Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

„Městu duchů“ v Malajsii hrozí nájezd věřitelů. Zpět by mohli dostat jen zlomek zainvestovaných miliard

Další z největších čínských developerů, společnost Country Garden, se potácí ve finančních problémech. A s ní i její projekty - tím největším mimo Čínu je léta budovaný a stále nedokončený a pustý projekt luxusního ekologicky udržitelného města Forest City v Malajsii za sto miliard dolarů.
*angys* / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
Dušan Kütner
duk

Další z největších čínských developerů, společnost Country Garden, se potácí ve finančních problémech. A s ní i její projekty - tím největším mimo Čínu je léta budovaný a stále nedokončený a pustý projekt luxusního ekologicky udržitelného města Forest City v Malajsii za sto miliard dolarů.

Reklama

Forest City mělo velké ambice pro své luxusní ekologicky udržitelné výškové budovy pro několik desítek tisíc lidí, ale téměř deset let po zahájení výstavby je považováno za „město duchů“. Projekt je dokončen jen z 15 procent, přičemž byl vybudován pouze jeden ze čtyř plánovaných ostrovů na rekultivované půdě, napsal deník The Wall Street Journal.

Podívejte se, jak mělo město vypadat a jaká je realita:

Forest City je společný projekt Country Garden, která vlastní 60 procent, a malajské soukromé společnosti Esplanade Danga 88, v níž má podíl vládní agentura malajského státu Johor a tamní sultán Ibrahim Ismail. Forest City začalo vznikat v roce 2015 na jižním cípu poloostrova, takže velká část luxusních kondominií měla nabízet výhled na moře. Vzniklo několik desítek výškových domů a golfové hřiště. Téměř deset let po zahájení problémového projektu je téměř úplně prázdné.

O projekt se přece jen někdo zajímá: zahraniční věřitelé

Někteří lidé se ale nyní o město přesto velmi zajímají: zahraniční věřitelé Country Garden. Projekt v hodnotě 100 miliard dolarů, který měl být honosnou zámořskou vlajkovou lodí společnosti, se místo toho stal cílem věřitelů, protože developer vykazuje známky finanční tísně. Ostatně za první pololetí dosáhl rekordní ztráty 6,7 miliardy dolarů (zhruba 148,3 miliardy korun) a jeho akcie výrazně klesly.

Akcie čínského developera Evergrande se propadly až o 87 procent

Pád Evergrande pokračuje. Akcie čínského developera se propadly o 87 procent

Akcie čínského developera China Evergrande Group, který se potýká s problémy, se na burze v Hongkongu propadly až o 87 procent.

Přečíst článek

Forest City je nejcennějším aktivem Country Garden mimo Čínu. Pokud by společnost nakonec dospěla k nesplácení závazků, mohl by nedokončený megaprojekt pomoci jejím věřitelům získat zpět odhadem 1,5 miliardy dolarů, řekl WSJ partner newyorské advokátní kanceláře Kobre & Kim John Han.

Firma věří, že projekt bude dokončen

„Společnost je stále optimistická, pokud jde o rozvoj umělých ostrovů s nemovitostmi jako hlavní obchodní činností," uvedla firma v prohlášení pro WSJ a dodala, že developer je stále odhodlán splnit svůj hlavní plán zahrnující areál o více než 7000 akrech, který má pojmout 700 tisíc lidí. Zástupci Forest City ale odmítají, že projekt je „městem duchů“, s tím, že více než 80 procent bytových jednotek bylo prodáno. Zdá se však, že většina z nich byla koupena jako investice a nikdo v nich nebydlí – stovky jednotek jsou nabízeny k dalšímu prodeji a pronájmu na webových stránkách místních realitních kanceláří, podotkl WSJ. 

Evergrande

Čínský gigant Evergrande dál prohlubuje ztrátu, za poslední dva roky jde o 1,7 bilionu

Za dva roky ztráta 81 miliard dolarů, tedy zhruba 1,7 bilionu korun. Taková je bilance čínského realitního obra Evergrande, který ve své zprávě o hospodaření ukázal, jak se mu dařilo v letech 2021 a 2022. Dluhy Evergrande se odhadují na 300 miliard dolarů, zhruba 6,3 bilionu korun.

Přečíst článek

Odvětví nemovitostí, které bylo kdysi hlavním hnacím motorem růstu čínské ekonomiky, po desetiletí vzkvétalo, protože si developeři ve velkém půjčovali a stavěli. V roce 2020 ale Peking zpřísnil úvěry developerům, aby omezil spekulativní chování firem.

Koncem roku 2021 China Evergrande Group, dříve jeden z největších developerů v zemi, přestala splácet své mezinárodní dluhy a těžké problémy ji pronásledují dosudKvůli tažení Pekingu proti realitním firmám ztratily akcie firmy za poslední tři roky více než 99 procent své hodnoty. V loňském roce následoval další špičkový stavitel Sunac China. Ekonomické problémy během pandemie covidu ještě zhoršily zpomalení realitního a stavitelského trhu.

Peking

Čínský trh realit se zhroutil, investoři tratí miliardy

Čínští developeři nezvládají splácet své úvěry a investoři se vzdali naděje, že své peníze někdy ještě uvidí. Některé realitní dluhopisy se prodávají za méně než deset procent hodnoty.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Akcie nejzadluženějšího developera na světě se po zátahu policie opět řítí ke dnu

Akcie nejzadluženějšího developera na světě se po zátahu policie opět řítí ke dnu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme