Reklama

UniCredit: Investice do rezidenčních nemovitostí jsou ještě nevýhodnější

UniCredit banka
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Výhodnost investic do rezidenčních nemovitostí se v říjnu opět snížila. Vyplývá to z dat, která poskytla UniCredit Bank. Její ukazatel, který představuje čistou roční výnosnost nájemného, od které se odečte průměr úrokových sazeb hypoték a vládních dluhopisů, klesl meziměsíčně o 23 bodů na minus 3,94 procenta.

Reklama

„UniCredit Indikátor napětí na trhu nemovitostí v říjnu klesl o 23 bodů hlouběji do záporu na rekordní hodnotu minus 3,94 procenta, a investice do rezidenčních nemovitostí se tak staly ještě více nevýhodné,“ uvedl analytik UniCredit Bank Jiří Pour.

Výnostnost nájemného vzrostla

Hrubá roční výnosnost nájemného v krajských městech ČR podle ukazatele Výnosy vládních dluhopisů v říjnu pokračovaly v růstu pod vlivem vysoké inflace, směřování zahraničních centrálních bank a zadlužování vlád.meziměsíčně vzrostla o 13 bodů na 3,91 procenta vlivem pokračujícího meziměsíčního poklesu cen nemovitostí a růstu nájmů.

„Nůžky mezi 'hypotékáři' a 'střadateli' se v říjnu opět razantně přivřely s tím, jak citelný růst výnosů vládních dluhopisů znevýhodnil byty v očích 'střadatelů', zatímco v očích 'hypotékářů' se vzhledem k nepatrnému poklesu sazeb hypoték nevýhodnost nemovitostí trochu zmírnila,“ vysvětlil Pour.

Komerční banka

Stát si chce vzít tři pětiny zisku šesti největších bank v Česku

Daň z mimořádných zisků bank, kterou navrhne ministerstvo financí, má činit 60 procent z jejich čistého zisku po dobu tří let. Ministerstvo očekává, že takto vybere 25 miliard korun každý rok. Vyplývá to z jednání ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) s vedením České bankovní asociace (ČBA). Daň se bude týkat šesti největších bank. Podle informací ČTK by mělo jít o Českou spořitelnu, Komerční banku, ČSOB, UniCredit Bank, Moneta Money Bank a Raiffeisenbank.

Přečíst článek

Z jednotlivých krajských měst byly podle ukazatele nejméně nevýhodné nemovitosti v Ostravě a Ústí nad Labem. Na opačném konci žebříčku je Brno následované nově Zlínem. Praha je na třetí pozici, kterou sdílí spolu s Plzní. Meziměsíčně indikátor nejvíce klesl ve Zlíně (o 54 bodů), Plzni (o 42 bodů) a v Liberci (o 41 bodů). V těchto městech nastal citelný meziměsíční pokles nájmů, ve Zlíně navíc i k růstu cen bytů, řekl Pour.

„Na realitním trhu pokračuje ochlazování, jež je podle očekávání způsobeno nevýhodností, respektive cenovou nedostupností rezidenčních nemovitostí a zvýšenou motivací vlastníků své nemovitosti prodávat,“ upozornil analytik. Pro příští rok nově očekává pokles cen nemovitostí zhruba o pět procent a ve výhledu na další roky ponechává stagnaci či pomalý růst cen nemovitostí pod dynamikou inflace, čímž bude docházet k pozvolnému vyfukování nemovitostní bubliny, dodal.

V Praze vznikne největší dřevěný bytový dům v Česku, Radlický dřevák

V Praze vznikne největší dřevěný bytový dům, Radlický dřevák

Čtyři patra a skoro osmdesát bytů nabídne dřevěný bytový dům, který se chystá postavit společnost Skanska v pražských Radlicích. Dům dostane název Radlický Dřevák a vznikne jako součást projektu, který kromě dřevostavby zahrnuje i další dvě budovy z obvykle užívaného materiálu. Podle Skansky půjde o největší dřevěný bytový dům v Česku.

Přečíst článek

Budoucnost výstavby? 3D tisk

Den a půl a hotovo. Dvoutunový objekt vyrostl rychle díky tisku z betonu

Ekonomické, ekologické a efektivní je stavění z 3D betonu. Kromě dlouhé životnosti navíc vynikají 3D tištěné betonové konstrukce kratší dobou realizace.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

V první epizodě nového pořadu Realitní jednohubky se představují Jiří Pácal, Milan Roček, Libor Ostatek. Moderuje Dalibor Martínek.
video

Nový fenomén. Na trhu s byty a domy řádí nemovitostní „šmejdi“. Kupují podíly a vydírají majitele

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme