Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Palička z Penty: Postavit byty u Masarykova nádraží? Nereálné a drahé

Petra Jansová

Staví na brownfieldu v Nuslích i na Waltrovce, nejvýrazněji se však rukopis Penty projeví kolem Florence. Změnu územního plánu bychom mohli mít odsouhlasenou během čtyř měsíců, říká šéf Penta Real Estate Petr Palička v dalším díle podcastu Realitní Club.

Reklama

Postavit bytové domy u Masarykova nádraží by bylo velmi obtížné, jde totiž o velmi hlučné místo. A vzhledem k lokalitě, jde o velmi lukrativní pozemek, cena za metr čtvereční by tak vyletěla do astronomických výšin. „V Masaryčce máme téměř plno, volných je posledních zhruba 900 metrů čtverečních,“ přibližuje v šéf Penta Real Estate Petr Palička.

Marek Dospiva, spoluzakladatel a spolumajitel středoevropské investiční skupiny Penta Investments

Penta si uvolňuje ruce na obří výstavbu. Prodala další kanceláře, tentokrát na Vinohradech

Ještě před koncem roku dokončila skupina Penta další z prodejů nemovitostí ze svého portfolia. Uvolnila si tak ruce pro svoje klíčové projekty: Masarykovo nádraží, Florenc 21 nebo Čtvrtý kvadrant na Vítězném náměstí.

Přečíst článek

O kancelářské prostory v nové budově, kterou navrhlo architektonické studio Zaha Hadid Architects, je podle něj velký zájem. A klienti za ně neváhají zaplatit nájemné, které se řadí mezi ty nejvyšší v Praze. „Myslíme si ale, že výše nájemného, kterého jsme v Masaryččce dosáhli, není novým standardem,“ dodává Palička.

Změna územního plánu na Florenc by mohla příjít do čtyř měsíců

Nyní má skupina na stole kolem 40 projektů v Česku a na Slovensku. Je například součástí konsorcia firem, které plánují dostavět takzvaný Čtvrtý kvadrant na Vítězném náměstí v Dejvicích. Staví také v Nuslích nebo na Waltrovce. Největší plány má ale společnost s rozvojem lokality na rozhraní Nového Města, Karlína a Vinohrad. Jedním z cílů je například propojení Florence s částí Žižkova, podle urbanistického projektu Florenc 21, který vzešel z urbanistické soutěže. Vítězný tým, Unit architekti, v něm přišli s myšlenkou bulváru, který čtvrti propojí.

Jak se promění okolí Florence se můžete podívat do následující galerie.

Součástí plánu je také nákup ČSAD Praha Holding z konce loňského roku.

„Výsledky soutěže Florenc 21 byly vyhlášeny na začátku prosince roku 2021. Podle dohody s Magistrátem hlavního města Praha měla být studie použitá jako podklad pro změnu územního plánu, k ní ale zatím nedošlo,“ popisuje aktuální stav Palička.

Námitky vůči zmiňované změně územního plánu podal Národní památkový ústav na ministerstvo kultury. „To mělo naši změnu pustit dál. Věřím, že během tří až čtyř měsíců mohlo dojít k jejímu odsouhlasení,“ uzavírá šéf Penta Real Estate Palička.

Maison Ořechovka (ilustrační foto)

Kaprain a Penta společně vybudují nové centrum Vysočan a Libně

Společnosti Kaprain a Penta Real Estate uzavřely dohodu o spolupráci při výstavbě na pozemcích bývalé továrny Howden ČKD v těsném sousedství O2 areny. V projektu, díky kterému na území o rozloze přes 50 tisíc metrů čtverečních vznikne nové centrum pražských Vysočan a Libně, Penta odkoupila 40tiprocentní podíl.

Přečíst článek

Aktuální díl podcastu Realitní Club s Petrem Paličkou si poslechněte v úvodu tohoto článku nebo na vaší oblíbené podcastové platformě. Jsme na Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Scott.Weber kupuje od Penty coworking v komplexu Churchill

Pražský trh sdílených kanceláří se konsoliduje. Scott.Weber kupuje od Penty coworking v komplexu Churchill

Přečíst článek
Natáčení podcastu s šéfem komerčním výstavby Penta Real Estate Pavlem Streblovem.

Podcast: Města se zahušťují všude na světě, v Praze to ale vázne, říká Streblov z Penty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme