Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čína čelí hospodářské krizi. Důvěra lidí je po eskapádě Evergrande otřesena, tvrdí Soros

Miliardář George Soros
ČTK
Petra Jansová
pej

Čína čelí hospodářské krizi, nechal se slyšet americký finančník a miliardář George Soros. A je to kvůli realitnímu boomu, který loňský rok zakončil velkým třeskem - kauzou Evergrande.

Reklama

Americký miliardář Soros ve svém pondělním projevu na Stanfordské univerzitě uvedl, že čínského prezidenta Si Ťin-pchinga čeká velký úkol - obnovit důvěru investorů v čínský trh s nemovitostmi, který byl loni zasažen řadou úvěrových selhání ze strany developerů a rovněž poklesem cen pozemků a bytů. Na panelovou diskusi upozornil zpravodajský server CNN.

Čínský realitní trh a jeho snový nárůst byl podle Sorose založen na tom, aby prospíval především státnímu aparátu. Občany pak motivoval k tomu, aby většinu svých úspor investovali do nemovitostí, jejichž cena nyní klesá. 

Vládní politika navržená tak, aby zbrzdila boom, ztížila zadluženému realitnímu gigantu Evergrande splácet své dluhy, dodal. Společnost čelí závazků v celkové hodnotě 300 miliard dolarů. Evergrande se přitom už měsíce snaží získat hotovost, aby zaplatila věřitelům úroky z dluhopisů.

Radomír Lapčík, zakladatel a člen představenstva Trinity Bank a holdingu SAB Finance
video

Baťa je inspirací a důkazem, že ze Zlína lze vybudovat globální firmu, říká bankéř Lapčík

Před pětadvaceti lety začal budovat záložnu, z níž se stala Trinity Bank. Nyní je Radomír Lapčík úspěšným finančníkem, jehož aktivity se rozrůstají do mnoha zemí.

Přečíst článek

Kauza Evergrande. Zlomí vaz režimu?

Na restrukturalizaci dluhů nyní dohlíží vládní úředníci, jak se kauza bude vyvíjet dál zatím není jasné. Vedení Evergrande si vyžádalo víc času, někteří zahraniční věřitelé ale tlačí na vyřízení svých pohledávek v co nejrychlejším čase. Nejaktuálnějším krokem k vyřešení dluhů je oznámení společnosti z konce minulého týdne o tom, že pozemek v Hongkongu, který Evergrande loni přislíbila jako zástavu za půjčku 520 milionů dolarů, má již své správce.

„Jak se úřady s krizí vypořádají, teprve uvidíme. Možná až příliš dlouho odolávaly tomu, aby zaujmuly jasné stanovisko, protože důvěra lidí je nyní otřesena,“ konstatoval Soros, který dlouhá léta patří k hlasitým kritikům čínského prezidenta a jeho nomenklatury. Předsedovi nadace Open Society Foundations je trnem v oku především vládní politika zasahující soukromé podnikání.

Pozice Si Ťin-pchinga a je podle Sorose ohrožena, protože se proti němu obrátí mnoho z těch, kteří na jeho popud investovali své úspory do nemovitostí a budoucnost jejich peněz je ve světle aktuálního dění dost nejistá. „Si Ťin-pchin má k dispozici řadu nástrojů, jak opět posílit důvěru Číňanů v trh s nemovitostmi, otázkou je, zda zvolí ty správné,“ dodal Soros.

CPI Group Radovana Vítka

Vítkovo tažení na Immofinanz může být vítězné. Má přislíben další balík akcií

CPI Property Group (CPIPG) realitního magnáta Radovana Vítka má přislíben další balík akcií rakouské realitní společnosti Immofinanz. Převzetí firmy, kde již předtím byla hlavním akcionářem, tak má na dosah. Mluvčí CPIPG Jakub Velen uvedl, že firma má nyní zajištěno 48,18 procenta akcií rakouské společnosti.

Přečíst článek

I podle analytiků by kolaps Evregrande mohl mít velmi dramatický dopad nejen na čínský trh s realitami, ale na celý finanční systém. Nemovitosti a související odvětví tvoří až 30 procent čínského HDP.

Čínská ekonomika loni posílila o 8,1 procenta. Nárůst předčil i vládní cíle. Zpomalení v posledních měsících roku 2021, ale naznačuje, že krize Evergrande, další vlna epidemie i restriktivní politika Pekigu si začíná vybírat svou daň. Podle MMF hospodářský růst Číny v tomto roce zpomalí na 4,8 procenta.

T-Mobile, ilustrační foto

Nejsi očkovaný? Máš padáka! Firmy začínají propouštět své neočkované zaměstnance

Americká divize společnosti T-Mobile se připravuje propustit všechny své zaměstnance, kteří nejsou očkování proti covidu. Pokud si zaměstnanci nezajistí plné očkování do 2. dubna letošního roku, čeká je vyhazov. Zprávu přinesla agentura Bloomberg, která měla možnost nahlédnout do dokumentů z vnitřní komunikace firmy.

Přečíst článek

Takto dopadla rekonstrukce bytu na pražské sídlišti.

Až na beton. I tak může dopadnout rekonstrukce bytu v paneláku s minimálním rozpočtem

I s minimálním rozpočtem lze přeměnit panelákový byt tak, aby nabídl pohodlné a především výjimečné bydlení.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Šéf zadlužené čínské realitní firmy China Evergrande Chuej Kcha Jen

„Na akcie zapomeň“. Šéf zadlužené Evergrande dostal doživotní zákaz a obří pokutu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme