Reklama

Evžen Korec: Máme připravenou výstavbu tisíců nových bytů. Ale ještě uvidíme

Evžen Korec, majitel Ekospolu
EP Production
Dalibor Martínek

Dostáváme se do stavu, kdy je podstatnější byty vůbec prodat než jenom projekt postavit, říká Evžen Korec, majitel developerské společnosti Ekospol. Ta již postavila a na pražský trh uvedla několik desítek tisíc bytů.

Reklama

„Nyní připravujeme sedmnáct projektů, v nichž bude více než sedm tisíc bytů,“ říká Korec. Když bych to bral podle aktuální tržní ceny, jde o více než 35 miliard korun, říká muž, který stál u zrodu české developerské výstavby. „První projekt, kde zahájíme prodej patrně již v lednu, je v Újezdě na Lesy.“

Korec si ovšem uvědomuje složitost dění na realitním trhu. Tedy fakt, že jsou nyní hypotéky velmi nákladné a mnoho lidí na ně nedosáhne. A také, že cena bytů je nyní v Praze, kde se jeho Ekospol pohybuje, možná až příliš vysoko. Takže své plány podle toho uzpůsobuje.

„Musíme mít adekvátní předprodanost, abychom mohli ten který projekt spustit,“ říká generální ředitel Ekospolu.

Novostavba, ilustrační foto

Developeři omezí výstavbu nových bytů. První bude nejspíš Kunovského Central Group

Zpomalení prodejů, prudce rostoucí ceny vstupů a zdražující se financování bude i nadále dopadat na realitní trh. Už tak nedostatečnou nabídku nových bytů v příštím roce zřejmě ovlivní i pozastavení některých developerských projektů. O prvních kandidátech se nyní rozhoduje.

Přečíst článek

Mezi řádky je možné z debaty s Korcem vyčíst, že developeři vnímají, že se nyní nacházíme v obtížných časech. A proto firmy trochu vyčkávají. Nechtějí, aby cena bytů klesla.

Stavitelé bytů víc než kdy dříve sledují, za jaké ceny vypustí byty na trh. A z druhé strany vyčkávají, za jaké peníze jsou schopni je vůbec postavit.

Do nájemního bydlení, které některé stavitelské firmy nyní volí jako novou módní variantu, se však konzervativní šéf Ekospolu nechce pouštět. „Peníze potřebujeme investovat do nové výstavby,“ říká Korec.

Nový díl podcastu Realitní Club můžete poslechnout již zítra na webu Newstreamu a všech podcastových platformách.

Vít Soural, Flat Zone

Vít Soural: Byt za padesát tisíc za metr? Existuje ve Vsetíně

Propad cen nemovitostí nelze očekávat ani v regionech. Nejlevněji se nové projekty prodávají v okresech, jako jsou Hodonín nebo Louny. V dalších, jako je Ústecký kraj, se zatím ale žádné nové byty nestaví. „Stavební náklady jsou tam vyšší než odbytová cena například na trhu se staršími byty,“ říká šéf analytické společnosti Flat Zone Vít Soural.

Přečíst článek

Natáčení podcastu Realitního Clubu s generálním ředitelem Skanska Reality Petrem Michálkem.

Ředitel Skanska v podcastu Realitní Club: Čeští zákonodárci jen politikaří. Stavební zákon nevěstí nic dobrého

Tuzemský realitní trh je zamrzlý, podobná situace ale panuje i v okolních státech. Česko se liší jen extrémní délkou stavebního řízení a také množstvím vícenákladů, které padají na hlavu developerů, říká generální ředitel Skanska Residential Petr Michálek v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

bytové domy, byty, ilustrační foto

Malí developeři nezvládají, nabízejí své projekty velkým hráčům. Ti se do nich ale nehrnou

Přečíst článek
Projekt Penty Nová Waltrovka v pražských Radlicích

Toužebné čekání na návrat levných hypoték. Realitní trh zamrznul a jeho oživení se zatím odkládá

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme