Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Válka developerů z minulé krize je zpět. Central Group výrazně zlevnil byty

Válka developerů z minulé krize je zpět. Central Group výrazně zlevnil byty
Central Group
Denisa Holajová

Prodeje nových bytů nejdou zdaleka tak dobře, jak by si developeři představovali. Zatímco ještě v srpnu lídr trhu Central Group hovořil o „obratu trendu“ a nárůstu poptávky v řádu desítek procent, od září zlevnil velkou část bytů oproti původnímu ceníku o víc než deset procent. Pokles cen se týká už hotových bytů a také těch z nyní dokončovaného projektu v Letňanech. Jak ukazují statistiky poradenské firmy Deloitte, odbyt u Central Group byl letos nejvyšší v březnu a dubnu, pak zase poklesl.

Reklama

Bonus až 1,1 milionu korun. Tak zní název čerstvé marketingové akce Central Group. U zhruba 170 bytů tak nabízí developer slevu 500 tisíc až 1,1 milionu korun v závislosti na dispozici. Částku lze využít na nákup sklepa, parkovacího místa či garáže nebo na vybavení bytu a klientské změny. Konkrétní výše bonusu je v ceníku uvedena u každého z dokončených či dokončovaných bytů. Například u garsonek v Letňanech s cenou 4,8 až 5,2 milionu činí půl milionu korun.

Takto marketingově zaobalenou slevou ovšem pokles cen ještě nekončí. Central Group zároveň oznámil, že od září snížil ceny téměř u všech 700 bytů v nabídce o tři procenta, a to v důsledku vládou avizovaného snížení DPH na nové byty ze současných 15 na 12 procent, které je součástí projednávaného konsolidačního balíčku. 

Ceny bytů zase začnou stoupat, říká výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková

Ceny bytů zase začnou stoupat, říká výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková

Poslední rok se průměrná cena nových bytů v Praze téměř nehýbe a drží se mírně nad sto padesáti tisíci korunami za metr. Developeři věří, že se cena brzy opět pohne nahoru. Podle Michaely Tomáškové, výkonné ředitelky společnosti Central Group, to má několik důvodů. Více v novém díle Realitního podcastu.

Přečíst článek

„Ceny s 12procentní DPH, tedy s tříprocentní úsporou, účtujeme všem už od začátku září. To u průměrně velkého pražského bytu o 70 metrech čtverečních ušetří kupujícím kolem čtvrt milionu korun. Smlouvu na nový byt je možné uzavřít už nyní, ale platba proběhne v dohodnutých splátkách až po 1. lednu, od kdy má platit nový zákon,” uvedl majitel Central Group Dušan Kunovský.

Cenový souboj na pražském trhu

Slevy na dokončené byty už tedy překračují hranici deseti procent. Nevychází tak Kunovského předpověď z konce loňského roku, že nové byty si i přes nízký odbyt své ceny udrží, zatímco starší byty zlevní až o deset procent.

V pozadí aktuálního zlevnění u Central Group je také cenová bitka dvou někdejších lídrů pražského rezidenčního trhu. Přestože firma Ekospol developera Evžena Korce v minulých letech vypadla z žebříčku top pražských stavitelů, v květnu dala do prodeje pokračování svého velkého projektu na Barrandově.

Dušan Kunovský, Central Group

Dušan Kunovský: Konec krize s bydlením se blíží. Připravujeme se na další boom

Největší developer v Česku Dušan Kunovský, jeden z nejbohatších Čechů, má jasno. Loňský propad podeje bytů, šlo o pád o šedesát procent, končí. Už se to podle něj nebude opakovat.

Přečíst článek

Opakuje se tak souboj Central Group a Ekospolu z minulé realitní krize po roce 2008. Tehdy se oba „realitní kohouti“ přetahovali o to, kdo nabídne nové byty za nižší cenu. A také nyní se cena v Kunovského zvýhodněných projektech po odečtení bonusu nápadně blíží ceníku projektu Výhledy Barrandov II. od Ekospolu.

Korec „naložil“ Kunovskému

Ekospol se k hozené rukavici přímo hlásí. „Pokud najdete srovnatelný nový byt za nižší cenu, my ji nejen dorovnáme, ale ještě ji snížíme o dalších 100 tisíc korun,“ oprášil Korec motto své marketingové kampaně z minulé krize.

Ta zabírá znovu. Nejenže současný hegemon pražského trhu Kunovský obratem zareagoval, ale tvrdý souboj o zákazníka dokládají také statistiky poradenské společnosti Deloitte. Podle Deloitte Develop Indexu, který monitoruje trh ve dvouměsíčních intervalech, prodal Central Group v březnu a dubnu celkem 136 bytů, což bylo o desítky víc než jeho konkurenti. Za období květen - červen ovšem v nabídkovém ceníku Central Group ubylo jen 81 bytů, zatímco Ekospol jich podle tohoto indexu prodal 90 a tím se alespoň pro dané období stal nejvíc poptávaným developerem v Praze.

Dušan Kunovský, Central Group

Realitní a hypoteční trh byl loni v krizi. Central Group i tak zvýšil zisk na miliardu

Developerská skupina Central Group loni meziročně zvýšila čistý zisk o 23 procent na 918 milionů korun. Čistý obrat stoupl na 1,5 miliardy korun, meziročně to bylo o 44 procent více. Největší výnosy společnost evidovala za podíly dlouhodobého finančního majetku. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou společnost zveřejnila ve Sbírce listin.

Přečíst článek

Byty a domy v Česku zlevňují už víc než rok. Ale pozor, velcí developeři se dosud tvářili, že se jich tento vývoj netýká.

Dalibor Martínek: Bod zlomu. Velcí developeři udělali, co nikdo nečekal. Začali zlevňovat, ale snaží se to maskovat

Byty a domy v Česku zlevňují už víc než rok. Všude se o tom píše. Ale pozor, velcí developeři se dosud tvářili, že se jich tento vývoj netýká. Že jde jen o nějaké staré byty někde na okraji měst nebo v divočině. Neustále dokola nám klíčoví stavitelé omílali písničku, že nové bydlení prostě musí zdražovat, drahé materiály, dlouhé povolovací řízení a tak dále. Oblíbené pohádky developerů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Vizualizace projektu s názvem Semerínka

Developeři šli s cenami u nejnovějších bytových projektů dolů. Meziročně o víc než desetinu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme