Reklama

Čínská zkrachovalá realitní jednička Evergrande chce obnovit činnost. Pokud vyřeší obří dluhy

Čínská zkrachovalá realitní jednička Evergrande chce obnovit činnost. Pokud vyřeší obří dluhy
ČTK
 ČTK

Krizí zasažená čínská realitní firma Evergrande plánuje restrukturalizaci dluhu za 20 miliard dolarů (434 miliard Kč), který má mimo pevninskou Čínu. Chce se tak pokusit o obnovení provozu. Podle serveru BBC by tento postup mohl posloužit jako vzor pro další developery, kteří se v Číně potýkají s problémy.

Reklama

Evergrande má závazky přesahující 300 miliard dolarů a na konci roku 2021 se dostala do problémů při splácení dluhů. Krize kolem Evergrande citelně zasáhla finanční trhy, které se obávaly, aby se potíže nerozšířily na celý realitní sektor.

Miliardář George Soros

Čína čelí hospodářské krizi. Důvěra lidí je po eskapádě Evergrande otřesena, tvrdí Soros

Čína čelí hospodářské krizi, nechal se slyšet americký finančník a miliardář George Soros. A je to kvůli realitnímu boomu, který loňský rok zakončil velkým třeskem - kauzou Evergrande.

Přečíst článek

"Navrhovaná restrukturalizace je v souladu s mezinárodními restrukturalizačními normami a osvědčenými postupy," uvedla Evergrande ve středeční zprávě pro hongkongskou burzu. Dodala, že "vynaloží veškeré úsilí, aby obnovila zdravý ekosystém kapitálu a podnikání, napravila svou kapitálovou strukturu a stabilizovala své obchodní aktivity“.

Dluhopisy za akcie

Podle návrhu věřitelé vymění dluhopisy Evergrande za nové dluhopisy a investice spojené s akciemi, za kterými stojí firma a její dvě dceřiné společnosti obchodované v Hongkongu. Začátkem tohoto týdne Evergrande uvedla, že klíčová skupina držitelů dluhopisů mimo pevninskou Čínu s návrhem souhlasila. Do konce tohoto měsíce plánuje požádat o souhlas další držitele dluhopisů před restrukturalizací plánovanou na 1. října.

Společnost Evergrande bývala v Číně nejvýznamnějším developerem. Na čínský trh s nemovitostmi ale už delší dobu nepříznivě doléhají potíže kvůli zpomalení hospodářského růstu. Realitní sektor představuje zhruba třetinu ekonomického výkonu čínské ekonomiky, která je druhá největší na světě.

čínský premiér Li Kche-čchiang

Čína bude letos více zbrojit. Armádní rozpočet spolkne takřka čtvrt bilionu dolarů

Nedělní rozpočtový návrh čínského ministerstva financí doplňuje obrázek roustoucího napětí v jihočínském moři a vyostřující se rétoriky vůči Tchaj-wanu: Peking hodlá letos mimořádně navýšit výdaje na armádu, a to o 7,2 procenta na 1,56 bilionu jüanů, zhruba 230 miliard dolarů.

Přečíst článek

Unikl z laboratoře, má jasno o původu covidu-19 americké ministerstvo energetiky

Původní kmen koronaviru covid-19 patrně unikl z čínských laboratoří. Tvrdí to list Wall Street Journal, který se odvolává na informace tajné vyšetřovací zprávy, kterou má prý k dispozici americké ministerstvo energetiky. V minulém týdnu byla podle WSJ vybraným členům Kongresu a funkcionářům v Bílém domě včetně prezidenta Joea Bidena doručena tajná zpráva, která toto uvádí.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Další z největších čínských developerů, společnost Country Garden, se potácí ve finančních problémech. A s ní i její projekty - tím největším mimo Čínu je léta budovaný a stále nedokončený a pustý projekt luxusního ekologicky udržitelného města Forest City v Malajsii za sto miliard dolarů.

„Městu duchů“ v Malajsii hrozí nájezd věřitelů. Zpět by mohli dostat jen zlomek zainvestovaných miliard

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme