Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čínský trh realit se zhroutil, investoři tratí miliardy

Peking
Pixabay
Zdeněk Pečený

Čínští developeři nezvládají splácet své úvěry a investoři se vzdali naděje, že své peníze někdy ještě uvidí. Některé realitní dluhopisy se prodávají za méně než deset procent hodnoty.

Reklama

Ceny dolarových dluhopisů developerských společností v Číně se propadly na nová minima, některé se obchodují pod 10 centy vůči dolaru, píše deník Wall Street Journal. To odráží totální ztrátu důvěry investorů v sektor po sérii bankrotů, které odradily mezinárodní investory.

Pokles cen na čínském trh nemovitostí je dramatický. Měsíční tržby stovky největších developerů v zemi klesly od října 2021 o 28,4 procenta na 76,7 miliardy dolarů (1,9 bilionu korun), vyplývá to z dat společnosti China Real Estate Information. Tržby developerů klesají už šestnáctý měsíc v řadě.  V říjnu, který je tradičně rušným měsícem pro prodeje domů v Číně, klesly oproti září o 2,6 procenta.

Za pár centů

Poslední rána pro čínský realitní trh přišla tento týden, když středně velký developer, CIFI Holdings, uvedl, že pozastavuje všechny splátky svého zahraničního dluhu. Oznámil to poté, co se mu nepodařilo uzavřít dohodu s věřiteli.

Tenerife, Španělsko

Dubaj, Gruzie nebo Albánie. Kde ještě výhodně koupíte nemovitost

Zájem Čechů o nákup zahraničních nemovitostí neopadá, ba naopak. Roste. Podle realitních kanceláří vzrostl objem nákupů starších i nových apartmánů či domů meziročně asi o 20 až 25 procent. K oblíbeným destinacím patří především Španělsko, Chorvatsko či Dubaj, ale například i Albánie.

Přečíst článek

Společnost se sídlem v Šanghaji dodala, že s těmito věřiteli již ani nejedná o splácení dluhu. Dluhopisy CIFI následně zkolabovaly na sekundárním trhu. Bondy splatné v roce 2028, jsou podle Tradewebu nabízeny za přibližně 6 centů za dolar. Jinými slovy, investoři očekávají, že z každého půjčeného milionu se jim podaří získat zpět jen 60 tisíc. Akcie společnosti za poslední rok ztratily 91 procent své hodnoty.

Několik dluhopisů vydaných společností Country Garden Holdings, největším čínským developerem co do počtu prodejů, bylo v úterý kotováno pod 8 centy vůči dolaru, ukazují data Tradewebu.

Miliardář George Soros

Čína čelí hospodářské krizi. Důvěra lidí je po eskapádě Evergrande otřesena, tvrdí Soros

Čína čelí hospodářské krizi, nechal se slyšet americký finančník a miliardář George Soros. A je to kvůli realitnímu boomu, který loňský rok zakončil velkým třeskem - kauzou Evergrande.

Přečíst článek

Pokles hodnoty dluhopisů vydaných těmito společnostmi znamená, že se nyní obchodují blízko úrovním nechvalně známé společnosti China Evergrande, kdysi předního developera, ale nyní nejznámější oběti čínského realitního sektoru. Většina dluhopisů vydaných společností Evergrande, která je uprostřed složitého restrukturalizačního procesu, byla podle FactSet nedávno obchodována za přibližně 4 centy za dolar.

Nejhorší na světě

Zahraniční investoři letos na čínských realitních bondech přišli o miliardy dolarů. Podle údajů společnosti Morningstar ztrácí letos asijský dluhopisový fond společnosti Fidelity International 43 procent. Podobný fond spravovaný společností BlackRock vykázal za stejné období ztrátu 34 procenta. 

Analytici již delší domu varují, že čínský realitní trh je na tom nejhůře z celého světa. Týdeník Economist nedávno predikoval, že situace tam bude zlá, ale problémy by se neměly přelít za hranice Číny.

Čína - ilustrační foto

Čína se vrací na výsluní. Její ekonomika šlape lépe, než Západ čekal

Čínský prezident Si Ťin-pching má další důvod k radosti. Čínská ekonomika rostla více, než se očekávalo, a to navzdory problémům s protipandemickými opatřeními.

Přečíst článek

Rodinný dům, ilustrační foto

Prodat nebo neprodat? Ceny domů klesají a ještě budou, ve světě i v Česku

Ceny starších bytů a domů klesají napříč celým světem. A tento trend se nevyhýbá ani Česku.

Přečíst článek

Zprávy ze světa realit sledujte v rubrice Realitní Club

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Asijská výroba už tolik netáhne, firmy se stěhují zpět ke svým zákazníkům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme