Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čína bude letos více zbrojit. Armádní rozpočet spolkne takřka čtvrt bilionu dolarů

čínský premiér Li Kche-čchiang
profimedia.cz
 nst
nst

Nedělní rozpočtový návrh čínského ministerstva financí doplňuje obrázek roustoucího napětí v jihočínském moři a vyostřující se rétoriky vůči Tchaj-wanu: Peking hodlá letos mimořádně navýšit výdaje na armádu, a to o 7,2 procenta na 1,56 bilionu jüanů, zhruba 230 miliard dolarů.

Reklama

Čínský obranný rozpočet si drží bryskní růstové tempo: již loni podobně nabobtnal, a to o 7,1 procenta na 1,45 bilionu jüanů, o rok předtím činil jeho růst „jen“ 6,6 procenta.

Premiér země Li Kche-čchiang předtím na zahájení každoročního zasedání čínského parlamentu prohlásil, že by čínská vláda měla podporovat mírový rozvoj vztahů z Tchaj-wanem, pokročit v procesu „mírového sjednocení Číny“ a zároveň podniknout rozhodné kroky proti tchajwanské nezávislosti.

O nákladech spojených s takovou mírovou aktivitou a rozhodnými kroky nehovořil a vyplynuly až ze zmíněného návrhu rozpočtu.

USA navýšily rozpočet také

Web CNBC.com v tomto kontextu upozornil na prosincové oznámení Spojených států, které přistoupily k navýšení svého obranného rozpočtu v aktuálním fiskálním roce o 800 miliard dolarů. Navýšení souvisí nejen s přetrvávající relativně vysokou inflací, ale také „potřebou reagovat na čínské a ruské vojenské schopnosti“.

Pro srovnání, ve fiskálním roce 2022 Spojené státy vydaly na svůj obranný rozpočet kolem 767 miliard dolarů, asi 12 procent celkového vládního rozpočtu. To bylo dle dat tamního ministerstva financí asi o dvě procenta více, než 755 miliard dolarů v roce 2021.

Čína považuje Tchaj-wan za svoji součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě, že by vyhlásil nezávislost. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení. Tchaj-pej si v posledních letech stěžuje na zvýšené obtěžování ze strany čínských ozbrojených sil mimo jiné v podobě přeletů čínských stíhaček nebo dronů poblíž tchaj-wanského území.

Tchajwanské úřady na prezidentova slova reagovaly s tím, že by Čína měla řešit záležitosti týkající se Tchaj-wanu pragmaticky a racionálním, rovnocenným a vzájemně uctivým způsobem.

Čínský premiér ve svém projevu zcela vynechal válku na Ukrajině a politiku jeho země vůči Rusku. Čínské firmy byly v minulosti přistiženy při dodávání vojenského či vojensky využitelného vybavení do Ruska. Státní firmy jsou z toho podezírány. Vedení země opakovaně vyzývá k míru, dokonce přišlo s vlastním mírovým plánem, jehož některé části uznal za realistické i prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. Rusko plán v určitých bodech také ocenilo, nicméně v jeho kontextu stále hovoří a trvá na zachování svých územních zisků na Ukrajině.

Šach mat Číně? Apple a Foxconn postaví v Indii továrnu na iPhony

Šach mat Číně? Apple a Foxconn chystají v Indii obří továrnu na iPhony pro 100 tisíc zaměstnanců

Společnosti Foxconn Technology Group, která je partnerem americké firmy Apple, plánuje investovat kolem 700 milionů dolarů (15,5 miliardy korun) do nové továrny v Indii. Firma se snaží posílit místní výrobu a urychlit její přesun z Číny v souvislosti s rostoucím napětím mezi Washingtonem a Pekingem. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Bloomberg. Investice by byla pro Foxconn jednou z největších v Indii.

Přečíst článek

Na trhy se po euforickém lednu vrátily obavy a pokles hodnot

Zkušenost ze 70. let, kdy růst cen trápil řadu vyspělých ekonomik, nás učí, že zrychlující inflace se může po určitém zklidnění vracet a způsobovat znovu komplikace v ekonomice. V současné době již vidíme známky toho, že ústup inflačních tlaků byl pouze dočasný a restriktivní měnová politika ze strany centrálních bank tu s námi bude muset být podstatně déle. Tento fakt začíná odrážet i vývoj na finančních trzích.

Přečíst článek

Reklama

Související

Továrna spotřební elektroniky v Šen-čenu - ilustrační snímek

Technologická éra „Made in China“ uvadá. Apple a spol. se přesouvají do Vietnamu a Indie

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme