Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Developeři omezí výstavbu nových bytů. První bude nejspíš Kunovského Central Group

Novostavba, ilustrační foto
Nick Amoscato / Creative Commons / CC BY-ND 2.0
Petra Jansová

Zpomalení prodejů, prudce rostoucí ceny vstupů a zdražující se financování bude i nadále dopadat na realitní trh. Už tak nedostatečnou nabídku nových bytů v příštím roce zřejmě ovlivní i pozastavení některých developerských projektů. O prvních kandidátech se nyní rozhoduje.

Reklama

Od finanční krize tady taková situace nebyla. Poptávka po nových bytech je natolik nízká, že developeři zvažují dokonce omezení výstavby. V současnosti se v kancelářích šéfů developerských společností rozhoduje, které projekty se hodí k ledu.

„Trh je zamrzlý a chvilku bude,“ konstatoval na konferenci, kterou pořádala trojice developerských společností Central Group, Trigema a Skanska, šéf největšího tuzemského developera Central Groupu Dušan Kunovský. „Konečné rozhodnutí přijde do konce listopadu,“ přibližuje Kunovský aktuální úvahy o pozastavení konkrétních projektů. Podle zákulisních informací přitom má jít hned o dva projekty. Celkově Central Group přitom připravuje a rozvíjí zhruba 1,5 milionů čtverečních brownfieldů a pozemků určených k výstavbě pro více než 30 tisíc bytů.

Dušan Kunovský, Central Group

Dušan Kunovský v Realitním Clubu: Příští rok hrozí největší propad zájmu v dějinách Česka

V další epizodě podcastu Realitní Club přivítá Petra Jansová a Dalibor Martínek z newstream.cz nejbohatšího tuzemského developera Dušana Kunovského. Poslouchejte nový podcast již v pondělí na stránkách newstream.cz a všech podcastových platformách. 

Přečíst článek

„Dlouhodobější strategie nebo dlouhodobější vize je uvádět pravidelně na trh asi 2 000 bytů ročně. Je pravda, že pro příští rok nemáme doběh tolika stavebních povolení,“ uvedl Kunovský v podcastu Realitní Club byznysového portálu newstream.cz.

Přestává vycházet ekonomika výstavby

Důvody pro pozastavení jsou na straně poptávky, kterou srážejí vysoké úrokové sazby a odliv takzvaných hypotékářů. Problém ale představují také stále rostoucí ceny materiálů, a zejména práce, u developerů spoléhajících na bankovní financování jsou další komplikací právě růsty úroků.

Zajímá vás dění na nemovitostním trhu? Poslouchejte podcast Realitní Club

Zvláště menší developeři s tím budou mít velké problémy. S financováním ve výši téměř deseti procent bude daný projekt prostě mimo ekonomiku,“ vysvětlil v rozhovoru pro newstream.cz ředitel korporátního financování Trinity Bank Jiří Vančura.

Přesto jsou developeři zatím velmi opatrní se zveřejňováním detailů o případném omezení výstavby.

Ceny bytů letí vzhůru, všude ve světě, ilustrační foto.

Hlad po pronájmech bytů vyhnal průměrné ceny až o třetinu výš

Zájem o nájmy se od června drží na vysoké úrovni a po letních prázdninách ještě stoupl. Ceny vzrostly meziročně o 20 až 30 procent a v Praze dosáhly podle realitních společností průměrně až hranice 400 korun za metr čtvereční. Výrazně narostl počet zájemců o inzeráty, na jeden se průměrně přihlásí kolem 40 zájemců a rekordmanem je podle digitální realitní služby Bezrealitky byt s počtem 327 poptávek.

Přečíst článek

„V letošním roce dáváme do výstavby všechny předem plánované projekty. Odložení některých projektů v příštím roce nevylučujeme, zatím takový krok ale ani neplánujeme. Vše bude záviset na dalším vývoji české ekonomiky, stavebních nákladech i tempu prodeje,“ vysvětluje marketingová ředitelka Skansky Renata Vildomcová.

Kdy se vrátí hypotékáři

Data z trhu však již naznačují, že situace se zásadněji zlepšovat nebude. Prodeje se ve třetím kvartále propadly na nejnižší úroveň od roku 2011. Razantní propad jde ruku v ruce s výrazným zdražením hypoték. Jejich výše je přímo závislá na úrokových sazbách České národní banky a ta je zase ve vleku rostoucí inflace. Růst meziroční míry inflace přitom zrychluje, v průběhu září inflace vyskočila na 18 procent a je nejvýše od roku 1993. Ke snižování sazeb ČNB tak jistě nedojde nijak brzy.

Podle odborníků přitom návrat hypotékářů nelze očekávat dříve, než průměrná sazba neklesne pod tři procenta. Momentálně se však pohybuje podle Hypoindexu na úrovni 6,2 procenta.

Bytový komplex Nová Karolina v centru Ostravy.

Dalibor Martínek: Doba se definitivně změnila. U developera už nový byt nehledejte

Současní miliardáři, kteří před třiceti lety postavili svůj byznys na výstavbě bytů, začínají šlapat vodu. Korec, Kunovský, Sekyra a spol. Zkušení podnikatelé, kteří dokázali najít způsob jak vydělat miliardy korun na tom, že získali pozemky, postavili na nich domy a byty výhodně prodali.

Přečíst článek

Jan Kasl

PODCAST Realitní Club: Nejvíc mi na pražském územním plánu vadí, že má na sobě čtverečkovanou síť, říká architekt Jan Kasl

Znáte ty čtverečkované sešity, říká v novém podcastu Realitní Club Jan Kasl, architekt a bývalý primátor Prahy. Nový územní plán, který se již deset let tvoří, podle něj přesně tak vypadá. „Čtvereček na územním plánu, to je sto krát sto metrů. V tom čtverečku je zanesená průměrná výška budov, které se tam mohou stavět,“ říká.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Maison Ořechovka

Proč se v Praze pomalu staví? Každý smí výstavbu blokovat a nenese za to zodpovědnost, říká developer

Přečíst článek
Domek v Říčanech

Jak se staví v nejlepším městě pro život? V Říčanech se dá najít i kvalitní architektura

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme