Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hongkong - informace o tématu

Hongkong nevzkvétá, vzdělaní obyvatelé odcházejí

Hongkong nevzkvétá. Atmosférou připomíná předlistopadové poměry v Československu

Kdysi královský klenot britského impéria skomírá. Hongkongské akcie se obchodují na úrovních roku 1997. Vzdělaní obyvatelé odházejí a nahrazují je Číňané z pevniny, kteří nesdílejí stejné hodnoty.

Přečíst článek

Nekonečný příběh Evergrande. Obchodování s akciemi zadluženého developera je pozastaveno

Přečíst článek
Odvrácená strana Číny. Je nejnebezpečnějším státem pro své občany na světě, říká Human Rights. Na snímku prezident Si Ťin-pching.

Odvrácená strana Číny. Je nejnebezpečnějším státem pro své občany na světě, říká Human Rights

Přečíst článek
Singapur poprvé ovládl žebříček nejdražších měst ve světě sestavovaný společností  Julius Baer.

Bez peněz do Singapuru nelez. Poprvé ovládl žebříček nejdražších měst ve světě pro milionáře

Singapur se poprvé vyšplhal na vrchol žebříčku nejdražšího města na světě pro život dolarových milionářů. Žebříček na základě průzkumu sestavila společnost Julius Baer Group a mimo jiné z něj vyplývá, že asijská a americká města jsou stále dražší, zatímco evropské metropole se v pořadí posunují níže a níže, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Nejdražším městem pro expaty se stal New York. Skokanem roku je Istanbul

Nejdražším městem pro expaty se stal New York. Skokanem roku je Istanbul

Rapidní růst nájemného a inflace jsou důvodem, proč se letos New York ocitl v čele žebříčku životních nákladů ECA International pro rok 2023. Tradiční vítěz Hongkong je letos druhý. Skokanem roku je Istanbul, jenž doplatil na svéráznou hospodářskou politiku prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Singapur

Přesun talentů z Hongkongu do Singapuru je znát. Nikde jinde v Asii lidé nebydlí dráž

Soukromé domy v Singapuru jsou teď nejdražší v asijsko-pacifickém regionu. Měsíční nájemné v tomto městském státě v jihovýchodní Asii činí téměř 2600 dolarů (asi 58 tisíc korun), a v žebříčku dostupnosti bydlení v regionu se tak Singapur dostal před Hongkong. S odkazem na index Centra pro bydlení v asijsko-pacifickém regionu společnosti Urban Land Institute (ULI) o tom píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Policie zatkla muže za držení dětských knížek připomínajících vztah Hongkongu a Číny

Policie zatkla muže v Hongkongu za držení dětských knížek připomínajících vztah Hongkongu a Číny

Policie v Hongkongu zatkla dva muže za to, že u sebe měli obrázkové knihy, které úřady považují za "rozvratné". Na svých internetových stránkách o tom informuje britská BBC, podle které jde pravděpodobně o první případ zatýkání za pouhé vlastnictví těchto knížek. Jejich vydavatelé loni skončili ve vězení. V knihách jsou příběhy o tom, jak se ovce snaží vlkům zabránit v tom, aby se dostali do jejich vesnice. Úřady je vykládají tak, že ovcemi jsou myšleni obyvatelé Hongkongu a vlky čínská vláda.

Přečíst článek
Tanečníci vystupují na zahajovací akci hongkongské turistické kampaně Hello Hong Kong.

Hongkong rozjíždí záchranný plán. Rozdá půl milionu letenek

Nová hongkongská propagační kampaň nazvaná Hello Hong Kong , která se právě rozjíždí, má nastartovat návrat turistů. V rámci kampaně bude během příštích šesti měsíců rozdáno půl milionu letenek zadarmo, píše CNBC.

Přečíst článek
Cíl Xiaomi předstihnout Apple má trhliny. Výrobce mobilů propustí tisíce lidí

Cíl Xiaomi předstihnout Apple má trhliny. Výrobce mobilů propustí tisíce lidí

Čínský výrobce smartphonů Xiaomi propustí téměř deset procent zaměstnanců. Firma tak upřesnila informace hongkongského listu South China Morning Post (SCMP), který s odkazem na anonymní zdroje původně napsal, že propuštěno může být až 15 procent zaměstnanců. Informuje o tom dnes agentura Reuters.

Přečíst článek
Tokyo, ilustrační foto

Asie nezvládá nápor turistů. Přestože jich dojel jen zlomek toho, co před pandemií

Až na Čínu je turistům již otevřena celá Asie, ale návrat na předpandemické úrovně potrvá některým zemím i několik let. Například Japonsku. Přestože do země vycházejícího slunce dorazil zatím jen zlomek předcovidového počtu turistů, tamní sektor cestovního ruchu kolabuje, například v pohostinství zoufale chybí pracovníci.

Přečíst článek
Si Ťin-pching

Lukáš Kovanda: Čínské burzy se zatřásly. Nový Mao jde tvrdě proti tech miliardářům

Akciové tituly pevninské Číny obchodované na hongkongské burze se v pondělí propadly o 7,3 procenta. Jedná se o nejhlubší propad příslušného ukazatele – Hang Seng China Enterprise Index – od světové finanční krize roku 2008. Prudce rovněž oslabil hlavní ukazatel hongkongských akciových titulů – Hang Seng –, jenž ztratil 6,4 procenta. Slábnou také čínské akcie obchodované jinde ve světě, třeba v USA.

Přečíst článek
Hong Kong Stock Exchange

Investoři prchají z Hongkongu. Paniku na burzách vyvolali čínští komunisté

Akcie v Hongkongu po sjezdu čínských komunistů zahájily nový týden prudkým poklesem. Hlavní index Hang Seng před koncem obchodování odepisoval zhruba sedm procent. Ztráty ale mají také akcie v pevninské Číně. Trh výprodejem reaguje na předpoklady, že dosavadní prezident Si Ťin-pching a jeho nový tým budou v nadcházejícím funkčním období preferovat ideologii na úkor ekonomiky.

Přečíst článek
Burza, ilustrační foto

Investoři už Hongkong odepsali. Akcie tam od začátku roku spadly o třetinu

Hlavní akciový index v Hongkongu je nejníže od finanční krize v roce 2009. Vytrvale klesá už téměř dva roky a za jeho nejnovější potíže může podle analytiků postoj nového správce Hongkongu. Ten podle nich ve své středeční řeči nenastínil žádný konkrétní plán, jak zastavit sílící vliv jiných finančních center v Asii, zejména pak Singapuru.

Přečíst článek
Reklama

News box

Pražské Letiště Václava Havla od 4. května obnoví ✈️ přímé spojení s gruzínským hlavním městem Tbilisi. Linku bude obsluhovat letecká společnost Georgian Wings letadlem Boeing 737-300 s kapacitou pro 148 cestujících. Cestující budou moct z Prahy do Tbilisi létat dvakrát týdně, vždy v úterý a v sobotu. 
Projekt Daňová Kobra zaměřený na boj s daňovými úniky zabránil za deset let existence ztrátám na daních za 1️⃣6️⃣ miliard korun. V loňském roce to byla jedna miliarda korun, řekl generální ředitel Celní správy Marek Šimandl. Na Daňové Kobře se podílejí Finanční správa, Celní správa a policie, základem projektu je výměna informací a sdílení kapacit, což pomáhá odhalovat případy daňových úniků.
Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana, který je po operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy už dva týdny v nemocnici, se nadále 👍 zlepšuje. Rehabilituje s pomocí chodítka, zdravotníci mu každý druhý den převazují rány. Na odhad termínu propuštění je stále brzy, uvedla dnes pražská Fakultní nemocnice v Motole v zaslaném prohlášení.
Šéf ruské civilní rozvědky SVR Sergej Naryškin tento týden navštívil Severní Koreu, kde jednal o prohloubení 🤝 spolupráce mezi Moskvou a Pchjongjangem a bezpečnosti v regionu. Podle agentury Reuters o tom dnes informovala SVR.
Izraelská armáda dnes uvedla, že při pokračujícím zásahu v nemocnici Šífa v Gaze zabila více než 2️⃣0️⃣0️⃣​​​​​​​ ozbrojenců z palestinského radikálního hnutí Hamás. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel (ToI).
Česká ekonomika v loňském roce 📉 klesla o 0,2 procenta, zpřesnil Český statistický úřad (ČSÚ) svůj dřívější odhad, podle kterého se hrubý domácí produkt (HDP) loni snížil o 0,4 procenta. Lepší než v odhadu z počátku března jsou také údaje za loňské čtvrté čtvrtletí. Česká ekonomika se v něm meziročně zvýšila o 0,2 procenta a mezičtvrtletně stoupla o 0,4 procenta. 
Čínská 💊 farmaceutická firma WuXi AppTec sdílela bez souhlasu svého amerického klienta jeho duševní vlastnictví s Pekingem. Podle zjištění agentury Reuters to v únoru sdělili představitelé amerických zpravodajských služeb senátorům pracujícím na zákoně o bezpečnosti v oblasti biotechnologií. Čínská firma to odmítla.
Za „naprostý nesmysl“ prezident 👴 Vladimir Putin označil tvrzení, že Rusko může zaútočit na Polsko, pobaltské státy nebo Česko. Prohlásil to ve středu při setkání s ruskými vojenskými piloty, o kterém v noci na dnešek informoval Kreml.
Kolumbijská vláda nařídila vyhoštění diplomatů z 🏛️ argentinské ambasády v Bogotě v reakci na „pomlouvačné“ výroky argentinského prezidenta Javiera Mileie na adresu kolumbijského protějška Gustava Petra. Podle agentury Reuters to ve středu uvedlo kolumbijské ministerstvo zahraničí.
Nasazení západních bojových letounů F-16 na ukrajinské straně  nezmění situaci na bojišti. Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin během středečního projevu k vojenským pilotům. Tyto letouny však jsou schopny nést jaderné zbraně, čemuž Rusko přizpůsobí svou strategii, řekl Putin podle agentury Reuters.
Reklama
Reklama
Doporučujeme