Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Americký jih. Kolébka někdejší hypoteční krize je nyní inflačním epicentrem

Americký jih. Kolébka někdejší hypoteční krize je nyní inflačním epicentrem
iStock
Zdeněk Pečený

Na americkém jihu to opět vře. Tentokrát nejsou důvodem rasové nepokoje ani kolabující nemovitostní trh, ale inflace. Ta se v jižních státech pohybuje výrazně nad průměrem zemí USA. Důvodů je hned několik, třeba i horší veřejná dopravní infrastruktura.

Reklama

Města takzvaného „jižního pásu“, tedy od Floridy až po Arizonu, zažila během koronavirové pandemie největší příliv nových obyvatel hledajících teplejší podnebí pro karanténní život. Nyní tato města zažívají nejhorší inflaci v zemi. Shodou okolností jde o místa, která před čtrnácti lety odstartovala největší nemovitostní krizi v historii Spojených států.

Průměrná srpnová inflace v USA dosáhla 8,3 procenta. Ceny řady položek jsou nejvyšší v historii. V jižní části Spojených států se ale blíží k deseti procentům. V červenci inflace v takzvané oblasti jihu, jak ji definuje Americký statistický úřad (BLS), dosáhla 9,4 procenta. Naopak v oblasti Severovýchodu, kam patří oblast New Yorku, Bostonu či Filadelfie byla z celých Spojených států nejnižší – 7,3 procenta.

Migrace nakopla inflaci

Důvody regionálních rozdílů lze částečně vysledovat k nákladům na benzín a elektřinu, které od počátku roku prudce vzrostly. Protože většina měst amerického jihu je závislá na autech a klimatizaci, tyto náklady tvoří větší část spotřebitelských výdajů v tomto regionu.

Brotánie, Tower bridge

Centrální banky způsobí recesi, míní ekonomové. Je to cíl, ne chyba

Hned několik významných centrálních bank v tomto týdnu zvýší úrokové sazby. Opět. A nejspíš znovu prudce. Aktuální zvyšování sazeb přitom snižuje růst jednotlivých ekonomik a podle řady ekonomů se tak již nelze vyhnout recesi. To však není chyba, ale vlastnost, míní centrální bankéři. Snaží se totiž z finančního světa odsát část peněz, které způsobují aktuální inflaci. 

Přečíst článek

A stejně jako v roce 2008 hraje zásadní roli bydlení – tentokrát prostřednictvím trhu s nájemním bydlením, který je hlavním přispěvatelem k celkové inflaci. Částečně za to může právě příliv nových obyvatel v posledních letech, který tlačí ceny vzhůru rychleji, než je celostátní průměr.

Ve Phoenixu, hlavním městě Arizony, vzrostly meziročně nájmy o 21 procent. V Miami nájemní bydlení podražilo asi o 14 procent. Pro obyvatele měst v celé zemi se nájemné zvýšilo jen o 6,3 procenta.

Na základě údajů o spotřebitelských cenách srovnal web o osobních financích WalletHub 23 největších metropolitních oblastí Spojených států. Všechny metropolitní oblasti v první pětce – Phoenix, Atlanta, Tampa, Miami, Dallas – se nacházejí v jižní oblasti Spojených států.

Na posledním místě je Anchorage na Aljašce, následuje oblast San Francisco a New York. Již před pandemií měla tato města vysoké životní náklady, což by mohlo vysvětlovat menší růst cen oproti zbytku země.

New York

Pět z nejbohatších měst na světě je v USA. V žebříčku stoupají Austin či Dubaj

Nejvyšší počet dolarových milionářů, stomilionářů a miliardářů na světě žije v New Yorku. V žebříčku sestaveném poradenskou společností Henley & Partners je hned polovina z první desítky měst, do nichž se stahují ti nejbohatší, v USA, dva zástupce má Čína, po jednom Japonsko, Velká Británie a Singapur. Oproti předchozímu žebříčku je patrný výrazný vzestup amerického Austinu a Houstonu, což souvisí s přesunem Bit Tech firem z Kalifornie, a také Rijádu či Dubaje, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Ceny nemovitostí rostly o desítky procent

Mnohá z měst s nejvyšší inflací byla migračními hotspoty během pandemie, kdy lidé utíkali ze severovýchodu Spojených států a částí Kalifornie za levnějšími nemovitostmi jinde v zemi, především tam, kde není velká zima.

Například Florida a Arizona zaznamenaly v roce 2021 jedny z největších populačních přírůstků a díky domácí migraci jim přibylo asi 221, respektive 93 tisíc obyvatel. Phoenix a Tampa, které jsou na špičce inflačního žebříčku, přivítaly nejvíce nově příchozích.

„Vzhledem k tomu, že se lidé v podstatě nahrnuli do těchto oblastí na jihu, výšilo to poptávku po bydlení a nabídka nestačila držet krok,“ řekl Newstreamu Carlos Bravo, realitní makléř ze společnosti Corcoran.

Velký příliv nových obyvatel z nejdražších míst Spojených států, jako jsou New York či části Kalifornie, do levnějších míst na jihu již vytlačil ceny natolik, že tato města nejsou tak cenově dostupná jako byla ještě na začátku covidové pandemie.

I když se nyní realitní trh poněkud ochladil kvůli rostoucím sazbám hypoték, všechny oblasti ze špičky žebříčku od společnosti WalletHub zaznamenaly v posledním roce růst cen nemovitostí o 15 až 30 procent, vyplývá to z údajů online makléřské společnosti Redfin.

Joe Biden, americký prezident

Pandemie covidu skončila, řekl Biden a nahrál tím na smeč republikánům

Spontánní poznámka amerického prezidenta Joea Bidena, že Spojené státy vyhrály boj s pandemií covidu, zkomplikovala zatím stále neúspěšnou snahu získat od Kongresu souhlas s financováním dalších vakcín.

Přečíst článek

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Peníze, ilustrační foto

Jen padá, dolar roste, koruna na steroidech. Co se to s těmi měnami děje?

Svět se mění, očekává se hluboká recese a centrální banky otáčejí své měnové politiky. V důsledku toho se světové měny dostávají na horskou dráhu, kde již dlouhé roky nebyly. K čemu to povede?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Týden tradera: Vyšší inflace v USA, ropné tlaky a pozitivní výhled českého HDP

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme