Reklama

Podcast: Města se zahušťují všude na světě, v Praze to ale vázne, říká Streblov z Penty

 nst
nst

Jak bude vypadat realitní trh za pět let? Začnou Češi upřednostňovat nájemní bydlení? A stane se dřevo materiálem číslo jedna? Nejenom o tom, ale třeba také o plánech přemostění kolejiště Hlavního nádraží, hovořil Pavel Streblov v dalším díle podcastu Realitní Club.

Reklama

„Na trhu komerčních realit bude jednoznačně vidět jeden trend, a to úprk za kvalitou. A co se týká bydlení, opět budou hrát prim velká města, která měli lidé za covidu tendenci opouštět,“ říká šéf komerční výstavby v Penta Real Estate Pavel Streblov.

Města se zahušťují všude na světě, v Praze to dosud trochu vázlo. „Například by se dal vytěžit prostor, který by vznikl přemostěním kolejiště Hlavního nádraží,“ dodává Streblov s tím, že i to společnost Penta do budoucna zvažuje.

Praha, bydlení (ilustrační foto)

Přes 100 tisíc zaměstnanců v Praze by mohlo mít nájemní byt, ukazuje analýza

V Praze žije asi 105 500 příslušníků profesí, na které se město vedle sociálně slabých přednostně zaměřuje v bytové politice a nabízí jim nájemní byty. Vyplývá to z analýzy, kterou si nechala zpracovat městská Pražská developerská společnost (PDS). Mezi preferované profese patří pracovníci ve školství, zdravotnictví a sociálních službách či hasiči, policisté a strážníci. V Praze je hlášeno asi 1,28 milionu obyvatel, ve skutečnosti jich v metropoli žije asi o 300 tisíc více.

Přečíst článek

Železnice historicky do měst přinášely rozvoj. V případě dopravy to samozřejmě stále platí, nicméně okolí nádraží jsou aktuálně spíš jizvou na tváři měst. I proto se v evropských měst koleje často „schovávají” pod zem. Právě zmiňované řešení - zastřešení kolejiště - by centru Prahy mohlo přinést tisíce metrů čtverečních plochy pro výstavbu, ať kanceláří, tak i bytů.

„To, jak se zahušťuje například v Londýně je naprosto neuvěřitelné. Postaví tam mrakodrap a k němu pouze tři parkovací stání pro invalidy. To je zatím v Praze nemyslitelné. Tady, když stavíte bytový dům, máte nařízeno kolik musí mít parkovacích stání,” přibližuje Streblov některé z podmínek výstavby v Praze.

 Nový díl podcastu Realitní Club si můžete poslechnout v úvodu článku a na všech podcastových platformách.

Natáčení podcastu Realitního Clubu s generálním ředitelem Skanska Reality Petrem Michálkem.

Ředitel Skanska v podcastu Realitní Club: Čeští zákonodárci jen politikaří. Stavební zákon nevěstí nic dobrého

Tuzemský realitní trh je zamrzlý, podobná situace ale panuje i v okolních státech. Česko se liší jen extrémní délkou stavebního řízení a také množstvím vícenákladů, které padají na hlavu developerů, říká generální ředitel Skanska Residential Petr Michálek v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Evžen Korec, majitel Ekospolu

PODCAST: Oživení na realitním trhu bude trvat rok, říká Evžen Korec. Za poslední čtvrtletí se prodalo jenom čtyři sta bytů

Ještě před dvěma roky platilo, že co se postavilo, to se prodalo. Situace se dramaticky změnila, říká Evžen Korec, jeden z prvních českých developerů, který začal v Praze stavět byty před třiceti lety. Za tu dobu jich na trh dal tisíce.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme