Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bývalý zbrojař Strnad bude vařit marmelády

Jaroslav Strnad, průmyslník, zakladatel zbrojařského gigantu CSG
ČTK
 ČTK

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil holdingu CE Industries Jaroslava Strnada nákup potravinářské společnosti Fruta Podivín, kterou dosud vlastnil koncern Orkla Foods.

Reklama

„Úřad zjistil, že spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a proto spojení soutěžitelů povolil. Rozhodnutí úřadu již nabylo právní moci,“ uvedl úřad v tiskové zprávě.

Fruta funguje od roku 1910, od roku 1998 patřil koncernu Hamé, který je dodnes součástí nadnárodního norského koncernu Orkla. Vyrábí se v něm marmelády, džemy a dětská ovocná výživa. Podle výroční zprávy za rok 2022 v Podivíně pracovalo 161 lidí, produkuje zhruba 200 druhů výrobků, tradiční značkou dětské výživy je Hamánek. Za rok 2022 činily tržby téměř 580 milionů korun a hospodaření skončilo ve ztrátě 668 tisíc korun. O rok dříve činil zisk 17,6 milionu korun.

„Prodej umožňuje společnosti Orkla soustředit se na rozvoj svých klíčových značek jako Vitana, Májka, Hamé nebo Simply Fresh a dále tak posílit svou pozici na českém trhu," uvedl dříve tiskový mluvčí Orkla Foods Česko a Slovensko Martin Frýdl.

Loni Orkla zavřela v Česku dva svoje závody, které byly ztrátové, a to v nedalekém Bzenci na Hodonínsku a v Panenských Břežanech v okrese Praha-východ. Z bzeneckého provozu, v němž pracovalo 200 lidí, mířily na trh sterilované okurky. V Břežanech pracovalo 50 lidí a vyrábělo se tam mražené ovoce a zelenina. Nyní zákazníci sice najdou v obchodech stejně vypadající výrobky se stejnou značkou, avšak vyráběné jinde.

Holding CE Industries podniká ve více oborech, například v železničním strojírenství, v energetice, v recyklaci odpadu a také v potravinářství a drogerii. Loni například Strnad získal do portfolia pardubickou společnost Kávoviny, vlastní také fulneckého výrobce zdravé výživy firmu Kauma.

„Ve Frutě chceme zachovat výrobu současného portfolia a s ní spojená pracovní místa. Naším záměrem je její dlouhodobý rozvoj,“ uvedl mluvčí CE Industries Andrej Čírtek. Holding předloni dosáhl tržeb deset miliard korun a zaměstnává v podnicích v Česku, na Slovensku, v Chorvatsku a Srbsku přes 2500 lidí. Strnad také v minulosti založil průmyslový holding Czechoslovak Group, který nyní vede jeho syn Michal Strnad.

Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne podle odhadů ovocnářů miliardu korun

Mrazy úřadovaly. Ovocnáři evidují jedno z největších poškození úrody za posledních sto let

Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne podle odhadů ovocnářů miliardu korun. Poškozena je většina ovocných stromů v Čechách, mrazy zlikvidovaly téměř 100 procent úrody. Škody na Moravě jsou asi 50 procent, vlivem počasí se tam situace může zhoršit. Ministerstvo zemědělství spustí program s pomocí 70 až 100 milionů korun pro pěstitele ovoce, jeho výši upřesní, v Daminěvsi na Mělnicku to řekli ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) a předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Přečíst článek

Jaroslav Strnad

Frutu Podivín má získat Strnadova CE Industries, koupí ji od norské Orkly

Novým majitelem potravinářské společnosti Fruta Podivín z Břeclavska má být holding CE Industries podnikatele Jaroslava Strnada, který ji koupí od společnosti Orkla Foods. Smlouvy podepsaly obě strany 15. února, nyní musí transakci přezkoumat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, uvedl mediální zástupce CE Industries Jaroslav Martínek. Cenu nezveřejnil.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Bývalý lídr sociální demokracie Jan Hamáček

Dalibor Martínek: Jaká je kapacita českého zbrojního průmyslu? Jeden Hamáček

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme