Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

pohonné hmoty - informace o tématu

Vývod ropovodu Družba v rafinérii Slovnaft

Do Česka teče stále více ropy z Ruska

Podíl ropy z ruského ropovodu Družba loni na celkovém dovozu do Česka činil 58 procent, meziročně je to nárůst asi o dva procentní body. Zbylá část byla tvořena dodávkami z německého ropovodu IKL, který navazuje na italský ropovod TAL.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Benzin je v Česku nejlevnější za dva roky. A to i díky Ficově vládě

Přečíst článek
Čepro kupuje konkurenční síť čerpacích stanic Robin Oil, obchod posuzuje ÚOHS

Čepro posílí. Od podnikatele Zoubka kupuje konkurenční síť Robin Oil

Státní společnost Čepro, která provozuje síť čerpacích stanic EuroOil, kupuje konkurenční síť Robin Oil. Spojení firem posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který o tom informoval na svých internetových stránkách. Čepro akvizici zatím nechce komentovat.

Přečíst článek
Polská obchod s potravinami Biedronka

Fiala už pro levné pivo do Polska nemusí. Překazí mu to posilující zlotý

Plánujete vyrážet do Polska na nákupy i v příštím roce? Rozměňte si koruny za zloté už teď, protože česká měna bude vůči polské v nadcházející době obzvláště výrazně slábnout, říká největší švýcarská banka UBS.

Přečíst článek
Zlevňování benzínu v Česku se po pár týdnech bezdůvodně zastavilo

Lukáš Kovanda: Zlevňování benzínu v Česku se po pár týdnech bezdůvodně zastavilo

Průměrná cena benzínu v ČR po předchozích pěti týdnech poklesu se přestala v uplynulých sedmi dnech snižovat. Benzín se tak jako o týden dříve včera prodával průměrně celorepublikově za 38,85 koruny za litr. Nafta pak zlevnila o deset haléřů na litr, na 39,31 koruny za litr, píše ve svém komentáři hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Britské ropné firmě BP kvůli nižším cenám energií klesl zisk o 63 procent

Ropnému gigantu BP klesl zisk o 63 procent, firma prodloužila možnost zpětného odkupu akcií

Britské ropné společnosti BP ve třetím čtvrtletí kvůli výraznému snížení tržních cen energií klesl čistý zisk na tři miliardy dolarů (69,2 miliardy korun) z 8,15 miliardy dolarů ve stejném období loni. Společnost uvedla, že prodloužila program odkupu svých akcií v hodnotě 1,5 miliardy dolarů. Výsledky zaostaly za odhady analytiků.

Přečíst článek
Pohonné hmoty v Česku dále zdražují

Lukáš Kovanda: Odkládání pozemní invaze Izraele do Gazy zlevňuje pohonné hmoty v Česku

Průměrná cena benzinu v Česku klesá hlouběji pod úroveň 40 korun za litr, tempo jeho zlevňování přitom zrychluje. Za poslední týden zlevnil natural o 51 haléřů na 39,06 koruny. O 33 haléřů na litru zlevnila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 39,55 koruny. Vyplývá to to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje. Po předchozím několikaměsíčním zdražování klesají průměrné ceny pohonných hmot čtvrtý týden v řadě, píše ve svém komentáři hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Pohonné hmoty v Česku dále zdražují

Až 45 korun za litr. Situace na Blízkém východě může vyhnat ceny pohonných hmot v Česku

Průměrná cena benzinu v Česku klesá hlouběji pod úroveň 40 korun za litr, tempo jeho zlevňování ale zpomaluje. Za poslední týden zlevnil natural o 33 haléřů na 39,57 koruny. O 29 haléřů na litru zlevnila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 39,88 koruny. Cena nafty se po necelém měsíci dostala v uplynulém týdnu pod hodnotu 40 korun za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje. Po předchozím několikaměsíčním zdražování klesají průměrné ceny pohonných hmot třetí týden v řadě.

Přečíst článek
Češi v polském pohraničí by se měli předzásobit pohonnými hmotami

Lukáš Kovanda: V Polsku hrozí skokové zdražení pohonných hmot. Češi v pohraničí by se měli předzásobit

Pohonné hmoty v Polsku jsou stále dramaticky levnější než ty v Česku. Rozdíl činí v případě benzínu průměrně 7,70 koruny za litr, v případě nafty dokonce 7,80 koruny za litr. Vyplývá to z dat, která včera zveřejnila Evropská komise. Jedná se o průměry, resp. rozdíly průměrů, vždy za celou zemi; například v pohraničí se ceny od těch průměrných mohou i poměrně výrazně lišit.

Přečíst článek
rakety systému Železný dóm letí sestřelit útočné rakety hnutí Hamás

Lukáš Kovanda: Útok Hamásu může zvýšit cenu pohonných hmot i v Česku, pomůže též Rusku

Bezpříkladný útok Hamásu na Izrael může výrazně zvýšit cenu pohonných hmot i v ČR. Zejména v okamžiku, kdy Izrael identifikuje Írán jako faktického strůjce útoku. V takovém případě by Izrael mohl zahájit útok právě na Írán, a to patrně s podporou USA. Americký ministr zahraničí Blinken již déle nevylučuje vojenský útok na Írán, jenž má Teheránu zabránit ve vývoji jaderné zbraně. Nyní by se tedy nabízela možnost.

Přečíst článek
Rusko ruší zákaz vývozu nafty, ta by mohla zlevnit i v Česku. Rubl se však i přes konec embarga dál propadá

Rusko ruší zákaz vývozu nafty, ta by mohla zlevnit i v Česku. Rubl se však dál propadá

Rusko ukončuje svůj zákaz vývozu motorové nafty. Vláda to oznámila na sociální síti Telegram. Zákaz platil zhruba dva týdny. Pro Rusko nebyl ekonomicky udržitelný.  Rusko si doplnilo zásoby, vyčerpané sezónou sklizní a válkou na Ukrajině, a další pokračování zákazu by se mu tak vymstilo. Nemělo by totiž kde palivo skladovat a rafinerie v zemi by omezovaly činnost, což by se nakonec dost prodražilo, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Tankování do kanystrů

Lukáš Kovanda: Benzin i nafta zlevňují. Ale jen dočasně

Pohonné hmoty v Česku po dlouhé době zlevňují. Prudký pád cen ropy stahuje dolů i ruský rubl, který včera opět oslabil a prodával se za „potupný“ méně než jeden americký cent.

Přečíst článek
Reklama

News box

Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou letu a zkušební odpal nové protiletadlové střely. Informovala o tom severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Hrubý domácí produkt Ruska by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta. Předpověděl to podle agentury Reuters ruský ministr financí Anton Siluanov. "Veřejný dluh zůstává na udržitelně nízké úrovni kolem 15 procent HDP, rozpočtový deficit činí zhruba jedno procento HDP a očekává se, že tempo hospodářského růstu bude na stejné úrovni jako v roce 2023, což je 3,6 procenta," uvedl Siluanov.

Reklama
Reklama
Doporučujeme