Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Singapurské finanční experimenty. Země začne testovat digitální měnu centrální banky

Singapur
ČTK
 ČTK

Singapur plánuje v příštím roce v rámci pilotního programu vydat a používat velkoobchodní digitální měnu centrální banky (CBDC). Uvedl to podle zpravodajského serveru CNBC Ravi Menon, výkonný ředitel singapurského měnového úřadu (MAS), který zastává funkci centrální banky a finančního regulátora.

Reklama

Velkoobchodní CBDC je digitální měnou vydávanou centrální bankou, ale používají ji výhradně centrální banky, komerční banky nebo jiné finanční instituce k vypořádání mezibankovních transakcí velkých hodnot. Není určená jednotlivcům a podnikům ke každodenním transakcím.

„V příštím roce posuneme naše experimenty o krok dál,“ řekl Menon. „S potěšením oznamuji, že MAS bude pilotně vydávat velkoobchodní CBDC, aby okamžitě podpořila platby zdejších komerčních bank,“ dodal. Přesnější časový rámec však nezveřejnil.

Premiér Petr Fiala (ODS) a vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Tereza Zavadilová: Do důchodu později a s méně penězi? To se vládě zase povedlo

Vláda Petra Fialy má asi nejhorší marketéry na světě. Leda by cílem jejího konání v poslední době bylo získat v příštích parlamentních volbách co nejhorší možný výsledek. Nebo soutěží, kdo z ministrů umí lidi co nejvíce vystrašit? Zdravým rozumem se to totiž už jinak vysvětlit nedá. 

Přečíst článek

MAS od roku 2016 uskutečnil řadu experimentů týkajících CBDC s dalšími centrálními bankami a finančním průmyslem, aby prozkoumal využití velkoobchodních CBDC. V rámci pilotního projektu bude singapurská centrální banka ve spolupráci s místními bankami testovat využití velkoobchodní CBDC k usnadnění domácích plateb.

Reklama

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Kristalina Georgievová tento týden vyzvala veřejný sektor, aby se nadále připravoval na zavedení CBDC a souvisejících platebních platforem.

Podle amerického institutu Atlantická rada (Atlantic Council) zkoumá zavedení CBDC 130 zemí, které představují 98 procent světového HDP. V pokročilé fázi zkoumání je 64 zemí, z toho 11 již nějakou formu CBDC zavedlo. Přípravnou fázi pro zavedení digitálního eura spustila tento měsíc také Evropská centrální banka.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Kryptoměna bitcoin

Lukáš Kovanda: Bitcoin za 100 tisíc dolarů začíná vypadat dosažitelně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme