Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Více obchodů i kinosálů. Obchodní centrum Černý Most se rozroste a bude to stát balík

OC Westfield Černý Most
URW
 ČTK

Obchodní centrum Černý Most v Praze se rozšíří o 20 obchodů, 22 restaurací a tři kinosály. Do přestavby, jejíž první fáze by měla být dokončena na podzim 2025, majitel Unibail-Rodamco-Westfield (URW) investuje zhruba 1,8 miliardy korun (70 milionů eur).

Reklama

Společnost tím reaguje na nárůst poptávky zákazníků a nárůst zájmu maloobchodních prodejců. Zástupci společnosti a centra o tom dnes informovali na tiskové konferenci. URW je také vlastníkem pražského obchodního centra Chodov, které bylo rozšířeno v roce 2022.

Přestavba by měla začít letos v dubnu, podle zástupců obchodního centra by se měla dělat hlavně v noci mimo otevírací dobu, a neměla by tak zasahovat do jeho běžného provozu. Občas se může pouze zkomplikovat parkování. V první fázi by měla vzniknout restaurační zóna, kde se budou nacházet podniky s obsluhou, nikoliv pouze rychle občerstvení. Zóna na občerstvení se pak celá přesune do prvního patra.

Takto bude Máj vypadat už za dva měsíce.

Otevření Máje se blíží. Budou na fasádě obří stíhačky?

Už v červnu se otevře prvním návštěvníkům někdejší obchodní dům Máj.

Přečíst článek

V druhé fázi se dostaví tři kinosály společnosti CineStar, která tam už sídlí. Budou to luxusnější sály s občerstvením a obsluhou a každý z nich bude mít 30 míst.

Které konkrétní značky se v novém prostoru budou nacházet, zatím provozovatelé centra nechtěli uvádět. Budou to ale některé obchody, které se už v centru Černý Most nacházejí a hledají větší prostory, nebo značky zastoupené v obchodním centru na Chodově a v centru Prahy. Druhá fáze by měla být otevřena přibližně v polovině roku 2026. Celkem se pronajímatelná plocha centra zvýší o 9100 metrů čtverečních.

Centrum Černý Most byl dokončen v roce 1997, měl 41 obchodů a 37 tisíc metrů čtverečních. V roce 2000 byla dokončena druhá etapa vedlejší maloobchodní budovy, kde se dnes nachází prodejce nábytku XXX Lutz a který má 22 500 metrů čtverečních. První významné rozšíření centra Černý Most se uskutečnilo mezi lety 2011 až 2013, plocha se tehdy zvýšila na 85 tisíc metrů čtverečních a 181 obchodů. Tuto podobu má do dnešní doby.

Kotva se zavírá. Ikonický „obchoďák“ čeká rekonstrukce

Lidé dnes nakoupí v pražském obchodním domě naposled. Brutalistní památku v centru Prahy až na dva roky uzavře rekonstrukce. Měnit se budou vnitřní dispozice budovy, některá z pater se předělají na kanceláře. Zásadní proměnou projde i okolí budovy.

Přečíst článek

V roce 2022 URW rozšířilo o další budovu také obchodní centrum Chodov. Investice se měla pohybovat kolem 4,4 miliardy korun. Budova má obdélníkový tvar a dvě podzemní podlaží s přibližně 350 parkovacími místy a čtyři nadzemní převážně s obchody, kancelářemi, kavárnami, restauracemi nebo sklady. Součástí je i dvůr pro zásobování.

Unibail-Rodamco-Westfield je vlastníkem, developerem a provozovatelem komerčních nemovitostí v USA a Evropě. Maloobchodní prostory tvoří 86 procent celého jejího portfolia, část ale tvoří také například kanceláře. V Evropě společnost vlastní nemovitosti například ve Velké Británii, Španělsku, ale také v Polsku, Německu a na Slovensku. Podle výkonného ředitele Jakuba Skwarla firma připravuje výstavbu multifunkčních objektů v hodnotě 2,5 miliardy eur (přibližně 64 miliard korun). Česko je podle něj trh s velkým potenciálem.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Martin Dočekal, majitel fondu Českých korporátních dluhopisů

Dočekal: Firemní dluhopisy neznamenají podvod. Je ale třeba dobře vybírat

Přečíst článek

Německo zřejmě upustí od prověřování čínských investic v zemi. Bojí se, že o ně přijde

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme