového HDP. V pokročilé fázi zkoumání je 64 zemí, z toho 11 již nějakou formu CBDC zavedlo. Přípravnou fázi pro zavedení digitálního eura spustila tento měsíc také Evropská centrální banka.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kryptoměna bitcoin

Lukáš Kovanda: Bitcoin za 100 tisíc dolarů začíná vypadat dosažitelně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme