Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Evropě hrozí „dieselový“ hladomor. Zdražování pohonných hmot jen tak nepoleví

tankování, čerpací stanice
ČTK
Lukáš Kovanda

Zdražování paliv na burze v Rotterdamu zrcadlí obavu obchodníků z dopadu chystaného embarga EU na ruskou ropu.

Reklama

Pohonné hmoty třetí týden po sobě zdražily o desítky haléřů, tempo bylo ještě rychlejší než v předchozím týdnu. Cena benzinu od minulé středy stoupla v průměru o 1,03 koruny na 44,25 koruny za litr. Za naftu dají řidiči o 87 haléřů více než před týdnem, nyní stojí průměrných 46,44 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Na rekordní maxima vystoupaly ceny benzinu i nafty kolem 10. března v důsledku ruského vpádu na Ukrajinu, benzin stál v průměru víc než 47 korun za litr, průměrná cena litru dieselu přesáhla 49,50 koruny. Nyní jsou pohonné hmoty nejdražší za celé období posledního více než měsíce.

Rafinérie Kralupy nad Vltavou

Lukáš Kovanda: Česko si vyboxuje výjimku z embarga na ruskou ropu. Je to ekonomická nutnost

Evropská komise navrhuje kompletní odstřižení EU od ruské ropy už během šesti měsíců. Do konce letošního roku by se pak členské země zcela odstřihly také od dovozu ruských ropných produktů, jako je nafta. Výjimku mají mít Slovensko a Maďarsko, jimž Brusel vyhradí čas na odstřižení do konce roku 2024, nikoli tedy jen do konce roku 2023, jak zněl návrh původní. Dnes o tom informuje agentura Bloomberg. Delší lhůtu si nakonec podle téže agentury vyboxuje také Česko, čas bude mít do června 2024. Je to nutnost, alespoň ekonomicky.

Přečíst článek

Ceny pohonných hmot citelně porostou i v příštích sedmi dnech, a to v rozsahu nižších desítek haléřů na litr. Důvodem je stále poměrně vysoká cena velkoobchodně prodávaných paliv na burze v Rotterdamu. Například cena nafty se tam včera vyšplhala v přepočtu až na více než 26 600 korun za tunu, plyne z dat Bloombergu.

Zdražování paliv na burze v Rotterdamu zrcadlí obavu obchodníků z dopadu chystaného embarga EU na ruskou ropu. EU také zvažuje, že znemožní pojišťování tankerů převážejících ruskou ropu. Evropě tak hrozí nejen nedostatek ropy, ale také paliv. Například takřka polovina dováženého dieselového paliva pochází z Ruska.

Nelze tedy vyloučit evropský „dieselový hladomor“. Obava z něj je klíčovým zdrojem poměrně vysokých cen velkoobchodně prodávaných paliv na burze v Rotterdamu. V příštím týdnu napjatá atmosféra v Rotterdamu nepoleví, takže benzín v ČR zdraží průměrně o zhruba čtyřicet haléřů na litr a dostane se k úrovni 44,65 koruny za litr, zatímco nafta zdraží o třicet haléřů na přibližně 46,75 koruny za litr.

>>>>>> Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde <<<<<<

Ruská ekonomika letos klesne kvůli invazi na Ukrajinu nejvíce za 30 let, přiznává interní analýza Kremlu

Ruská ekonomika letos klesne nejvíce za 30 let, přiznává interní analýza Kremlu

Rusko čelí nejhlubšímu hospodářskému poklesu za téměř tři desetiletí, protože tlak ze strany sankcí uvalených USA a jejich spojenci narůstá. Uvádí to interní prognóza ruského ministerstva financí s tím, že HDP Ruska se letos sníží až o 12 procent, což je výrazně více než dubnový odhad ruské centrální banky, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na své zdroje.

Přečíst článek

Reklama

Související

Elektromobil, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Benzín u Čechů vítězí, auta na elektřinu jsou pořád propadák

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme