Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

peníze - informace o tématu

Průměrná mzda loni ve 4. čtvrtletí stoupla na 46 013 korun, reálně opět klesla

Na trhu s dluhopisy hrají nejdůležitější roli informace

Korporátní dluhopisy jsou důležitým prvkem finančního trhu, který umožňuje společnostem získávat potřebné finanční prostředky k růstu a rozvoji. Přestože nabízejí své vlastní výhody dané hlavně pravidelností splatnosti výnosu, vnímání veřejnosti je ovlivněno spíše negativními příběhy. Za těmi přitom stojí marginální počet emitentů a jejich nedostatečná transparentnost.

Přečíst článek

Strach z levicové vlády. Část Francouzů začala převádět své peníze do ciziny

Přečíst článek
V nemocnicích se pracuje bez volných dní

Pracovat o státních svátcích? Ano, ale za příplatky či bonusy

Svátky 5. a 6. července pro většinu lidí znamenají prodloužený víkend, někteří si během něj stihnou i zaletět na krátký zahraniční pobyt. Zaměstnavatelé nicméně ve vybraných profesích svým podřízeným mohou nařídit práci i v den státního svátku. Za to jim musí poskytnout náhradní volno v jiný den, případně příplatek.

Přečíst článek

Světová ekonomika v příštích letech poroste, uškodit jí může válka

Celosvětový růst ekonomiky pro období let 2024 až 2025 bude činit asi 2,8 procenta, tedy o 0,1 bodu více než v roce 2023. Vyplývá to z analýzy společnosti Allianz Trade. Rozhodujícími faktory pro pomalý růst HDP jsou podle ní válečné konflikty a nejistota spojená s volbami, které se konají v důležitých státech světa.

Přečíst článek
Japonský akciový index Nikkei 225

Jak utržený ze řetězu. Japonský akciový index překonal svůj historický rekord

Japonský akciový index Nikkei 225 uzavřel obchodování na rekordu 40,913,65 bodu, když si připsal 0,8 procenta. Následuje tak americké indexy S&P 500 a Nasdaq, jež ve středu rovněž uzavřely na maximech. Dosavadního rekordního závěru Nikkei dosáhl letos v březnu.

Přečíst článek
Předseda vlády Petr Fiala (ODS) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Lukáš Kovanda: Veřejný dluh narůstá za Fialovy vlády zhruba stejně rychle jako za covidu

Veřejné zadlužení České republiky činilo koncem letošního března 3 332,3 miliardy korun. Nominálně se jedná o historicky vůbec nejvyšší úroveň zadlužení Česka. Na konci roku 2021 přitom činilo 2 566,7 miliardy korun. Zhruba v tom čase se vlády ujímal kabinet Petra Fialy, jehož klíčovým slibem bylo snížení zadlužení Česka, nebo alespoň snížení tempa zadlužování. Jak se tento závazek podařilo naplnit?

Přečíst článek
Inflace v eurozóně v červnu podle odhadu Eurostatu klesla na 2,5 procenta

Inflace v eurozóně klesla na 2,5 procenta, nejvyšší je v Belgii

Míra inflace v eurozóně v červnu zpomalila na 2,5 procenta z květnových 2,6 procenta, uvedl ve svém rychlém odhadu Eurostat. Údaje za celou Evropskou unii tento odhad neobsahuje, nejsou v něm tedy ani data za Českou republiku.

Přečíst článek
Guvernér České národní banky Aleš Michl

Dalibor Martínek: Poslední výstřel Aleše Michla. Na další pokles sazeb zapomeňme

Celkem překvapivě snížila ČNB pod vedením Aleše Michla základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na číslo 4,75. Analytici komerčních bank se spíš shodovali, že radní národní banky sníží úroky o čtvrt procentního bodu na kulatých pět procent. Jako obvykle, bankovní analytici se netrefili. 

Přečíst článek
Banky snižují úročení spořicích účtů, nejvyšší je již pod šest procenty

Spořicí účty v Česku: Banky snižují jejich úročení. Kde je nevyšší sazba?

Řada bank v posledních týdnech opět snížila základní sazby spořicích produktů či upravila podmínky pro jejich poskytnutí. Nejvyšší sazba na spořicím účtu tak klesla již pod šest procent. Důvodem je snižování sazeb České národní banky, uvádí analýza společnosti Portu. Česká národní banka rozhoduje o snížení sazeb, které činí 5,25 procenta.

Přečíst článek
Optimismus na Slovensku. Celková ekonomická nálada dosáhla dvouletého maxima

Optimismus na Slovensku. Celková ekonomická nálada dosáhla dvouletého maxima

Celková ekonomická nálada podnikatelů a spotřebitelů na Slovensku se v červnu zlepšila a byla na svém maximu za poslední dva roky, uvedl slovenský statistický úřad. Pesimističtější byli pouze spotřebitelé a podnikatelé ve stavebnictví.

Přečíst článek
Britská rocková kapela Queen

Sony Music koupí katalog kapely Queen. Zaplatí miliardu liber

Autorská práva na hudební katalog britské rockové kapely Queen a další související práva by měla koupit americká nahrávací společnost Sony Music za miliardu liber (zhruba 29,5 miliardy korun). Informoval o tom tento týden magazín Variety s odvoláním na dva nejmenované zdroje, podle nichž se už na akvizici pracuje.

Přečíst článek
Radomír Lapčík

Lapčíkova SAB Financial Group kupuje kontrolní podíl v Trinity Bank

Společnost SAB Financial Group podnikatele Radomíra Lapčíka kupuje kontrolní podíl v Trinity Bank. Dosud měl Lapčík podle údajů z Evidence skutečných majitelů v bance podíl 29 procent. Transakci posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který o tom informoval na svých internetových stránkách.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme