Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Den a půl a hotovo. Dvoutunový objekt vyrostl rychle díky tisku z betonu

Budoucnost výstavby? 3D tisk
Se svolením Tomáše Hejzlara
Petra Nehasilová
pej

Ekonomické, ekologické a efektivní je stavění z 3D betonu. Kromě dlouhé životnosti navíc vynikají 3D tištěné betonové konstrukce kratší dobou realizace.

Reklama

Vůbec prvním vytištěným domem v Česku se stal organický Prvok budějovického studia Scoolpt a bratrů Trpákových. Tentokrát moderní technologii vyzkoušel DPP ve spolupráci s firmou So Concrete. Výsledkem je tramvajová zastávka v Holešovicích, její součástí je informační panel, lavička a integrované LED osvětlení.

Design navrhl Záviš Unzeitig nechal se při tom inspirovat přírodou. Jednou z priorit byla i úspora materiálu, to technologie 3D tisku umožňuje. „Už při návrhu dochází k analýze konstrukce po statické stránce a pomocí topologické optimalizace je pak možné redukovat objem použitého materiálu. Estetické kvality a statické požadavky přitom zůstávají zachovány. Díky optimalizaci jsme pak místa s menší využitelností mohli z konstrukce odstranit a ušetřit 60procent materiálu. Výsledkem je perforovaná jemná struktura, která odolá stejnému zatížení jako plná betonová deska,“ vysvětluje Záviš Unzeitig, designér So Concrete.

K výrobě byly použity různé druhy betonu, sklo a jako výztuž ocel.

Reklama

Zastávka je složena z několika konstrukčních segmentů, na něž byly použity různé druhy betonu a různé přístupy 3D tisku. Střecha a lavička pro cestující jsou vyrobeny pomocí robotického 3D tisku. Materiál – beton – byl zvolen podle funkce a zatížení. Pro sedací plochu lavičky nebyla použita rozptýlená výztuž z ocelových drátků, oproti střeše, která tuto výztuž obsahuje. Při výrobě hlavic sloupů robot vyfrézoval a vytiskl formy, do kterých byly následně vytištěny finální hlavice.

Řada Čechů hledá ve Španělsku plán B pro život, říká makléřka

Radmila Posadová se svou agenturou Ska Reality zprostředkovává nákupy nemovitostí ve Španělsku pro různorodou klientelu. V poslední době se zájem zvyšuje. „Ve Španělsku je inflace poloviční a v zimě stačí ten pověstný svetr. Češi tam hledají druhý domov,” poznamenává. 

Přečíst článek

Simon Johnson při natáčení podcastu.

PODCAST Realitní Club: Byty zlevní, ale jen ty z druhé ruky, říká šéf Crestylu

Příští rok bude náročný, poptávka po nových bytech bude klesat, říká ředitel developerské společnosti Crestyl Simon Johnson v další epizodě podcastu Realitní Club na newstream.cz. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Dubaj

Vznikl na malém pozemku a přesto bude nejvyšší na světě. Byla to výzva, říká architekt dubajského hotelu

Přečíst článek
Instalovali jste soláry na střechu? Pozor na podpojištění

Někoho pořád odrazuje vyšší pořizovací cena, už brzy ale bude fotovoltaika povinná, říká Jan Kakos z Bidli

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme