Reklama

Ruskou ekonomiku neskolila pandemie ani válka. Za sebou nechává i německou

Ruský prezident Vladimir Putin
ČTK
Lukáš Kovanda

Růst ruské ekonomiky překonává všechna expertní očekávání, ukazuje dosavadní slabost sankcí, shrnuje agentura Bloomberg. Dle MMF (a jeho ukazatele HDP na osobu v mezinárodních dolarech roku 2017) letos ruská ekonomika bude o 5,5 procenta silnější než v předcovidovém roce 2019, česká ale o 2,5 procenta slabší.

Reklama

Čísla ruského hospodářství ale výrazně vylepšuje také válečné zbrojení a obecně citelně navýšené vládní výdaje.  

Jak kdo překonal covid a válku na Ukrajině? Aneb vývoj ekonomického výkonu mezi lety 2019 a 2023:

  • Rusko +5,5 procenta
  • Německo -0,5 procenta
  • Česko -2,5 procenta

(data: MMF, vývoj HDP na obyvatele v mezinárodních dolarech roku 2017)

Premiér Petr Fiala (ODS) a vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Tereza Zavadilová: Do důchodu později a s méně penězi? To se vládě zase povedlo

Vláda Petra Fialy má asi nejhorší marketéry na světě. Leda by cílem jejího konání v poslední době bylo získat v příštích parlamentních volbách co nejhorší možný výsledek. Nebo soutěží, kdo z ministrů umí lidi co nejvíce vystrašit? Zdravým rozumem se to totiž už jinak vysvětlit nedá. 

Přečíst článek

Zrovna v těchto týdnech Rusko podle všeho překonalo hospodářský propad, jenž nastal po invazi jeho vojsk na Ukrajinu. Ruská ekonomika roste nejrychlejším tempem prakticky za posledních více než deset let. Daří se zdaleka nejen zbrojařům, ale i bankám, automobilkám nebo leteckým dopravcům.

Státem ovládaná banka Sberbank vyhlíží svůj nejlepší rok historie a stejně tak i celé ruské bankovnictví (viz graf 1 níže). Na předválečnou úroveň se vrací prodeje aut (viz graf 2 níže), byť západní značky jsou ve velké míře nahrazeny zejména čínskými. Na předválečné úrovni je již dnes letecká doprava v zemi (viz graf 3 níže).

V důsledku sankcí se Rusko může potýkat s problémy, jež plynou z omezeného přístupu k vyspělým technologiím a know-how, avšak to se zřejmě projeví až v delším časovém horizontu. Aktuálně čísla tyto problémy příliš neodhalují, případně se Rusku dokonce daří se s nimi trvale vypořádat, například přeorientováním své ekonomiky a obchodních vztahů na Čínu a obecněji Asii.

Graf 1: Státem ovládaná banka Sberbank vyhlíží svůj nejlepší rok historie a stejně tak i celé ruské bankovnictví, zdroj: Bloomberg
Graf 2: Na předválečnou úroveň se vrací prodeje aut Bloomberg
Graf 3: Na předválečné úrovni je v Rusku také letecká doprava v zemi Bloomberg

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ruská ekonomika a systém vládnutí se ukázaly být mnohem silnější, než Západ předpokládal, chlubil se tento týden ruský vůdce Vladimir Putin.

Putinova Pevnost Rusko nečekaně odolává sankcím, ale návrat k prosperitě je daleko

Přečíst článek
Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme