Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

bytová výstavba - informace o tématu

Ulice Thomasiusstrasse v Berlíně

Německá realitní krize trvá. Počet stavebních povolení klesl o tisíce

Počet povolení pro výstavbu bytů v Německu se v únoru meziročně snížil o 18,3 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil německý statistický úřad. Poptávka ve stavebnictví a realitním průmyslu se dál snižuje a zemí otřásá nejvážnější propad v realitním sektoru za několik desetiletí, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek
Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí a Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj

Jurečka a Bartoš. Dva muži, kteří stojí za kolapsem českého trhu s bydlením

Přečíst článek

Už Kolben počítal s tím, že na místě ČKD budou jednou stát byty, říká starosta Prahy 9 Tomáš Portlík

Přečíst článek
Stavební podmínky se musí změnit, jinak investoři půjdou do zahraničí

Česko musí změnit a zjednodušit stavební podmínky, investoři mohou prchnout do zahraničí, tvrdí analýza

Přečíst článek
Ilustrační foto

Za sníženou výstavbu bytů mohou úroky, inflace i cena materiálu, tvrdí odborníci

Květnové meziroční snížení stavební produkce, o kterém informoval Český statistický úřad, se odrazilo také v počtu zahájených výstaveb bytů v Česku. Meziročně klesly o 35 procent oproti rekordnímu loňskému květnu. Počet dokončených bytových nemovitostí meziročně vzrostl o 3,1 procenta, dostavělo se tak 2966 jednotek. Na vině je podle analytiků hlavně ochlazení poptávky po rezidenčních nemovitostech způsobené vysokou mírou úrokových sazeb, inflací a vysokou cenou stavebních prací a materiálu. Odrazuje to řadu investorů a nutí je rezidenční projekty dále odkládat.

Přečíst článek
Rezidenční projekt nájemního bydlení Loox, Creditas Real Estate

Je normální bydlet v nájmu. Chceme to Čechům dokázat, říká developer Vajner

Přes 27 miliard korun plánuje do roku 2033 utratit developerská skupina Creditas Real Estate za bytovou výstavbu v České republice. Hodlá přitom postavit minimálně 5500 bytů. Součástí této plánované rezidenční výstavby bude také tisícovka nájemních bytů v rámci pěti samostatných projektů, oznámil generální ředitel společnosti Jiří Vajner. 

Přečíst článek
Evžen Korec, majitel Ekospolu

Evžen Korec: Máme připravenou výstavbu tisíců nových bytů. Ale ještě uvidíme

Dostáváme se do stavu, kdy je podstatnější byty vůbec prodat než jenom projekt postavit, říká Evžen Korec, majitel developerské společnosti Ekospol. Ta již postavila a na pražský trh uvedla několik desítek tisíc bytů.

Přečíst článek
UDI event

Byty v Česku jen tak nezlevní. Tedy alespoň ne ty nové

Zástupci měst, developerů, ekonomové i právníci se zúčastnili první snídaně Realitního Clubu, kterou uspořádal server newstream.cz. Hlavní otázkou bylo, jak moc se na vysokých cenách realit podepisuje zamrzlé stavební řízení. „Dokud se stavební řízení neodblokuje, ceny jistě neklesnou. A to navzdory tomu, že stavební materiály již skutečně zlevňují,“ vysvětlila Marcela Fialková z developerské společnosti UDI, která se i kvůli zdlouhavému stavebnímu řízení v Česku čím dál více orientuje na zahraniční trhy. 

Přečíst článek
Finep, byty z projektu Prosek Park v Praze 9

Anketa: Velcí developeři dají letos na trh víc bytů než loni, jejich ceny dál porostou

Nových bytů bude letos na trhu více než v roce 2021. Developeři letos dokončí více projektů, rozhodně to však nebude znamenat, že by nové bydlení mělo zlevňovat. Naopak, ceny patrně dál porostou. Nyní stojí v Praze metr čtvereční nového bytu kolem 140 tisíc korun. Newstream.cz udělal mezi velkými developery anketu na téma, kolik nových bytů chtějí letos prodat. 

Přečíst článek
Výstavba bytů v Česku

Cesta z bytové krize? Vede přes rychlejší stavební řízení, míní čeští developeři

Přepracování stavebního zákona je jednou z priorit nové vlády. Po zefektivnění stavebního řízení volají i tuzemští developeři. Jen tak se vyřeší současná bytová krize a otázka nedostupného bydlení, odpovídají zástupci předních developerských společností v anketě Newstreamu.

Přečíst článek
Byty, ilustrační foto

Nové byty v Praze zdražují a dál budou. Metr čtvereční je za víc než 118 tisíc

Prodejní ceny nových bytů v Praze na konci června meziročně vzrostly v průměru o 9,4 procenta na 118 480 korun za metr čtvereční. Proti prvnímu čtvrtletí stouply ceny o 5,6 procenta, uvádí aktuální analýza developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group.

Přečíst článek
Reklama

News box

Čistý zisk Moneta Money Bank letos v prvním čtvrtletí vzrostl meziročně o 5,8 procenta na 1️⃣,3️⃣ miliardy korun. Výsledek je v souladu s očekáváním banky a byl ovlivněn především dobrým provozním ziskem a nižšími provozními náklady. Provozní zisk vzrostl v prvním čtvrtletí meziročně o 9,6 procenta na 3,1 miliardy korun a provozní náklady klesly o 3,8 procenta na 1,5 miliardy korun.
Americká internetová společnost Meta Platforms v prvním čtvrtletí více než 📈 zdvojnásobila čistý zisk na 12,4 miliardy dolarů (292,6 miliardy korun) ze 5,7 miliardy dolarů před rokem. Firma, která mimo jiné vlastní sociální sítě Facebook a Instagram či komunikační platformu WhatsApp dále oznámila, že letos očekává vyšší výdaje kvůli zavádění nových produktů umělé inteligence (AI) a posilování infrastruktury pro jejich podporu.
Čínská sociální síť pro sdílení krátkých videí TikTok  pozastaví v Evropské unii program odměn u své aplikace TikTok Lite. Firma o tom dnes informovala na síti X. V mezičase se provozovatel sociální sítě soustředí na připomínky od Bruselu, který si všímá dopadů aplikace na děti. 
Právě schválený balík americké pomoci může odvrátit porážku Ukrajiny, vítězství jí ale zatím  nezajistí, uvedla agentura AP. Ekonomická a vojenská podpora v hodnotě 61 miliard dolarů (1,4 bilionu korun) podle ní umožní Ukrajině zpomalit postup ruských vojsk a poskytne jí čas na vypracování strategie, jak vytlačit Rusko z ovládnutých území.
Reklama
Reklama
Doporučujeme