Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

dluhy - informace o tématu

Dlužníkům se uleví. Doba oddlužení se zkrátí z nynějších pěti let na tři roky

Doba oddlužení se od srpna nově zkrátí z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky. Změna je součástí novely insolvenčního zákona, kterou prezident Petr Pavel podepsal. Podle zastánců zkrácení získají předlužení lidé šanci rychleji se dostat z dluhové pasti a vrátit se do legální ekonomiky. Podle kritiků změna neúměrně zhorší pozici věřitelů.

Přečíst článek

Strojírny ČKD Blansko jsou v insolvenci. Podnik ruského vlastníka dluží přes 300 milionů

Strojírenská společnost ČKD Blansko Holding, která má ruského vlastníka, je v insolvenci. Ohrožena je víc než stovka pracovních míst.

Přečíst článek
Bankovka v hodnotě 2000 korun

Češi průměrně dluží přes 37 tisíc. Nejvyšší částky mají na krku Pražáci

Průměrný dluh po splatnosti českých domácností loni klesl meziročně o 2100 korun na 37 100 korun, nicméně je stále vysoce nad průměrem v porovnání s lety 2018 až 2021. Stejně jako v předchozích letech mají dluhy po splatnosti spíše muži, a to 56 procent. Ti mají také vyšší závazky, v průměru 40 100 korun. Vyplývá to z dat inkasní společnosti KRUK, která patří mezi největší na trhu.

Přečíst článek
Majitel skupiny Liberty Sanjeev Gupta

Lukáš Kovanda: Po dnešku existuje šance, že se výroba v hutích Liberty zase rozjede

Dnešní potvrzení moratoria Liberty Ostrava, stejně jako překvapivá osobní účast majitele hutí Gupty při soudním jednání, jsou dobrým signálem pro zaměstnance hutí.

Přečíst článek
Soud projednává budoucnost Liberty. Dorazil i majitel huti Gupta

Soud jedná o budoucnosti Liberty. Dorazil i majitel huti Gupta

Majitel koncernu GFG Alliance, kterému Liberty Ostrava patří, Sanjeev Gupta dorazil k soudu, který dnes projednává moratorium, jenž huť chrání před věřiteli.

Přečíst článek
Kup teď, zaplať později. Klienti populárních aplikací padají do dluhové pasti

Kup teď, zaplať později. Klienti populárních aplikací se namotávají do dluhové spirály

Žádný strom neroste do nebe. Ani kmen odložených plateb v e-commerce, neboli BNPL (Buy Now, Pay Later). Spotřebitele, kteří se teď potýkají s vysokou inflací a rostoucími životními náklady, mohou oblíbené aplikace uvrhnout do spirály dluhů. Podobně jako kreditní karty, které klienti BNPL měli za přežitek. A nezřídka se k nim nyní vracejí, aby mohli splácet své odložené platby. Dluhová past je na světě.

Přečíst článek
Češi jsou dobří dlužníci. Splácejí lépe než většina Evropanů, říká Michal Straka z agentury Ipsos

Češi i loni zůstali vzornými dlužníky

Češi jsou vzorní dlužníci, problematických úvěrů hlásí banky jen minimální podíl. A to se nezměnilo ani v roce 2023, kdy na Čechy dolehla vysoká inflace. Ukazují to čerstvá data České bankovní asociace (ČBA).

Přečíst článek
Soud poslal do likvidace nejzadluženějšího developera světa

Soud poslal do likvidace nejzadluženějšího developera světa

Soud v Hongkongu poslal do likvidace čínskou realitní společnost China Evergrande, která je se závazky ve výši přes 300 miliard dolarů, v přepočtu zhruba 6,8 bilionu korun, nejzadluženějším developerem na světě. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž to pravděpodobně bude mít výrazné dopady na čínské finanční trhy.

Přečíst článek
Poste Italiane

Dočkají se Italové nižších daní? A za jakou cenu?

Italská vláda chystá částečnou privatizaci italské železnice, pošty a třeba i energetické firmy Eni. Nejdále v úvahách pokročil kabinet u poštovních služeb. Za pětinový podíl v Poste Italiane by stát mohl inkasovat až 2,5 miliardy eur. Prodej státního majetku by umožnil vládě Giorgie Meloniové získat peníze a splnit její předvolební slib - snížení daní.

Přečíst článek
Maďarský premiér Viktor Orbán

Nelichotivé prvenství Maďarska. Země má nejvyšší náklady na obsluhu dluhu v celé EU

Maďarský rozpočet zatěžuje splácení úroků z vládních dluhopisů. V prvních třech kvartálech loňského roku na ně vláda v Budapešti musela vyčlenit 2,5 bilionu forintů (zhruba 160 miliard korun), což je dvakrát tolik než ve stejném období předloni, vyplývá z údajů maďarského statistického úřadu.

Přečíst článek
CPI Property Group

Výprodeje portfolia realitního magnáta Vítka pokračují. Prodává tři domy v centru Prahy

Realitní společnost CPI Property Group (CPIPG) českého miliardáře Radovana Vítka prodá historickou budovu pojišťovny ve Spálené ulici v centru Prahy. Obchod téměř za miliardu korun má být dokončen v nejbližších dnech, uvedl server e15.cz.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme